MCQ on Cell Biology Pdf

Spread the love

MCQ on Cell Biology:

We all are very known that for Cell Biology is one of the most important subject which not only decides the careers of many a young students but also improve their ability of analytical and there nature of thinking. Most of the students believe that Cell Biology is a scoring subject. On behalf of ybstudy.com we are going to present simple, systematic and illustrative manner and easier to students to understand and appreciate this MCQ on Cell Biology in all the way. 

Studying Cell Biology is not an easy task and its syllabus is quite vast, making it hard to prepare for exam. Not only for Cell Biology but several other entrance exams as well. There are many websites and online tools that can help a lot in the study routine. If you are preparing for NEET it is essential to be an expert in the Biology concept.

We brought a complete guide for you to prepare for Cell Biology at free of costs. Not everyone is able to pay and take a course, that’s why we’ve collected all Topics wise and other important MCQ on Cell Biology that provide the most diverse materials to study for the exams that will put you in Medical College. There are good practices for studying Cell biology in general. That we already know. But each discipline has its own peculiarities. It is these characteristics that make them unique.

 

Important Points to Remember about Cell Biology

  1. Cell biology define as it is the study of cell structure and function.
  2. George Emil Palade is considered the father of cell biology. He was the one who first used the electron microscope. With the help of an electron microscope, he discovered the ribosomes and the activity of the secretory proteins. He was also known for the study of cell fractionation
  3. Cell is discovered by Robert Hooke in 1665 in Bark of Plants. There are two types of Cell: Prokarytotic Cell and Eukaryotic Cell.
  4. All cells are made from the same major classes of organic molecules: nucleic acids, proteins, carbohydrates, and lipids.
  5. They provide structure and support, facilitate growth through mitosis, allow passive and active transport, produce energy, create metabolic reactions and aid in reproduction.

 

MCQ on Cell biology

 

 

MCQ on Cell Biology for NEET Pdf:

MCQ on CellMCQ on Photosynthesis
Cell: The Unit of Life with AnswersMCQ Questions on Vitamins
Multiple Choice Questions on Nucleus with Answers PdfMultiple Choice Questions on Lysosomes with Answers
MCQ Questions on VacuolesMCQ on Ribosomes with Answers
MCQ Questions on Cell WallCell organelles MCQ Questions and Answers
Cytoplasm MCQ Questions and AnswersMitochondria Multiple Choice Questions with Answers
MCQ on AlgaeMCQ on Red Algae with Answers
Brown Algae with AnswersMultiple Choice Questions on Polysiphonia with Answers
MCQ on EnzymesMCQ on Chloroplast
MCQ on Life ProcessesMCQ for Biotechnology
MCQ on MycoplasmaMCQ on DNA Replication
Ecosystem MCQ Questions and AnswersMCQ on Biotechnology and Its Applications
Biofertilizer MCQ Questions and AnswersMCQ on Microbes in Human Welfare
Pollution MCQ Questions and AnswersMCQ on Phylum Platyhelminthes
MCQ on Phylum CoelenterataMCQ on Phylum Annelida
MCQ on Phylum PoriferaMCQ on Phylum Chordata
MCQ on Transportation in Plants and AnimalsMCQ on Arthropods
MCQ on Diffusion with AnswersMultiple Choice Questions on Reproduction in Organisms
MCQ on Reproductive HealthMCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants
MCQ on Principle of InheritanceMCQ on Molecular Basis of Inheritance
MCQ on EvolutionMCQ on Human Health and Diseases
MCQ on TissuesMCQ on Meristematic Tissues

 

 

MCQ on Cell Biology Pdf Download: 

1. Growth of cell wall during cell elongation takes place by___________
(a) Apposition
(b) Intussusception
(c) Both a & b
(d) Super position
Answer: C

2. Cell Membrane is composed of_____________
(a) Proteins and cellulose
(b) Proteins and Phospholipid
(c) Proteins and carbohydrates
(d) Proteins, Phospholipids, and some carbohydrates
Answer: D

3. Plasma membrane is Fluid-structure due to the presence of_____________
(a) Carbohydrates
(b) Lipid
(c) Glycoprotein
(d) Polysaccharide
Answer: B

4. Cell Wall is present in_____________
(a) Plant cell
(b) Prokaryotic cell
(c) Algal cell
(d) All of the above
Answer: D

5. Plasma membrane is_______________
(a) Selectively permeable
(b) Permeable
(c) Impermeable
(d) Semipermeable
Answer: A

6. Mitochondria DNA is______________
(a) Naked
(b) Circular
(c) Double-stranded
(d) All of the above
Answer: D

7. Lysosomes are not help full in______________
(a) Osteogenesis
(b) Cellular digestion
(c) Metamorphosis
(d) Lipogenesis
Answer: C

8. Which of the following set of organelles contain DNA_______________
(a) Mitochondria, Peroxisome
(b) Plasma membrane, ribosome
(c) Mitochondria, chloroplast
(d) Chloroplast, dictyosome
Answer: C

9. What is true about ribosomes_________
(a) These are found only in eukaryotic cells
(b) These are selt-splicing introns of the same RNAs
(c) The prokaryotic ribosomes are 80 S, where S stands for sedimentation coefficient
(d) These are composed of ribonucleic acid and proteins
Answer: D

10. The important site for the formation of glycoproteins and glycolipids is_____________
(a) Vacuoles
(b) Plastids
(c) Lysosome
(d) Golgi apparatus
Answer : D

11. Peptide synthesis inside a cell takes place in____________
(a) Chloroplast
(b) Chromoplast
(c) Ribosomes
(d) Mitochondria
Answer: C

12. Plasma membrane consist mainly of________
(a) Protein embedded in a phospholipid bilayer
(b) Protein embedded in a polymer of glucose molecules
(c) Proteins embedded in a carbohydrate bilayer
(d) Phospholipids embedded in protein bilayer
Answer: A

13. The main arena of various types of activities of cells is__________
(a) Plasma membrane
(b) Nucleus
(c) Cytoplasm
(d) Mitochondrion
Answer: C

14. The solid linear cytoskeletal elements having a diameter of 6nm and made up of a single type of monomer are known as___________
(a) Microfilaments
(b) Intermediate filaments
(c) Lamins
(d) Microtubules
Answer: A

15. The osmotic expansion of cells kept in water is chiefly regulated by___________
(a) Mitochondria
(b) Vacuoles
(c) Plastids
(d) Ribosomes
Answer: B

16. Golgi body is absent in______________
(a) Prokaryotes
(b) Mature mammalian RBC
(c) Alkaryotes
(d) All of the above
Answer: D

17. Who discovered the cell in 1665?
(a) Robert Hook
(b) Robert Crook
(c) David Thomson
(d) Marie Francois
Answer: A

18. Which of the following cell organelles is absent in animal cells and present in a plant cell?
(a) Cell wall
(b) Cytoplasm
(c) Vacuoles
(d) Mitochondria
Answer: A

19. Name the outermost boundary of the cell?
(a) Plasma membrane
(b) Cytoplasm
(c) Nuclear membrane
(d) None of the above
Answer: A

20. Which of the following is true for nucleolus?
(a) It takes part in spindle formation
(b) It is a membrane-bound structure
(c) Larger nucleoli are present in dividing cells
(d) It is a site for active ribosomal RNA synthesis
Answer : D

21. Select the incorrect match
(a) Submetacentric – L-shaped Chromosomes
(b) Allosomes – Sex chromosomes
(c)Lampbrush – Diplotene bivalents
(d) Polytene – Oocytes of amphibians
Answer : D

22. Which one of the following cell organelles is enclosed by a single membrane?
(a) Nucleus
(b) Mitochondria
(c) Chloroplasts
(d) Lysosomes
Answer: D

23. Which of the following structures is not found in a prokaryotic cell?
(a) Plasma membrane
(b) Nuclear envelope
(c) Ribosome
(d) Mesosome
Answer: B

24. Cellular organelles with membranes are________
(a) Lysosomes, Golgi apparatus, and mitochondria
(b) Nuclei, ribosomes, and mitochondria
(c) Chromosomes, ribosomes, and endoplasmic reticulum
(d) Endoplasmic reticulum, ribosomes, and nuclei
Answer: A

25. Middle lamella is composed of_______
(b) Phosphoglycerides
(d) Hemicellulose
(a) Calcium pectate
(c) Muramic acid.
Answer: A

26. Cytoskeleton is made up of_________
(a) Cellulose deposits
(c) Proteinaceous filament
(b) Cellulose microfibrils
(d) Calcium carbonate granules
Answer: C

27. What is true of membrane lipids and proteins_______
(a) None can flip-flop
(b) Both can flip-flop
(c) Proteins can flip-flop but lipids cannot
(d) Lipids can flip-flop but proteins cannot
Answer : D

28. Vacuole in a plant cell_________
(a) Lacks membrane, contains water and excretory substances
(b) Is membrane-bound, contains water and excretory substances
(c) Is membrane-bound, and contains storage proteins. and lipids
(d) Lacks membrane and contains air
Answer: B

29. Polysome is formed by___________
(a) Ribosomes attached in a linear arrangement
(b) Several ribosomes attached to a single mRNA
(c) Many ribosomes attached to a strand of endoplasmic reticulum
(d) A ribosome with several subunits.
Answer: B

30. Protein synthesis in an animal cell occurs_________
(a) Only on the ribosomes present in the cytosol
(b) On ribosomes present in the cytoplasm as well as in mitochondria
(c) Only on ribosomes attached to the nuclear envelope and endoplasmic reticulum
(d) On ribosomes present in the nucleus as well as in the cytoplasm.
Answer: B

31. In chloroplast, chlorophyll is present in_______
(a) Inner membrane
(b) Thylakoid membrane
(c) Outer membrane
(d) Stroma
Answer: B

32. _____________ is involved in the synthesis of phospholipids.
(a) Mitochondria
(b) Cytoplasm
(c) Endoplasmic Reticulum
(d) Smooth Endoplasmic Reticulum
Answer: D

33. Which of the following sentence is not correct about the organelles?
(a) They are found in all Eukaryotic cells.
(b) They are found in multicellular organisms.
(c) They coordinate to produce the cell.
(d) They are small-sized and mostly internal.
Answer: A

34. Which of the following cell organelles is called the powerhouse of the cell?
(a) Nucleus
(b) Lysosomes
(c) Chloroplast
(d) Mitochondria
Answer: D

35. The jelly-like substance present inside the cell is known as________
(a) Cytoplasm
(b) Ectoplasm
(c) Nucleoplasm
(d) None of the above
Answer: A

36. Which of the following statements is true about cell theory?
(a) The Cell theory does not apply to fungi
(b) The Cell theory does not apply to virus
(c) The Cell theory does not apply to algae
(d) The Cell theory does not apply to microbes
Answer: B

37. Blue-green Algae are:
(a) Prokaryotes
(b) Eukaryotes
(c) Both a) and b)
(d) Neither a) nor b)
Answer: A

38. Which of the following statements is true about the Nucleus?
(a) It is absent in prokaryotes
(b) It is called the brain of the cell
(c) It contains DNA and other genetic materials.
(d) All of the above
Answer: D

39. Chromatophores take part in________
(a) Photosynthesis
(b) Movement
(c) Breathing
(d) Growth
Answer: A

40. The structure that helps some bacteria to attach to rocks and host tissues is________
(a) Hold fast
(b) Rhizoids
(c) Fimbriae
(d) Mesosomes
Answer: C

41. Select the mismatch:
(a) Gas vacuoles – Green bacteria
(b) Large central vacuoles – Animal cells
(c) Protists – Eukaryotes
(d) Methanogens – Prokaryotes
Answer: B

42. Water soluble pigments found in plant cell_________
(a) Anthocyanins
(b) Chlorophylls
(c) Xanthophylls
(d) Carotenoids
Answer: A

43. Mitochondria and chloroplast are________
(a) Semi-autonomous organelles
(b) Formed by the division of pre-existing organelles and they contain DNA but lack protein-synthesizing machinery

Which one of the following options is correct?
(a) Both (a) and (b) are false
(b) Both (a) and (b) are correct
(c) (b) is true but (a) is false
(d) (a) is true but (b) is false
Answer: D

44. The Golgi complex participates in_________
(a) Respiration in bacteria
(b) Formation of secretory vessels
(c) Fatty acid breakdown
(d) Activation of amino acid
Answer: B

45. The membrane around the vacuole is known as__________
(a) Tonoplast
(b) Elaioplast
(c) Cytoplast
(d) Amyloplast
Answer: A

46. _____________is the study of the cell, its types, structure, functions, and its organelles.
(a) Cell Biology
(b) Biology
(c) Microbiology
(d) Biotechnology
Answer: A

47. Microfilaments are composed of a protein called____________
(a) Tubulin
(b) Actin
(c) Myosin
(d) Chitin
Answer: B

48. Which of the following events does not occur in rough endoplasmic reticulum_______
(a) Cleavage of signal peptide
(b) Protein glycosylation
(c) Protein folding
(d) Phospholipid synthesis
Answer: D

 

49. Many ribosomes may associate with a single mRNA to form multiple copies of a polypeptide simultaneously. Such strings of ribosomes are termed as__________
(a) Plastidome
(b) Polyhedral bodies
(c) Nucleosome
(d) Polysome
Answer:D

50. Which one of the following is not a constituent of the cell membrane
(a) Glycolipids
(b) Phospholipids
(c) Proline
(d) Cholesterol
Answer: B

51. The main organelle involved in the modification and routing of newly synthesized proteins to their
destination is_________
(a) Mitochondria
(b) Endoplasmic reticulum
(c) Lysosome
(d) Chloroplast
Answer: B

52. Microtubules are constituents of_________
(a) Centrosome, nucleosome, and centrioles
(b) Cilia, flagella, and peroxisomes
(c) Spindle fibres, centrioles and cilia
(d) Centrioles, spindle fibers and chromatin
Answer: C

53. A cell organelle containing hydrolytic enzynme________
(a) Lysosome
(b) Ribosome
(c) Mesosome
(d) Microsome
Answer: A

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *