Mineral Nutrition NEET Questions Pdf Class 11

Spread the love

Mineral Nutrition NEET Questions and Answers with Pdf Free Download 

The nutrition of any living organism includes all the Substances that must be supplied to it from outside. This supply is called nutrition. The substances may be organic or inorganic. Inorganic plant nutrients are obtained directly or indirectly from the soil (where they grow) and atmosphere. As the sources of these inorganic requirements are minerals, the elements are known as mineral nutrients and the nutrition is called mineral nutrition.

In the formation of carbohydrates, fats, and proteins, carbon, hydrogen, and oxygen play an important role. In addition to these three elements, plants need a variety of elements for their survival. The source of these elements is primarily the inorganic form of ions present in the soil.

Mineral Nutrition NEET MCQ Pdf questions and answers are prepared for class 11 and NEET students. These fully solved MCQ on Mineral Nutrition questions apply to all college students, freshers, or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam. Free PDF Download of NEET Mineral Nutrition Important Questions of key topics. Practice NEET Important Chapterwise Questions solved by our expert.

Mineral Nutrition NEET Questions MCQ Pdf

 

Mineral Nutrition NEET Questions Previously Asked in NEET

1. Select the mismatch:


(a) Frankia — Alnus


(b) Rhodospirillum — Mycorrhiza


(c) Anabaena — Nitrogen Fixer


(d) Rhizobium — Alfalafa


Answer: B

 

2. During biological nitrogen fixation, inactivation nitrogenase by oxygen poisoning is prevented by_____


(a) Leghaemoglobin


(b) Carotene


(c) Cytochrome


(d) Xanthophyll


Answer: A

 

3. The first stable product of fixation of atmospheric nitrogen in leguminous plants is________


(a) NO²


(b) NO³


(c) Ammonia


(d) Glutamate


Answer: C

 

4. The common nitrogen fixers in paddy fields are__________


(a) Frankia


(b) Rhizobium 


(c) Azospirillum


(d) Oscillatoria 


Answer: C

 

5. Which of the following element is responsible for maintaining turgor in cells________

(a) Potassium

(b) Magnesium

(c) Sodium

(d) Calcium

Answer: A

 

6. In which of the following forms is iron absorbed by plants?

(a) Free element

(b) Ferrous

(c) Ferric

(d) Both Ferric and Ferrous

Answer: C

 

7. Which is essential for the growth of root tip________

(a) Fe

(b) Mn

(c) Ca

(d) Zn

Answer: C

 

8. In which of the following all three are macronutrients?

(a) Boron, Zinc, Manganese

(b) Iron, Copper, molybednum orlgolorle

(c) Molybdenum, magnesium, manganese

(d) Nitrogen, nickel, phosphorus

Answer : D

 

9. Minerals known to be required in large amounts for plant growth include________

(a) Phosphorus, Potassium, Sulphur, Calcium

(b) Calcium, Magnesium, Manganese, Copper

(c) Potassium, Phosphorus, selenium, Boron 

(d) Magnesium, sulfur, Iron zinc

Answer: A

 

10. Which one of the following is the incorrect statement?


(a) Phosphorus is a constituent of cell membranes, certain nucleic acids, and all proteins


(b) Nitrosmonas and Nitrobacter are chemoautotrophs


(c) Anabaena and Nostoc are capable of fixing nitrogen in a free-living state also


(d)Root nodule-forming nitrogen fixers live as aerobes under free-living conditions


Answer: A

 

11. For its activity, nitrogenase requires________


(b) Manganese


(a) Light


(c) Super oxygen radicals 


(d) High input of energy


Answer: D

 

12. The function of leghaemoglobin in the root nodules of legumes is_______


(a) Expression of new gene


(b) Inhibition of oxygenase activity


(c) Oxygen removal


(d) Nodule differentiation


Answer: C

 

13. Deficiency symptoms of nitrogen and potassium are visible first in_______

(b) Roots

(a) Buds

(c) Senescent leaves 

(d) Young leaves

Answer: C

 

14. Which one of the following is not essential. minerals element for plants while the remaining three are?

(a) Iron

(b) Manganese

(c) Phosphorus

(d) Cadmium

Answer: D

 

15. Which of the following elements in plants is not immobilized?

(a) Sulphur

(b) Calcium

(c) Phosphorus

(d) Potassium

Answer: B

 

16. An element playing an important role in nitrogen fixation is_________

(a) Molybdenum

(b) Manganese

(c) zinc

(d) Magnesium. 

Answer: A

 

17. Which of the following is not a micronutrient___________

(b) Molybdenum

(a) Zinc

(c) Magnesium

(a) Boron

(c) Molybdenum 

Answer: C

 

Mineral Nutrition NEET Questions for Class 11

1. The role of minerals in plant growth and metabolism was discovered by________


(a) Woodward


(b) de Saussure


(c) Steward


(d) Knop


Answer: D

 

2. Which of the following is not caused by a deficiency or mineral nutrition?


(a) Necrosis


(b) Chlorosis


(c) Etiolation


(d) Shortening of internodes


Answer: C

 

3. Which one of the following elements are required for photosynthetic oxygen evolution?


(a) Copper


(b) Iron


(c) Manganese


(d) Zinc


Answer: C


4. Which of the following elements is a component of the middle lamella in plant cells?


(a) Potassium


(b) Calcium


(c) Magnesium


(d) Iron


Answer: B

 

5. Internal cork of apple is caused due to deficiency of________


(a) Mo


(b) B


(c) Cu


(d) Zn


Answer: B

 

6. Most abundant element present in plants is___________


(a) iron


(b) Carbon


(c) Nitrogen


(d) Manganese


Answer: B

 

7. Choose the correct match
Bladderwort, sundew, venus fly trap:


(a) Nepenthes, Dionea, Drosera


(b) Nepenthes, Uiricularia, Vanda 


(c) Utricularia, Drosera, Dionea


(d) Dionea, Trapa, Vanda


Answer: C

 

8. The ability of the Venus Flytrap to capture insects is due to__________


(a) Rapid turgor pressure changes


(b) Specialized “muscle-like” cells


(c) Chemical stimulation by the prey


(d) A passive process requiring no special ability on the part of the plant


Answer: A

 

9. Plants absorb minerals from the soil________

(a) Independently of water absorption

(b) By a process independent of water absorption

(c) Only when soil solution is hypertonic to cell sap

(d),only when soil solution is hypotonic to cell sap

Answer: B

 

10. Molybdenum is essentially involved in plants’ metabolism in________

(a) Translocation of solutes

(b) Ascorbic acid synthesis

(c) Tryptophan synthesis

(d) Nitrate reduction

Answer : D

 

11. Leghemoglobin________

(a) Is sensitive to oxidative damage

(b) Causes curling of root hair tip

(c) Maintains microaerobic condition in nodules of legumes

(d) Is synthesized by bacteroids

Answer: C

 

12. Mineral transport in plants_______

(a) Is controlled by transpiration pull

(b) Is dependent on sugar translocation

(c) Is an active process

(d) Is an osmotic phenomenon

Answer: C

 

13. Sulphur is an important nutrient for optimum growth and productivity in__________

(a) Pulse crop

(b) Cereals 

(c) Fibre crops

(d) Oilseed crops

Answer: D

 

14. Nickel is an essential part of which of the following enzymes__________

(a) Urease

(b) Nitrogenase

(c) Nitrate reductase 

(d) PEP carboxylase

Answer: A

 

15. Farmers in a particular region were concerned that premature yellowing of leaves of a pulse crop might cause
decrease in the yield? Which treatment could be most beneficial to obtain maximum seed yield__________


(a) Application of iron and magnesium to promote the synthesis of chlorophyll


(b) Frequent irrigation of the crop


(c) Treatment of the plants with cytokinins along with a small dose of nitrogenous fertilizer.


(d) Removal of all yellow leaves and spraying the remaining green leaves with  2,4,5 – trichloro phenoxy acetic acid


Answer: A

 

16. Plant requires magnesium for_________


(a) Holding cells together


(b) Protein synthesis leaves


(c)Chlorophyll synthesis


(d) Cell wall development


Answer: C

 

17. Which of the following is a flowering plant with filamentous nitrogen-fixing nodules containing microorganisms?


(a) Casuarina equisetfolia


(b) Crotalaria juncea


(c) Cycas revoluta


(d) Cicer arietinum


Answer: A

 

18. About 98 percent of the mass of every living organism is composed of just six elements including carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, and_______


(a) Phosphorus and Sulphur


(b) Sulphur and Magnesium


(c) Magnesium and Sodium


(d) Calcium and Phosphorus


Answer: A

 

19. Which one of the following elements is not an essential micronutrient for plant growth?


(a) Mn


(b) Zn


(c) Cu


(d) Ca


Answer : D

 

20. In root nodules of legumes, leghaemoglobin is important because_________


(a) It transports oxygen to the root nodule


(b) It acts as an oxygen Scavenger


(c) It provides energy to the nitrogen-fixing


(d) It acts as a catalyst in the transmission 


Answer: B

 

You will find a list of Mineral Nutrition MCQ Questions and answers prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with Mineral Nutrition MCQ available here to enhance your NEET preparation. Understand each MCQ clearly by consistently practicing the Mineral Nutrition Multiple Choice Questions and score well in your exams.

 

Mineral Nutrition NEET Questions  preparation tips :

  1. First to clear the basic terminology otherwise there will be problems when you study the mineral Nutrition chapter further.
  2. Read and memorize examples as its examples are more important
  3. After completing the chapter you should revise once again this helps you to remember more.
  4. Focus on common names ignoring this will be costly. 
  5. Revise revise revise
  6. Practice Mineral Nutrition MCQ questions from our Ybstudy module.
  7. Practice some applications-based questions rather than direct questions, and match the following type.
  8. Exceptions are very important ignoring this will be very costly
  9. This chapter Should be strong as there will be 2 to 4 questions in the next exam
  10. Give tests and analyze the mistakes you have made

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *