100 General Knowledge Questions and Answers

100 General Knowledge Questions and Answers: To qualify for all the major examinations of the country, any candidate must have general knowledge. General Knowledge, General Awareness, and Current Affairs are scoring sections by preparing you can succeed in cracking government job exams and various competitive exams.

While preparing for exams many students memorize GK Questions instead of studying and understanding it properly and forget it at the time of examination. Experts believe that cramming is a bad habit, it is better to understand any concept rather than memorize it.

Today in this article we will bring important 100 General Knowledge Questions and Answers for Aspirants to prepare for various competitive exams like UPSC, MPSC, SSC, PO, etc. Join us on this exhilarating journey, where we unravel the wonders of general knowledge together!

100 General Knowledge Questions and Answers

100 Easy General Knowledge Questions and Answers

Many government recruitment exams are going to be held in the next few months. In most of the competitive exams, about 10-15 questions were asked related to general knowledge. These general knowledge questions are related to the current situation, So in today’s post, we are going to discuss 100 general knowledge questions with answers. These 100 general knowledge questions and answers are asked in UPSC, MPSC, SSC, RRB, NTPC, Banking, Police, and other recruitment exams.

100 general knowledge questions and answers on Science

Studying the 100 general knowledge questions and answers related to Science is like unlocking a treasure of understanding and curiosity about the science that shapes the natural world. Here below we have provided 100 general knowledge questions and answers on Science.

1. Who is known as the father of biology?
(A) Lamarck
(B) Darwin (DARWIN)
(C) Aristotle
(D) Treviranus
Answer: (C) Aristotle

2. Who is known as the father of botany?
(A) Theophrastus
(B) Charles Darwin
(C) Jean-Baptiste Lamarck
(D) Aristotle
Answer: (A) Theophrastus

3. What percentage of protein is in soybeans?
(A) 50%
(B) 42%
(C) 64%
(D) 75%
Answer: (B) 42%

4. What is the blood pressure of a healthy person?
(A) 90/60
(B) 120/80
(C) 200/130
(D) 140/160
Answer: (B) 120/80

5. What is the pH value of human blood?
(A) 8. 1
(B) 8. 3
(C) 7. 4
(D) 9. 1
Answer: (C) 7. 4

6. How long does a heartbeat take in the human body?
(A) 1 second
(B) 2 seconds
(C) 0.8 second
(D) 1. 5 seconds
Answer: (C) 0. 8 seconds

7. Blood glucose levels are controlled by______
(A) Due to somatostatin
(B) due to glucagon
(C) due to gastrin
(D) Due to insulin
Answer: (D) Due to insulin

8. How much carbon dioxide is normally found in the atmosphere?
(A) 78%
(B) 21%
(C) 4%
(D) 0.03%
Answer: (D) 0.03%

9. Who first discovered bacteria?
(A) Robert Koch
(B) Louis Pasteur
(C) Leeuwenhoek
(D) Robert hook
Answer: (C) Leeuwenhoek

10. Which of the following plants produce seeds but not flowers?
(A) Bryophyte
(B) Treyphytes
(C) Endosperm
(D) Gymnosperm
Answer: (D) Gymnosperm

11. Which of the following is the smallest organism?
(A) Mycoplasma
(B) Yeast
(C) Viruses
(D) Bacteria
Answer: (A) Mycoplasma

12. The term hormone coined by____________
(A) Robert
(B) Aristotle
(C) Ernest H. Starling
(D) Brown Porter
Answer: (C) Ernest H. Starling

13. Which of the following diseases is caused by bacterial infection?
(A) Cholera
(B) Asthma
(C) Leprosy
(D) All of these
Answer: (C) Leprosy

14. Which of the following diseases is caused by HIV?
(A) Cancer
(B) Tuberculosis
(C) Aids
(D) None of these
Answer: (C) Aids

15. Who developed the first vaccine for chicken pox________
(A) Milstein
(B) Edward Jenner
(C) Louis Pasteur
(D) None of these
Answer: (B) Edward Jenner

16. Which of the following microorganisms is responsible for the conversion of milk into curd?
(A) Lactobacillus
(B) Mycobacterium
(C) Yeast
(D) None of these
Answer: (A) Lactobacillus

17. Which of the following vitamins is found in sunlight?
(A) Vitamin a
(B) Vitamin E
(C) Vitamin K
(D) Vitamin D
Answer: (D) Vitamin D

18. Which of the following diseases is not spread by blood transfusion?
(A) Hepatitis
(B) Typhoid
(C) Malaria
(D) None of these
Answer: (B) Typhoid

19. Which of the following radioisotopes is used to treat cancer?
(A) p -30
(B) Co -60
(C) p -32
(D) c -14
Answer: (B) Co -60

20. Which of the following proteins are found in milk?
(A) Casein
(B) Hemoglobin
(C) Agglutinin
(D) Myosin
Answer: (A) Casein

21. Which of the following is a vitamin?
(A) Folic acid
(B) Linoleic acid
(C) Acids found in lemon juice
(D) Glutamic acid
Answer: (A) Folic acid

22. Which of the following causes blood to be red?
(A) Plasma
(B) RBCs
(C) WBC
(D) Hemoglobin
Answer: (D) Hemoglobin

GK on Sports

100 general knowledge questions and answers

1. Who is the Wizard of Hockey__________
(A) Vijay Kumar
(B) Samaresh Jung
(C) Major Dhyan Chand
(D) Others
Answer: (C) Major Dhyan Chand

2. Who is known as Flying Sikh in India?
(A) Milkha Singh
(B) Joginder Singh
(C) Ajit Pal Singh
(D) None of these
Answer: (A) Milkha Singh

3. Which of the following is the national game of India?
(A) Kabaddi
(B) Cricket
(C) Chess
(D) Hockey
Answer: (D) Hockey

4. Cricket was born in which country?
(A) Japan
(B) England
(C) China
(D) None of these
Answer: (B) England

5. What is the normal time duration of an international football match?
(A) 45 min
(B) 60 min
(C) 80 min
(D) 90 min
Answer: (D) 90 minutes

6. Which Indian cricketer is known as Little Master?
(A) Saurabh Ganguly
(B) Sachin Tendulkar
(C) Sunil Gavaskar
(D) Vinod Kambli
Answer: (C) Sunil Gavaskar

7. Arjuna Award is given for excellence in which field?
(A) Cinema
(B) Materials
(C) Games
(D) Science
Answer: (C) Sports

8. Michael Phelps is associated with which sport?
(A) Cricket
(B) Billiards
(C) Chess
(D) Swimming
Answer: (D) Swimming

9. What is the length of the pitch in cricket?
(A) 20.20 m
(B) 20.12 m
(C) 25 yards
(D) 20.12 yards
Answer: (B) 20.12 m

10. In which year did India win the first gold medal in hockey in the Olympics?
(A) 1938
(B) 1935
(C) 1845
(D) 1928
Answer: (D) 1928

11. How wide is the goalpost in football?
(A) 5.54 m
(B) 7.51 m
(C) 7.32 m
(D) 4.57 m
Answer: (C) 7.32 m

12. Who is the first winning country of the football World Cup?
(A) Uruguay
(B) Italy
(C) Brazil
(D) Other
Answer: (A) Uruguay

13. Which of the following international tennis games is played on grass courts?
(A) Wimbledon
(B) Australian Open
(C) French Open
(D) None of these
Answer: (A) Wimbledon

14. Which of the following is the international organization of cricket?
(A) IHF
(B) ICC
(C) FIDE
(D) None of these
Answer: (B) ICC (International Cricket Council)

15. The word Ashes is related to which sport?
(A) Football
(B) Boxing
(C) Polo
(D) Cricket
Answer: (D) Cricket

16. Since when did an over of 6 balls start in test cricket?
(A) 1938
(B) 1900
(C) 1950
(D) 1924
Answer: (B) 1900

100 General Knowledge Questions and Answers on Geography

1. What percentage of the world’s land area does India occupy?
A. 2.30%
B. 3.42%
C. 2.42%
D. 3.30%
Answer: C

    2. What % of the world’s total population lives in India?
    A. 22 %
    B. 19 %
    C. 17 %
    D. 12 %
    Answer: C

    3. What is the total area of India?
    A. 62,87,263 sq. km
    B. 32,87,263 sq. km
    C. 30,57,263 sq. km
    D. 42,82,263 sq. km
    Answer: B
    Exp. India is the seventh largest country in the world, with a total area of 32,87,263 square kilometers.

    4. Where is Lakshadweep located?
    A. In the Indian Ocean
    B. In the Arabian Sea
    C. Bay of Bengal
    D. In the Pacific Ocean
    Answer: B

    5. Which countries share land borders with India?
    A. Bangladesh, China, Pakistan, Nepal, Myanmar, Bhutan
    B. Bangladesh, China, Pakistan,
    C. China, Pakistan, Nepal, Myanmar, Bhutan
    D. Bangladesh, China, Sri Lanka, Myanmar, Bhutan
    Answer: A

    6. What is the southern tip of India called?
    A. Indira Point
    B. Kanyakumari
    C. Kormandal
    D. None of these
    Answer: A, Kanyakumari is the southern mainland of India. Indira Point in the Andaman and Nicobar Islands is the southern tip of Indian territory

    7. Which country borders India?
    A. Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar, Indonesia
    B. Maldives, Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar and Pakistan
    C. Maldives, Sri Lanka, Bangladesh
    D. Maldives, Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar, China and Nepal
    Answer: B

    8. This city is known as the ‘Manchester’ of India.
    A. Delhi
    B. Kolkata
    C. Bangalore
    D. Ahmedabad
    Answer: D

    9. What is the length of India’s land border in km?
    A. 15700 km
    B. 15000 km
    C. 15200 km
    D. 14200 km
    Answer: C

    10. Which state has the longest sea coast?
    A. Gujarat
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Answer: A

    11. Which state has the shortest sea coast?
    A. Kerala
    B. Maharashtra
    C. Gujarat
    D. West Bengal
    Answer: D,
    Exp. West Bengal has the shortest coastline with a length of 157.5 km.

    12. Which is the best natural harbor in India?
    A. Barber-Sheva
    B. Kandla
    C. Mumbai
    D. Ratnagiri
    Answer: C

    13. ‘Tarapur’ is India’s first nuclear power plant located in which of the following districts?
    A. Welfare
    B. Dahanu
    C. Palghar
    D. Talasari
    Answer: C

    Gk on First In India

    You can also read about GK on India.

    First in IndiaYearName of Person/Place
    First University5th Century BCTakshashila (Ancient India)
    First Woman Prime Minister1966Indira Gandhi
    First President of India1950Dr. Rajendra Prasad
    First Prime Minister of India1947Jawaharlal Nehru
    First Person in Space (Indian Origin)1984Rakesh Sharma
    First Indian to win an Individual Olympic
    Gold Medal
    2008Abhinav Bindra (Shooting)
    First Indian Movie1913Raja Harishchandra (Silent Film)
    First Woman to Climb Mount Everest1984Bachendri Pal
    First Newspaper1780Hicky’s Bengal Gazette, Kolkata
    First Indian Sound Film1931Alam Ara
    First Woman Doctor1886Anandibai Joshi
    First Test Tube Baby1978Subhash Mukhopadhyay, Kolkata
    First Woman President of India2007Pratibha Patil
    First Woman to Win Miss World1966Reita Faria
    First Woman to Receive Bharat Ratna
    (India’s Highest Civilian Award)
    1954Indira Gandhi
    First Indian-Origin Woman in Space1997Kalpana Chawla
    First Indian to Swim Across the
    English Channel
    1958Mihir Sen
    First Chess Grandmaster1988Viswanathan Anand
    First Woman Speaker of the Lok Sabha
    (India’s Parliament)
    1991Meira Kumar
    First Woman Chief Justice of a
    State High Court
    1959Leila Seth, Himachal Pradesh
    First Woman Pilot in the Indian Air Force1994Harita Kaur Deol
    First Woman IPS (Indian Police Service)
    Officer
    1972Kiran Bedi
    First Woman Judge of the Supreme
    Court of India
    1989Fathima Beevi
    First Indian to Win the Nobel
    Prize in Literature
    1913Rabindranath Tagore
    First Indian Nobel Laureate (in Science)1930C.V. Raman
    First Woman to Win the Booker Prize1997Arundhati Roy

    GK on Scientific Instruments and their Use

    The study of below 100 general knowledge questions and answers related to scientific instruments opens up possibilities to clear your exam, Here below we have provided 100 general knowledge questions and answers on scientific instruments and their uses which are already asked in various competitive exams like are asked in SSC, RRB NTPC, Banking, Police, UPSC and other recruitment exams.

    Equipment
    Name
    Use of equipment
    DioptreMeasuring the power of the lens
    of the glasses
    LactometerCounting heartbeats or pulses
    StethoscopeCalculating Calories
    SeismographRecording of seismic waves
    CardiographGraph showing heart rate
    PyrometerMeasuring high temperatures
    BarometerMeasuring air pressure
    ThermometerMeasuring temperature
    HygrometerMeasuring the relative humidity
    of the air
    CalorimeterMeasuring micro intervals and angles
    HydrometerMeasuring sound intensity in water
    AnemometerMeasuring wind speed and direction
    AmmeterMeasuring current strength
    Rain gaugeCalculating rainfall
    MicrometerMeasuring microintervals and angles
    MicroscopeTo see a microscopic object
    TelescopeTo see distant objects clearly
    and magnified
    GalvanometerMeasuring current
    AltimeterMeasuring altitude above sea level
    PhotometerMeasuring the intensity of light
    PolygraphDetecting lies

    GK on Important Compounds and its molecular formulas

    Common nameChemical nameMolecular formulas
     washing soda   sodium carbonateNa2Co3
    baking soda
    (baking powder)
    sodium bicarbonateNaHCO3
    LimestoneCalcium carbonateCaCO3
    Ferrous SulphateGreen Vitry AllFeSo4, 7 H2O
    Copper Sulphate
    (Morchud)
    Blue vitriolCuSO4,5H2O
    AlumPotassium aluminum
    sulfate
    K2, So4, al2,
    (So4)3, 24 H2O
    saltsodium chlorideNaCl
    water—-H2O
    gypsumCalcium sulfateCaSO4
    ——Sulfuric acidH2SO4

    GK on Human Body and Parts

    Sr.
    No
    Question   Answer
    1Human heart beats per minute33   
    2.The total number of muscles in the human body   639   
    3.The number of chromosomes in a human cell   46 (23 pairs)   
    4.Normal/Healthy human blood pressure120/80   
    5.The sense organs functioning as a whole
    in the human body   
    9   
    6.Average human body temperature   37° Celsius
    (98.4 F.)   
    7.The total number of bones in the human body    206   
    8.Total number of bones in newborns   270   
    9.A human heart weighs approx   360 grams   
    10.The total number of teeth in the human mouth   32 (16 in each jaw)   
    11.The total volume of blood in the human body   7 to 8 percent   
    12.Approximate blood in the human body   5 liters   
    13.The total amount of water in the human body   65 percent   
    14.Average weight of human brain   1300 to 1400 grams   
    15.The largest gland in the human body   liver   
    16.A gland that maintains the temperature balance of
    the human body
       
    hypothalamus   
    17.The largest bone in the human body   Femur Bones   
    18.The smallest bone in the human body   stapes (ear bone)   
    19Total number of bones in human skull   24   

    How to Prepare for 100 General Knowledge Questions and Answers

    These days, getting a job is more competitive worldwide. Whether it’s a private company or a government organization, they usually conduct competitive exams when hiring new people. The questions in these exams are related to the specific job. For government jobs, the questions cover subjects like Math, Science, and General Knowledge. However, many students struggle to score well in General Knowledge despite doing well in other subjects. This is often because of incorrect study methods and lack of information. But don’t worry! Whether you’re preparing for a competitive exam or a job interview, we’re here to guide you on how to study above 100 General Knowledge questions and answers. Let’s get started!

    • Read the newspaper every day: Reading the newspaper has many benefits. It helps you develop how you speak, write, and read. It also boosts your knowledge, improving your communication skills.
    • Take notes: It’s a good idea to make your own notes. Write down important information in brief notes. This way, you won’t have to go through the entire book right before the exam. You can review and revise using your notes
    • Prioritize important topics: Focus on studying the most important topics first. Always remember to stick to the exam syllabus. Understand the exam pattern and prepare accordingly.
    • Understand, don’t memorize: Avoid memorizing information and focus on understanding concepts. This will help you remember topics for a longer time.
    • Participate in GK quiz: Participating in General Knowledge (GK) quizzes and games is a great way to assess your preparation level. It’s important to take part in these competitions as they can reveal areas where you need improvement.

    Similar Posts