DNA Replication MCQ with Answers Pdf

Spread the love

DNA Replication MCQ with Answers PDF: DNA replication is the process by which a double-stranded DNA molecule is copied to produce two identical DNA molecules. Replication is an essential process because continuty of life.

Here below we listed DNA Replication MCQ with Answers Pdf Gear up for your Exam Preparation with top and good Multiple Choice Questions on DNA Replication that are also recommended by toppers, making it easier for you to score more in Exam.

DNA Replication MCQ with Answers PDF

MCQ on DNA Replication ( DNA Synthesis):

Replication is the process by which a DNA molecule is duplicated and two DNA molecules are obtained . Replication mechanisms are very important for the cell cycle, since without them it would be impossible to obtain identical cells in mitosis, among other things.

Given below are a few DNA Replication MCQ with Answers Pdf which will help the students analyze their conceptual knowledge. The answers are also provided for your reference.

1. In which of the following organisms the Semi-conservative DNA replication was first demonstrated____________
(a) Drosophila melanogaster
(b) Escherichia coli
(c) Streptococcus pneumonia
(d) Drosophila melanogaster
Answer: A

2. Which of the following bacteria is used for DNA replication studies?
(a) Neurospora crassa
(b) Drosophila melanogaster
(c) Escherichia coli
(d) Pneumococcus
Answer: C

3. Eukaryotic Organisms differ from prokaryotic organisms in the mechanism of DNA replication due to the____________
(a) Use of DNA primer rather than RNA primer
(b) Different enzyme for synthesis of lagging and leading strand
(c) Discontinuous rather than semi-discontinuous replication
(d) None of the above
Answer: C

4. What is the origin of replication?
(a) Particular site at which DNA replication starts
(b) Site which prevents initiation
(c) Random location on the DNA
(d) Site at which replication terminated
Answer: A

5. Which of the following enzymes separates the two strands of DNA during replication?
(a) Gyrase
(b) Topoisomerase
(c) Helicase
(d) DNA polymerase
Answer: C

6. Which of the following enzymes remove supercoiling in replicating DNA ahead of the replication fork?
(a) DNA polymerases
(b) Helicases
(c) Primases
(d) Topoisomerases
Answer: D

7. DNA replication is__________
(a) conservative
(b) conservative and discontinuous
(c) semi-conservative and discontinuous
(d) semi-conservative and semi-discontinuous
Answer: D

8. Which of the following reactions is required for proofreading during DNA replication by DNA polymerase III?
(a) 5’ to 3’ exonuclease activity
(b) 3’ to 5’ exonuclease activity
(c) 3’ to 5’ endonuclease activity
(d) 5’ to 3’ endonuclease activity
Answer: B

9. Termination of replication is triggered by_________
(a) DNA polymerase
(b) Helicase
(c) SSB
(d) Tus protein
Answer: D

10. DNA unwinding is done by____________
(a) Ligase
(b) Helicase
(c) Topoisomerase
(d) Hexonuclease
Answer: B

11. DNA polymerase synthesizes__________
(a) DNA in 5’-3’ direction
(b) DNA in 3’-5’ direction
(c) mRNA in 3’-5’ direction
(d) mRNA in 5’-3’ direction
Answer: A

12. Which of the following statements is true about DNA polymerase enzyme?
(a) It can synthesize DNA in the 5’ to 3’ direction
(b) It can synthesize DNA in the 3’ to 5’ direction
(c) It can synthesize mRNA in the 3’ to 5’ direction
(d) It can synthesize mRNA in the 5’ to 3’ direction
Answer: A

13. What is a mode of replication in E.coli?
(a) Intermediate
(b) Dispersive
(c) Conservative
(d) Semiconservative
Answer: D

14. The fragments of DNA are joined together by which of the following enzymes?
(a) Endonuclease
(b) DNA polymerase
(c) Primase
(d) Ligase
Answer: D

15. How many numbers of replicon are found in E.coli?
(a) Five replicon
(b) Two replicon
(c) Single replicon
(d) Multiple replicon
Answer: C

16. How many numbers of replicon are found in Eukaryotes?
(a) Five replicon
(b) Two replicon
(c) Single replicon
(d) Multiple replicon
Answer

17. In eukaryotes, which of the following DNA polymerase is required for mitochondrial DNA replication?
(a) DNA Polymerase alpha
(b) DNA Polymerase beta
(c) DNA Polymerase gamma
(d) DNA Polymerase delta
Answer: C

18. Which of the following enzymes is the principal replication enzyme in E. coli?
(a) DNA polymerase I
(b) DNA polymerase II
(c) DNA polymerase III
(d) None of the mentioned
Answer: C

19. In some viruses DNA is synthesized from RNA by the enzyme_____________
(a) DNA synthetase
(b) DNA polymerase
(c) Reverse transcriptase
(d) RNA Polymerase
Answer: C

20. DNA polymerase III holoenzyme possesses the________
(a) polymerase activity only
(b) 3’→ 5’ endonuclease activity
(c) 3’→ 5’ exonuclease activity and polymerase activities
(d) 5’→ 3’ exonuclease activity
Answer: C

21. DNA replication is bidirectional and anti-parallel. Which of the statements is FALSE regarding DNA replication?
(a) The DNA synthesis i.e. addition of nucleotide occurs from 5′-3′ position
(b) The DNA synthesis is semi-continuous with continuous leading strands and discontinuous lagging strands.
(c) The synthesis of leading and lagging strands occurs simultaneously
(d) None of the Above
Answer: D

22. Which of the following are the characteristic features of DNA replication______________
(a) DNA replication requires Semi conservative and Bidirectional
(b) DNA replication requires short RNA primers
(c) DNA replication is a highly accurate process
(d) All of the Above
Answer: D

23. The Chargaff rules state that the number of purines and pyrimidines are equal (A+G = T + C) in any double-stranded DNA molecules. Watson and Crick later solved the structure of DNA and nitrogen base pairings. Which of the following base pairing rules is true______
(a) Adenine pairs with Guanine and Thymine pairs with Cytosine
(b) Adenine pairs with Thymine and Guanine pairs with Cytosine
(c) Adenine pairs with Cytosine and Guanine pairs with Thymine
(d) DNA base pairing is nonspecific
Answer: B

24. Which enzyme is responsible for removing the RNA primers added during DNA replication?
(a) Primase
(b) DNA ligase
(c) DNA polymerase I
(d) DNA polymerase III
Answer: C

25. What is the role of topoisomerases in eukaryotic DNA replication?
(a) Topoisomerase enzymes cut, uncoil, and reseal the double-stranded DNA
(b) Topoisomerase enzymes bind to the origin of replication sites within double-stranded DNA
(c) Topoisomerase enzymes open up the double-stranded DNA at the replication fork
(d) Topoisomerase enzymes join the Okazaki fragments together with phosphodiester bonds
Answer: A

26. DNA replication occurs in which phase of the cell cycle?
(a) Mitosis
(b) Prophase
(c) Interphase
(d) Metaphase
Answer: C

27. DNA replication takes place in__________
(a) G0 Phase
(b) G1 Phase
(c) G2 Phase
(d) S Phase
Answer: D

DNA Replication MCQ with Answers PDF Download:

By preparing these DNA Replication MCQ with Answers PDF once after completing every topic, you can able to attempt competitive exams like NEET, CET, SET, NET easily and effectively.

Here below are a few DNA Replication MCQs on cell organelles. Let us practise or solve them to understand how much we really know about DNA Replication.

1. Which of the following enzymes is not required for DNA replication?
A.DNA-directed DNA polymerase
B. DNA ligase
C. Topoisomerase
D. restriction endonuclease
Answer: D

2. Which of the following statements about DNA replication is false?
A.semi-conservative replication
B. Both daughter chains are synthesized continuously
C. Composite direction 5′→3′
D. Using four dNTPs as raw materials
Answer: B

3. During DNA replication, the template sequence 5′-TAGA-3′, which of the following complementary structures will be synthesized?
A.5′-TCTA-3′
B. 5′-ATCA-3′
C. 5′-UCUA-3′
D. 5′-GCGA-3′
Answer: A

4. The central tenets of genetic information transmission are:
A. DNA → RNA → protein
B. RNA → DNA → protein
C. Protein → DNA → RNA
D. DNA → protein → RNA
Answer: A

5. The primers used in DNA replication are:
A. DNA fragments synthesized from DNA as a template
B. RNA fragments synthesized from RNA as a template
C. RNA fragments synthesized from DNA as a template
D. RNA fragments synthesized from RNA as a template
Answer: C

6. During DNA replication, the synthesis of daughter strands is:
A. One chain 5’→3′ and the other chain 3’→5′
B. Both strands are 3’→5′
C. Both strands are 5’→3′
D. Both chains are synthesized continuously
Answer: C

7. The Okazaki fragment refers to:
A. DNA fragments on a DNA template
B. Primase-catalyzed synthesis of RNA fragments
C. DNA fragments synthesized on the follower strand
D. DNA fragments synthesized on the leading strand
Answer: C

8. The raw materials for DNA synthesis are:
A. dAMP dGMP dCMP dTMP
B.dATP dGTP dCTP dTTP
C.dADP dGDP dCDP dTDP
D.ATP GTP CTP UTP
Answer: B

9. The enzymes required for reverse transcription are:
A. DNA-directed DNA polymerase
B. Nuclease
C. RNA-guided RNA polymerase
D. RNA-guided DNA polymerase
Answer: D

Hope that these top DNA Replication MCQ with Answers PDF and explanations will help you to crack the competitive exams. we hope that you like these o DNA Replication MCQ with Answers PDF. Thanks for reading…

Important Points to Remember about DNA:
  1. Replication is the process in which a double-stranded DNA molecule is replicated to produce its identical DNA molecules is called DNA replication.
  2. DNA replication occurs in the cytoplasm of prokaryotes and in the nucleus of eukaryotes.
  3. Various Enzymes are required for DNA replication since they catalyze very important steps in the process.
  4. The Process of DNA replication is extremely important for cell growth and reproduction in organisms. It is also vital in the cell repair process.
  5. In bacteria such as E. coli, polymerase III is the main replication enzyme, while polymerase I, II, IV, and V are responsible for the Proofreading Mechanism.
  6. In Drosophila melanogaster the Semi-conservative DNA replication was first demonstrated. Generally E.coli bacteria is used for Replication Studies.
  7. DNA polymerase synthesizes DNA in a 5’ to 3’ direction. Helicase enzymes separate the two strands of DNA during replication. Topoisomerase enzymes remove supercoiling in replicating DNA ahead of the replication fork.
  8. 3’ to 5’ exonuclease activity is required for proofreading during DNA replication by DNA polymerase III.
  9. In eukaryotes, DNA polymerase gamma is required for mitochondrial DNA replication.
  10. In some viruses, DNA is synthesized from RNA by the enzyme Reverse transcriptase.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *