MCQs on Magnetism for All Classes

Hello Students, how are you all hope you all will be well, in this Page we have shared with you more than 30 Important MCQ on Magnetism which is helpful for various entrance exam preparation. This Multiple Choice Questions on Magnetism pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. Magnetism is an important chapter for Class 11 and Class 12 Students.

 

Mcq on Magnetism

 

Read :

 

MCQ on Magnetism for Class 10, Class 11, and Class 12

1. The SI unit of magnetic pole strength is______________

(a) Amp-metre²

(b) Amp/meter

(c) Amp-metre

(d) Amp/metre²

Answer: C

 

2. The SI unit of magnetic dipole moment is__________

(a) Am

(b) Am²

(c) Wb/m

(d) Wb m²

Answer: B

 

Read: MCQs  on Semiconductors 

 

3. Magnetic moment of a magnet is____________

(a) a scalar

(b) a vector that is directed from N-pole to S-pole

(c) a vector that is directed from S-pole to N-pole

(d) Is the product of its pole strength and geometric length.

Answer: C

 

4. Which is the most suitable material for making permanent magnets?

(a) Copper

(b) Soft iron

(c) Aluminium

(d) Steel

Answer: D

 

5. In which type of material the magnetic susceptibility does not depend upon the temperature?

(a) Paramagnetic

(b) Ferromagnetic

(c) Diamagnetic

(d) Superconductors

Answer: C

 

6. The susceptibility of the rod of a magnetic material is -0.05. What will happen if the rod is suspended in a magnetic field?

(a) it will remain parallel to the magnetic field

(b) it will set itself perpendicular to the magnetic field

(c) it will perform angular S.H.M.

(d) it will set itself in a position, making a small aug with the field

Answer: B

 

7. Which one of the following substances is not diamagnetic?

(a) Bismuth

(b) Zinc

(c) Hydrogen

(d) Oxygen

Answer: D

 

8. Name the substance which is Paramagnetic___________

(a) Platinum

(b) Cobalt

(c) Water

(d) Gold

Answer : D

 

9. For which substance, the magnetic susceptibility does not depend upon temperature?

(a) Paramagnetic

(b) Ferromagnetic

(c) Diamagnetic

(d) Ferrite

Answer: C

 

10. A material is placed in a magnetic field. If it is thrown out of the field then the material is_________

(a) Paramagnetic

(b) Ferromagnetic

(c) Diamagnetic

(d) Non-magnetic

Answer: C

 

11. To consider the magnetic properties of materials, we consider_______

(a) only the orbital motion of the electrons

(b) only the spin motion of the electrons

(c) orbital and spin motions of the electrons

(d) the orbital motion of the protons and neutrons

Answer: C

 

12. At and above curie point, a ferromagnetic material becomes_______

(a) diamagnetic

(b) paramagnetic

(c) a nonconductor

(d) nonmagnetic

Answer: B

 

13. On strong heating, a ferromagnetic substance becomes_________

(a) paramagnetic

(b) diamagnetic

(c) strongly ferromagnetic 

(d) nonmagnetic

Answer: A

 

14. Domain formation is the necessary feature of________

(a) Diamagnetism

(b) Ferromagnetism

(c) Paramagnetism

(d) Nonmagnetic substances

Answer: B

 

15. Which one of the following substances is paramagnetic?

(a) Bismuth

(b) Copper

(c) Aluminium

(d) Mercury

Answer: C

 

16. Earth’s magnetic field has always a horizontal component except at_______

(a) the equator

(b) the magnetic pole

(c) a latitude of 60

(d) altitude of 300

Answer: B

 

17. Amagnetic needle, suspended horizontally by an unspun silk fiber, oscillates in the horizontal plane, because of a restoring force. This restoring force is due to_____

(a) force of gravity

(b) the tension in the suspension fiber

(c) the horizontal component of Earth’s magnetic field

(d) the vertical component of Earth’s magnetic field

Answer: C

 

18. The period of oscillation of a freely suspended magnetic needle does not depend upon_______

(a) the length of the magnet

(b) the horizontal component of Earth’s magnetic induction

(c) the length of the suspension fiber

(d) the magnetic moment of the magnet

Answer: C

 

19. The imaginary vertical plane passing through the axis of a freely suspended magnetic needle is called________

(a) Geometrie meridian

(b) magnetic meridian

(c) geomagnetic meridian 

(d) geographic meridian

Answer: B

 

20. A small magnetic needle suspended by a silk thread is vibrating in a magnetic field. If its temperature is increased by 500°C, then_______

(a) Its periodic time will increase

(b) Its periodic time will decrease

(c) Its periodic time will not change

(d) it will stop vibrating

Answer : D

 

21. When a bar magnet is kept on a horizontal table with its N-pole pointing towards the geographic north of the earth______

(a) two neutral points are obtained along the axis

(b) two neutral points are obtained along the equator

(c) only one neutral point is obtained along the equator

(d) None

Answer: B

 

22. A magnetic field does not exert a force on________

(a) a moving charge

(b) a magnet

(c)an unmagnetized iron bar

(d) a stationary charge

Answer : D

 

23. A magnetic needle placed in a uniform magnetic field experiences_____

(a) a force and a torque

(b) a force but not a torque

(c) a torque but not a force 

(d) a pseudo force

Answer: C

 

24. A bar magnet of magnetic moment M is cut into two parts of equal length. The magnetic moment of either part is________

(a) M/2

(b) M

(c) zero

(d) 2M

Answer: A

 

25. A short magnet has a magnetic moment of 20 Am. If its magnetic length is 10 cm, then its pole strength is______

(a) 100 Am

(b) 200 Am

(c) 50 Am

(d) 400 Am

Answer: B

 

26. The geometric length of a bar magnet having a pole strength of 60 Am and a magnetic moment of 6 Am² is_________

(a) 20 cm

(b) 8 cm

(c) 12 cm

(d) 0.1 m

Answer: C

 

27. A bar magnet of the magnetic moment 20 Am is divided into two equal parts by cutting it along its axis. The magnetic moment of each part will be_______

(a) 10 Am²

(b) 15 Am²

(c) 5 Amn²

(d) 20 Am²

Answer: A

 

28. A bar magnet of the magnetic moment 40 Am is divided into two equal parts by cutting it along its equator. The magnetic moment of each part will be_________

(a) 10 Am²

(b) 15 Am²

(c) 20 Am²

(d) 30 Am²

Answer: C

 

29. The magnetic dipole moment of a bar magnet of geometric length 6 cm and pole strength 100 Am is__________

(b) 10 Am²

(a) 2.5 Am²

(c) 5 Am²

(d) 7.5 Am²

Answer: C

Hope this MCQ on Magnetism pdf will be helpful for your exams. MCQ on Magnetism is an important topic in physics on which one to two questions come in an exam. We also provide Magnetism MCQ with answers in pdf format.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *