GK questions for class 3 pdf | GK Quiz for class 3

Spread the love

GK Questions for Class 3

From the age of 5 to 12, children are learning something new every day, they are always eager to learn about the new things in the world. Giving knowledge of GK questions to class 3 pdf students at this age is a very important step for their brain development and increasing understanding of the world.

General knowledge is a very broad subject. It includes many topics ranging from information on daily use to animals, birds, planets, country, abroad, world, science, and technology. While giving information on current affairs for class 3 students, it is very important to keep in mind that that information should be according to the age of the child.

It is not so easy to teach gk questions for class 3 with answers pdf, because children will not learn any such thing which makes them bored or not like it. If we ask questions related to General Knowledge for class 3 at the place of teaching theory, then they will learn that information very quickly and will also ask new questions from you.

Throughout Primary Education, children have to learn certain concepts related to Sciences and history. They have to learn about animals, plants, the human body, matter, or machines. We invite you to put your current affairs for class 3 pdf to test with this gk quiz for class 3 test for primary school children.

It is about 50 questions with their solutions. In addition, in the end, we will give you gk worksheets for Class 3 and the total result of his successes, so that you can assess whether he is a true expert or has to study a little more.

Gk questions for class 3

 

GK Questions  for Class 3 on National symbols of India:

The following Gk questions for Class 3 are based upon General Knowledge for Class 3 on National symbols of India. These GK Questions and Answers will help students and parents revise important symbols of India.

1. Which is a national Bird of India?
Answer: Indian Peacock

2. The National Flower of India Is?
Answer: Lotus (Nelumbo Nucifera Garten)

3. Which is a National Tree of India?
Answer: Bargad (Ficus benghalensis)

4. What is the National Anthem of India?
Answer: Jana Gana Mana

5. Which is a National Song of India?
Answer: Vande Mataram

6. The National Slogan of India is?
Answer: Satyamev Jayate

7. How many colors are present in the National Flag of India
Answer:  Tricolor

8. The National River of India is?
Answer:  Ganga

9. What is the name of the National Animal of India?
Answer: Tiger (Panthera tigris linnaeus)

10. National Heritage Animal of India is?
Answer: Elephant

 

Gk Questions for Class 3 Pdf

1. Who makes clay pots?
Answer: Potter

2. How many players play the game of cricket?
Answer: 11

3. In which direction does the sun rise?
Answer: East

4. In which direction does the sun sink?
Answer: West

5. How many directions are there?
Answer: 4

6. What is the color of the leaves?
Answer: Green

7. How many wheels does a bicycle have?
Answer: two

8. How many parts does the Indian Army have?
Answer: three

9. What do we call a food hand?
Answer: right hand

10. How are dogs, cats, and cow animals?
Answer: Pet

11. How is the Earth?
Answer: Circular

12. What does chili taste like?
Answer: Tart

13. What is rice made of?
Answer: Paddy

14. What do you eat in the morning?
Answer: Breakfast

15. How many days are there in a week?
Answer: 7

16. How many weeks are there in a month?
Answer: 4

17. How many teeth are there in our mouth?
Answer: 32

18. How many bones are there in our body?
Answer: 206

19. How many months are there in a year?
Answer: 12

20. How many days are there in a year?
Answer: 365

21. How many are 2 + 2?
Answer: 4

22. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

23. How many Cricket World Cups has India won?
Answer: India has won two Cricket World Cups.

24. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist.

25. Name the first 3 planets of our solar system.
Answer: The first 3 planets in our solar system are Mercury, Venus, and Earth.

26. Which is the densest forest in the world?
Answer: Amazon is the most dense forest in the world.

27. How many colors does a rainbow have?
Answer: Seven

28. Identify the names of all the colors of the rainbow
Answer: VIBGYOR:
V: Violet
I: Indigo
B: Blue
G: Green
Y: Yellow
O: Orange
R: Red

29. How much of the Earth is surrounded by the sea?
Answer: 71%

30. What does WWW mean on the Internet?
Answer: World Wide Web

31. Which is the largest desert in the world?
Answer: Sahara Desert

32. Which is the hardest component on earth?
Answer: Diamond

33. Where is Qutub Minar?
Answer: In Delhi

34. What is the national flower of India?
Answer: Lotus

35. _________is the national bird of India.
Answer: Peacock

36. It is the largest desert in the world.
Answer: Sahara

37. When is Teachers’ Day celebrated?
Answer: 5 September

38. When was the atomic bomb dropped on Japan?
Answer: 1945

39. When was the world war fought?
Answer: 1914-1918 AD

40. Who was the author of “Jana Gana Mana”, the national anthem of India?
Answer: Mr. Rabindranath Tagore

41. Who was the author of the famous epic “Mahabharata”?
Answer: Sri Ved Vyas

42. is the first satellite launched by India.
Answer: Aryabhata

43. Where is Charminar located?
Answer: Hyderabad

44. Apart from India the world, Independence Day is celebrated on August 15, and in which country?
Answer: North Korea

45. Which country is there where nobody has been enslaved to date?
Answer: Nepal

46. How many countries are there in the world?
Answer: 195

47. Which is the largest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean

48. Which is the longest animal in the world?
Answer: Giraffe

49. Which is the highest mountain peak in the world?
Answer: Everest

50. Who was the first President of the Republic of India?
Answer: Mr. Dr. Rajendra Prasad

51. Which country is the most stringent law in the world?
Answer: Saudi Arabia

52. Which is the largest wall in the world?
Answer: Great Wall of China (China Wall)

3. Where is the world’s tallest statue, name it?
Answer: Statue of Unity (Gujarat, India)

54. How many letters are there in English?
Answer: 26.

55. Write the name of the English alphabet
Answer: A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

56. Separate Vowels and Consonants in English
Answer: Vowel: A-E-I-O-U
Recipes: B-C-D-F-G-H-J-K-L-M-N-P-Q-R-S-T-V-W-X-Y-Z

57. How many planets are there in the solar system?
Answer: Seven

58. Which is the largest planet in the solar system?
Answer: JUPITER

59. Which animal is called the king of the jungle?
Answer: Lion

60. How many continents are there in the world?
Answer: Seven

Dear students, I hope you have liked the general knowledge questions for class 3 given here and your general knowledge will also be increased by studying them. Very important questions related to 2024 and their answers were given, including Pdf General Knowledge for class 3 Answer, with GK questions for class 3 with answers pdf.

These questions and answers are asked every time in the exams. Therefore, you should read them carefully, it will be very beneficial for you.

If you see any kind of mistake in this article, then please tell us our mistake through a comment, and we will fix that mistake soon. If you like the information given here, then through the comment, express your thoughts with us or share this article on Facebook, Twitter, and WhatsApp as much as possible so that the gk questions for class 3 pdf of other students can also increase.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *