Human Reproduction NEET Questions Pdf Download

Spread the love

Human Reproduction NEET Questions and Answers 

Reproduction is an important characteristic of living organisms. It is the process by which an organism produces young individuals of its species. Thus, maintaining the continuity of the species. Animals may reproduce by asexual and sexual methods. Asexual reproduction takes place by budding, by fission. In sexual reproduction, Gametes or sex cells from two animals of different sex unite to produce a zygote whose repeated mitosis forms a multicellular embryo. Bisexual animals have both gonads in the same individual. Unisexual animals belong to two sexes, the male carrying only lists and the female possessing only ovaries. As feeding is essential for the survival of any living organism reproduction is essential for the survival of the species. 

In human beings, reproduction is of sexual type which involves fusion of gametes Human being is a dioecious organism so these are separate male and female individuals showing sexual dimorphism.

The Human Reproduction NEET MCQ Pdf questions and answers are prepared for class 11 and NEET students. These fully solved MCQ on Human reproduction questions apply to all college students, freshers, or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam. Free PDF Download of NEET Human Reproduction Important Questions of key topics. Practice NEET Important Chapterwise Questions solved by our expert.

Human Reproduction NEET Questions

Previously Asked Human Reproduction NEET Questions

1. A temporary endocrine gland in the human body is___________

(b) Corpus cardiac

(d) Corpus allatum

(a) Pineal gland

(c) Corpus luteum

Answer: C

 

2. Capacitation occurs in________

(a) Rete testis

(b) Epididymis

(c) Vas deferens

(d) Female reproductive tract

Answer : D

 

3. Several hormones like hCG, hPL, estrogen, and progesterone are produced by____________

(a) Ovary

(b) Placenta

(c) Fallopian tube

(d) Pituitary 

Answer: B

 

4. Select the incorrect statement__________

(a) LH triggers ovulation in the ovary

(b) LH and FSH decrease gradually during the follicular phase. 

(c) LH triggers the secretion of androgens from the follicular phase Leydig cells

(d)  FSH stimulates the Sertoli cells which helps spermiogenesis.

Answer: B

 

5. Foetal ejection reflex in human females is induced by__________

(a) Differentiation of mammary glands

(b) Pressure exerted by amniotic fluid

(c) Release of oxytocin from the pituitary

(d) Fully developed fetus and placenta.

Answer : D

 

6. Which one of the following is the most likely root cause of why menstruation is not taking place in regularly cycling human females?

(a) Retention of well-developed corpus luteum

(b) Fertilization of the ovum

(c) Maintenance of the hypertrophical endometrial lining

(d) Maintenance of high concentration of sex hormones in the bloodstream.

Answer: B

 

7. Fertilization in humans is practically feasible only____________

(a) The Ovum and sperms are transported simultaneously to the ampullary – the isthmic junction of the fallopian tube

(b) The ovum and sperms are transported Simultaneously to the ampullary-isthmic junction of the cervix.

(c) The sperms are transported into the cervix within 45 hours of release to the ovum in the uterus

(d) The sperms are transported into the vagina just after the release of the ovum in the fallopian tube.

Answer: A

 

8. Which of these is not an important component of the initiation of parturition in humans?

(a) Increase in estrogen and progesterone ratio

(b) Synthesis of prostaglandins

(c) Release of oxytocin

(d) Release of Prolactin

Answer : D

 

9. Changes in GnRH pulse frequency in females are controlled by circulating levels of___________

(a) Estrogen and inhibin

(b) Progesterone only

(c) Progesterone and inhibin

(d) Estrogen and progesterone.

Answer : D

 

10. Which of the following layers in an antral follicle is acellular?

(a) Granulomas

(b) Theca interna

(c) Stromna

(d) Zona pellucida

Answer: C 

 

11. The amnion of the mammalian embryo is derived from__________

(a) mesoderm and trophoblast

(b) endoderm and mesoderm

(c) ectoderm and mesoderm

(d) ectoderm and endoderm

Answer: C

 

12. Hormones secreted by the placenta to maintain pregnancy are____________

(a) hCG, hPL, progestogens, estrogens

(b) hCG, hPL, estrogens, relaxin, oxytocin

(c) hCG, hPL, progestogens, prolactin

(d) hCG, progestogens, estrogens, glucocorticoids

Answer: A

 

13. What is the correct sequence of sperm formation?

(a) Spermatogonia, spermatozoa, spermatocyte, spermatid

(b) Spermatogonia, spermatocyte, spermatid, spermatozoa

(c) Spermatid, spermatozoa, Spermatogonia, spermatozoa

(d) Spermatogonia, spermatocyte, spermatozoa, spermatid.

Answer: B

 

14. The shared terminal duct of the reproductive and urinary system in the human male is___________

(a) Ureter

(b) Urethra

(c) Vas deferens

(d) Vasa efferentia

Answer: B

 

1. Which of the following events is not associated with ovulation in human females?

a) Decrease in oestradiol

(b) Full development of Graafian follicle

(c) Release of the secondary oocyte

(d) LH surge

Answer: A

 

16. The secretory phase in the human menstrual cycle is also called__________

(a) Luteal phase and lasts for about 6 days.

(b) Follicular phase and lasts for about 6 days.

(c) Luteal phase and lasts for about 13 days

(d) Follicular phase and lasts for about 13 days

Answer: C

 

17. What happens during fertilization in humans after many sperms reach close to the ovum?

(a) Secretions of acrosome help One sperm enter the cytoplasm of the ovum through zona pellucida

(b) All sperms except the one nearest to the ovum lose their tails.

(c) Cells of corona radiate trap all the sperms except one

(d) Only two sperms nearest the Ovum penetrate zona pellucida.

Answer: A

 

18. In human female, the blastocyst___________

(a) Forms placenta even before implantation

(b) Gets implanted into uterus 3 days after ovulation

(c) Gets nutrition trom uterine endometrial secretion only after implantation.

(d) Gets implanted in the endometrium by the trophoblast cell.

Answer : D

 

19. In human adult females, oxytocin__________

(a) Causes strong uterine contractions during parturition

(b) Is secreted by the anterior pituitary

(c) Stimulates growth of mammary glands

(d) Stimulates pituitary to secrete vasopressin

Answer: A

 

20. A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will affect______________

(a) Fertilization

(b) Formation of Zygote

(c) Pattern of cleavage

(d) Number of blastomeres produced

Answer: C

You will find a list of Human Reproduction MCQ Questions and answers prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with Human Reproduction MCQ available here to enhance your NEET preparation. Understand each MCQ clearly by consistently practicing the Human Reproduction Multiple Choice Questions and score well in your exams.

 

Human Reproduction MCQ for NEET Class 11

1. In the human penis, the urethra passes through______
a) corpus cavernosum
b) corpus spongiosum
c)corpus luteum
d) corpus albicans

Answer: B

 

2. In human beings the type of cleavage is_______
(a) holoblastic and equal
(b) meroblastic and equal
(c) holoblastic and unequal
(d) meroblastic and complete

Answer: A

3. About 60% of semen is formed by the secretion of_________
(a) Cowper’s gland
(b) seminiferous tubule
(c) prostrate gland
(d) Seminal vesicles

Answer: D

4. Onset of menstrual cycle at the time of
puberty is called________

(a) menopause
(b) menarche
(c) metamerism
(d) menstruation

Answer: B

5. The lytic enzyme released by sperm is.
(a) acrosome
(b) ligase
(c) Androgenase
(d) Hyaluronidase

Answer: D

 

 

6. Chtoris in human females is homologous to…………male.
(a) scrotum
(b) penis
(c) Cowper’s gland
(d) prostate gland

Answer: B

 

7. Hydra reproduces by……….. type of reproduction.
(a) fission
(b) budding
(c) fragmentation
(d) longitudinal binary fission

Answer: B

8. In asexual reproduction_________
(a) Gametes are formed
(b) Gametes are fused
(c) mitotic cell division takes place
(d) meiotic cell division takes place

Answer: C

9. In man maturation of sperm takes place at a temperature
(a) lower than that of the body
(b) higher than that of the body
(c) equal to that of the body
(d) no condition of temperature

Answer: A

10. Bacterium, Treponema pallidum causes____________
(a) gonorrhea
(b) syphilis
(c) molluscum contagiosumn
(d) herpes genitalis

Answer: B

11. The testes are held in scrotum by___________
(a) gubernaculum
(b) spermatic chord
(c) inguinal duct
(d) connective tissúe chord

Answer: A

12. Transfer of an ovum collected from a donor into the fallopian tube of another female who can provide a suitable environment for fertilization and development, this technique is
known as____________

(a) ZIFT
(b) MTP
(c) GIFT
(d) amniocentesis

Answer: C

 

 

 

13. External genetalia of female is called as_______
(a) vagina
(b) vestibule
(c) vulva
(d) Labial Folds

Answer: C

 

 

14. Agamogenesis or agamogeny is__________
(a) sexual reproduction
(b) asexual reproduction
(c) biparental reproduction
(d) gametogenic reproduction

Answer: B

 

15. Shedding of the endometrium lining of the uterus occurs in phase of the menstrual cycle__________
(a) menstruation
(b) proliferative
(d) secretory
(c) ovulatory

Answer: A

 

16. The human female shows menstruation at regular intervals right from__________


(a) infant to pregnancy
(b) puberty to pregnancy
(c) puberty to menopause
(d) puberty to menses

Answer: C

 

17. In the menstrual cycle of 28 days ovulation occurs on_________
(a) 7th day
(b) 21 day
(c) 14th day
(d) 28th day

Answer: C

 

18. Is the main period of organogenesis and the development of body organs_________
(a) first trimester
(b) second trimester
(c) third trimester
(d) fourth trimester

Answer: A

 

19. The arrest of menses in the later part of life between the age of 45 to 55 is_________
(a) menopause
(b) menarche
(c) menses
(d)menstruation

Answer: A

 

20. The starting of menstruation in girls is_________

(a) mental puberty
(b) menarche
(d) mental maturity
(c) menopause

Answer: B

 

21. During gastrulation__________

(a) two germ layers are formed
(b) three germ layers are formed
(c) the fate of the organ system is decided
(d) None

Answer: B

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *