MCQ on Paper Chromatography

Spread the love

MCQ on Paper Chromatography: Paper chromatography is a separation technique that separates the molecules based on solubility in the stationary phase and mobile phase.

The stationary phase coats the paper fibers with a thin layer, and the movement of the liquid mobile phase occurs along the paper layer under the action of capillary forces. Organic solvents, miscible or immiscible with water, water, or electrolyte solutions are used as the mobile phase.

In the stationary phase, a substance can be retained both due to dissolution in water contained in the paper, and due to adsorption by the paper.

If the distribution of the components of the analyzed mixture between the two phases is different, then the movement of the zones of these components along the paper occurs at different speeds, which leads to separation.

The position of individual zones (spots) on the chromatogram is characterized by the value of Rf (Retention Factor). Below we are provided MCQ on Paper Chromatography.

MCQ on Paper Chromatography

Below you will get MCQ on Paper Chromatography. For the ease of students, we at ybstudy.com provide Chromatography MCQ in PDF format for free. It covers all concepts, and all topics of Paper Chromatography.

These MCQ on Paper Chromatography are prepared by our Biology senior and experienced faculty, giving students an in-depth understanding of the concepts rather than the particular question.

Read: MCQ on Column Chromatography

1. Paper Chromatography is a physical method that is used to separate__________
(a) Simple mixtures
(b) Complex mixtures
(c) Viscous mixtures
(d) Metals
Answer: B

2. What is the principle of paper chromatography?
(a) Partition
(b) Adsorption
(c) A and B
(d) None of the above
Answer: C

3. Which is used as a spraying reagent in paper chromatography?
(a) conc. HCl
(b) NaCl solution
(c) Ninhydrin solution
(d) CuSO4 solution
Answer: C

4. Which force is involved in Paper Chromatography?
(a) Hydrogen bonding
(b) London force
(c) Electric static force
(d) All of the above
Answer: D

5. Which force is responsible for separating the components in descending paper chromatography?
(a) Partition
(b) Adsorption
(c) Gravity
(d) All of the above
Answer: C

6. Which of the following is not a development technique in paper Chromatography?
(a) Two dimensional
(b) Ascending
(c) Descending
(d) HPLC
Answer: D

7. A combination of paper chromatography and electrophoresis involves______________
(a) Partition chromatography
(b) Electrical mobility of the ionic species
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer: C

8. Rf value is__________
(a) Distance traveled by the compound at its point of maximum.
(b) Distance traveled by the standard.
(c) Solvent travelled
(d) None of the above
Answer: A

9. Which type of filter paper is mostly used in paper chromatography?
(a) Butter paper
(b) Sample paper
(c) Whatmann filter paper
(d) Filter paper
Answer: C

10. The pattern on the paper in Paper chromatography is called__________
(a) chroming
(b) Chroma
(c) Chromatograph
(d) Chromatogram
Answer: D

11. In which of the following types of paper, chromatography does the mobile phase move horizontally over a circular sheet of paper?
a) Ascending paper chromatography
b) Descending paper chromatography
c) Radial paper chromatography
d) Ascending – descending chromatography
Answer: C

12. Which factor is not affected in stationary phases in paper chromatography?
(a) Thickness
(b) Flow rate
(c) Purity
(d) Freezing point
Answer: D

13. Size of spot in paper chromatography is_____________
(a) 2-5 mm
(b) 1-2 mm
(c) 7-8 mm
(d) 6-8 mm
Answer: A

14. Which of the following types of chromatography involves the process, where the mobile phase moves through the stationary phase by the influence of gravity or capillary action?
a) Column Chromatography
b) High-Pressure Liquid Chromatography
c) Gas Chromatography
d) Planar Chromatography
Answer: D

15. The size of the spot in paper chromatography is
(a) 1 – 2 mm
(b) 2 – 5 mm
(c) 6 – 8 mm
(d) 7 – 8 mm
Answer: B

16. Which factor is not affected in stationary phases in paper chromatography?
(a) Polarity
(b) Particle size
(c) Temperature
(d) pH
Answer: C

17. Which type of filter paper is mostly used in paper chromatography?
(a) Whatman No. 1
(b) Whatman No. 4
(c) Whatman No. 6
(d) Whatman No. 8
Answer: A

18. In which of the following types of paper chromatography does the mobile phase move horizontally over a circular sheet of paper?
(a) Ascending chromatography
(b) Descending chromatography
(c) Circular chromatography
(d) Radial chromatography
Answer: D

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *