MCQ on Structural Organisation in Animals for NEET Pdf

Spread the love

Structural organization in animals MCQ Questions and Answers

Candidates who wish to prepare for the NEET Exam, as well as the NCERT board exam, can prepare better using our biology Chapter-wise MCQ Questions and answers. From here candidates can download the Structural Organisation in Animals MCQ in Pdf format. 

Structural organization in animals MCQ will help aspirants to be familiar with an online examination. Along with that, due to the regular practice of Biology MCQ, candidates will get to know their strengths and weak topics in the Chapter Structural Organisation in Animals.

To qualify for the NEET Biology Exam, all the candidates need to prepare in the right way. One of the best approaches to prepare for the exam is Practicing the ybstudy.com MCQ Questions on Biology. Here Structural Organisation in Animals MCQ Questions and Answers are given below :

Structural organisation in animals mcq

 

MCQ on Structural Organization in Animals for NEET

1. Uric acid is the chief nitrogenous component of the excretory products of________
(a) Cockroach
(b) Man
(c) Earthworm
(d) Frog

Answer: A

 

2. Choose the correctly matched pair________

(a) Tendon – specialized connective tissue

(b) Adipose tissue – dense connective tissue

(c) Areolar tissue – loose connective tissue

(d) Cartilage – loose connective tissue

Answer: C

 

3. The supportive skeletal structures in the human external ears and the nose tip are examples of_______

(a) Ligaments

(b) Areolar tissue

(c) Bone

(d) Cartilage

Answer: D

 

4. The ciliated columnar epithelial cells in humans are known to occur in_________

(a) Eustachian tube and stomach lining

(b) Bronchioles and fallopian tube

(c) Bile duct and esophagus

(d) Fallopian tube and urethra

Answer: B

 

5. The kind of epithelium which forms the inner walls of blood vessels is_________

(a) Cuboidal epithelium

(b) Columnar epithelium

(c) Ciliated epithelium

(d) Squamous epithelium

Answer: D

 

6. Earthworms have no skeleton but during burrowing, the anterior end becomes turgid and acts as a hydraulic skeleton. It is due to__________
(a) Coelomic fluid
(b) Gut peristalsis
(c) Setae
(d) Blood

Answer: A

 

7. Earthworms are________


(a) Ureotelic when plenty of water is available
(b) Uricotelic when plenty of water is available
(c) Uricotelic under conditions of water scarcity
(d) Ammonotelic when plenty of water is available

Answer: D

 

8. Which one of the following pairs of structures distinguishes a nerve cell from other types of cells?

(a) Flagellum and medullary sheath

(b) Nucleus and mitochondria

(c) Perikaryon and dendrites

(d) Vacuoles and fibres

Answer: C

 

9. Areolar connective tissue joins_______

(a) Fat body with muscles

(b) Integument with muscles

(c) Bones with muscles

(d) Bones with bones

Answer: B

 

10. Which one of the following has an open circulatory system?
(a) Periplaneta
(b) Octopus
(c) Pheretima
(d) Hirudinaria

Answer: A

 

11. Which of the following features is used to identify a male cockroach from a female cockroach?
(a) Forewings with darker tegmina
(b) Presence of caudal styles
(c) Presence of boat-shaped sternum on the 9th abdominal of anal cerci
(d) Presence of anal cerci

Answer: B

 

12. Select the correct route for the passage of sperm in male frogs.
(a) Testes, Bidder’s canal, Kidney, Vasa –
different Urinogenital duct, Cloaca
(b) Testes, Vasa efferentia, Kidney, Seminal Vesicles Urinogenital duct, cloaca
(c) Testes, Vasa efferentia, Bidder’s canal
Ureter, Cloaca
(d) Testes, Vasa efferentia, Kidney-Bidder’s canal, Urinogenital duct, Cloaca

Answer: D

 

13. Pheretima and its close relatives derive nourishment from_________

(a) Small pieces of fresh fallen leaves of maize, etc

(b) Sugarcane roots

(c) Decaying fallen leaves and soil organic matter

(d) Oil insects

Answer: C

 

14. Compared to those of humans, the erythrocytes in frogs are_______

(a) Nucleated and without hemoglobin

(b) Without nucleus but with hemoglobin(c) Nucleated and with hemoglobin(d) Very much smaller and fewer

Answer  C

 

15. Which one of the following characteristics is common both in humans and adult frogs?

(a) Ureotelic mode of excretion

(b) Four-chambered heart

(c) Internal fertilisation

(d) Nucleated RBCs.

Answer  A

 

16. Which one of the following structures in Pheretima is correctly matched with its function?

(a) Clitellum secretes a cocoon

(b) Gizzard – absorbs digested food

(c) Setae defense against predators

(d) Typhlosole – storage of extra nutrients

Answer  A

 

17. In male cockroaches, sperm are stored in which part of the reproductive system?
(a) Seminal vesicles
(b) Mushroom glands
(c) Testes
(d) Vas deferens

Answer  A

 

18. Which one of the following features is not present in Periplaneta Americana?
(a) Indeterminate and radial cleavage during embryonic development
(b) Exoskeleton composed of N-acetylglucosamine
(c) Metamerically segmented body
(d) None of these

Answer  A

 

19. The intracellular matrix is negligible or absent in which of the following tissue 

(a) Connective tissue 

(b) Epithelial tissue(c) Muscular tissue

(d) Cardiac tissue

Answer  b

 

20. Note the following 

(A) It forms the lining of the cavities of the alveoli of the lungs

(B) It forms the lining of wet surfaces like the buccal cavity and esophagus (C) lt occurs in the ducts of sweat glands

(D) It forms the lining of salivary glands and sweat glands

(E) it is a loose connective tissue

which of the above is associated with simple epithelial tissue?

(a) A and D

(b) B and C

(c) C and A

(d) D and E

Answer: a

 

21. Cells of squamous epithelium are__________

(a) Tall with elongated nuclei

(b) Cube like

(C) Flat and tile like

(d) Columnar or cuboidal in shape

Answer: c

 

22. Internal surface of large intestine is_________

(a) Lined by muscular tissue

(b) lined by epithelial tissue

(c) lined by both types of tissue

(d) Lined by all four types of issue

Answer  b

 

23. Epithelial tissue performs the following functions 

(a) Protection, secretion, absorption, respiration(b) Protection, secretion, sensation, absorptiOn

(C) Protection, secretion, absorption digestiOn

(d) None of these

Answer: b

 

24. stratified squamous epithelium is found in____________

(a) Trachea

(b) Epidermis

(c) Mouth cavity (buccal) 

(d) Lining of blood vessels

Answer  b

 

25. Compound squamous epithelium is found in_________

(a) Stomach

(b) Intestine

(c) Pharynx

(d) Trachea

Answer  c

 

26. Reproductive cells (germinal epithelium) are made up of which of the following epithelial tissue

(a) Cuboidal

(b) Squamous

(c) Columnar

(d) Sensory

Answer: a

 

27. Tissue that has power of division and regeneration throughout life

(a) Epithelial tissue

(b) Muscular tissue

(c) Connective tissue

(d) Nervous tissue

Answer: a

 

28. Arbor vitae is composed of ________

a) Grey matter

(b) NNeuroglialcells

(c) White matter

(d) All of these

Answer: c

 

29. In mammals, histamine is secreted by____________

(a) Fibroblasts

b) Histiocytes

(c) Mast cells

(d) Lymphocytes

Answer: c

 

30. Mast cells are found in ________

(a) Connective tissue(b) Muscular tissue

(c) Nervous tissue

(d) Blood

Answer: a

 

31. Ligament is ____________

a) MModifiedwhite fibrous tissue

(b) MModifiedyellow eelastictfibroustissue

(c) Inelastic white fibrous tissue

(d) None of these

Answer: b

 

32. Which of the following is loose connective tissue?

(a) Adipose

(b) Nervous tissue

(c) Areolar

(d) Blood

Answer: c

 

33. Which of the following cells is phagocytic 

(a) Podocytes

(b) Fibroblast cells

(c) Mast cell

(d) Macrophages

Answer : d

 

34. CConnectivetissue is __________

(a) Ectodermal in origin with intercellular spaces

(b) Mesodermal in origin without intercellular spaces

(c) Ectodermal in origin without intercellular spaces

(d) Mesodermal in origin with intercellular spaces

Answer : d

 

35. Collagen is__________

(a) Lipid

(b) Carbohydrate

(C) Globular protein

(d) Fibrous protein

Answer : d

 

36. white adipose tissue contains __________

(a) Multilocular fat cells 

(b) Bilocular fat cells

(c) Unilocular fat cells 

(d) Alocular fat cells

Answer: c

 

37. Which one of the following is not a fibrillar protein?

(a) Elastin

(b) Collagen

(C) Myosin

(d) Albumin

Answer : d

 

38. Which one of the following correctly describes the location of the same body parts in the earthworm Pheretima?

(a) Four pairs of spermathecae in 4-7 segments

(b) One pair of ovaries attached at the intersegmental septum of 1the 4th and 15th segments

(c) Two pairs of testes in 1the 0th and 11th segments

(d) Two pairs of accessory glands in 16th-18th ssegmentsAnswer: C

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *