1000+ MCQ of Biology PDF

1000 MCQ of Biology PDF: Biology is the branch of science that studies the origin and evolution of life and living beings, as well as their vital processes, behavior and interactions with the surrounding environment.

One of its main goals is to find ways to fight infections and prevent diseases, thus improving people’s quality of life. Stay with us to learn more about what biology encompasses.

1000 MCQ of Biology PDF

If you interested in studying biology? So, you probably want to know what this career involves, what you need to study it, what subjects are covered, and what branches of biology might interest you. Discover all this and more here. Do not miss it!

Studying biology requires dedication, vocation and a great interest in science. Therefore, the study plan includes subjects that will provide you with specific knowledge about molecules, cells, genetics, DNA, evolution of living beings and more. Below are some of the most common subjects in biology.

1000 MCQ of Biology PDF with Answers

Q1. Who discovered the cell in 1665?
(a) Robert Hook
(b) Robert Crook
(c) David Thomson
(d) Marie Francois
Answer: A

Q2. Chloroplasts and mitochondria are present in_______
A. cell membrane
B. nucleus
C. cytoplasm
D. vacuole
Answer: C

Q3. Who proposed the cell theory?
(a) Singer and Nicholsen
(b) Schwann and Schleiden
(c) Hook and Brown
(d) Robertson
Answer: B

Q4. Which organelle is observed in animal cell but absent in plant cell?
A. Centriole
B. Mitochondria
C. Endoplasmic reticulum
D. Golgi apparatus
Answer: A

Q5. Which of the following cell organelles is called the powerhouse of the cell?
(a) Nucleus
(b) Lysosomes
(c) Chloroplast
(d) Mitochondria
Answer : D

Q6. Give the name of sucidal bag of plant cell_____
A. Lysosome
B. Mitochondria
C. Endoplasmic reticulum
D. Nucleus
Answer: A

Q7. The study of the structure and composition of cells is called______________
(a) Cytology
(b) Anthology
(c) Ecology
(d) Phenology
Answer: A

Q8. In the cytoplasm of plant cells, the structures related to the production of organic matter by plants and the structures related to respiration are in order
A. mitochondria
B. Chloroplasts, Mitochondria
C. mitochondria, mitochondria
D. chloroplast, chloroplast
Answer: B

Q9. Which of the following sentence is not correct about the organelles?
(a) They are found in all Eukaryotic cells.
(b) They are found in multicellular organisms.
(c) They coordinate to produce the cell.
(d) All of the above
Answer: B

Q10. Which of the following statements is true about cell theory?
(a) The Cell theory does not apply to fungi
(b) The Cell theory does not apply to virus
(c) The Cell theory does not apply to algae
(d) The Cell theory does not apply to microbes
Answer: B

Q11. What is a cell?
(a) smallest and advanced unit of life
(b) smallest and basic unit of life
(c) largest and basic unit of life
(d) largest and advanced unit of life
Answer: b

Q12. What is cell biology?
(a) Study of cell division only
(b) Study of cancerous cell
(c) Study of cell structure and function
(d) Study of metaphase of a cell
Answer: c

Q13. Which of the following cell organelle is responsible for transporting, modifying, and packaging proteins and lipids?
(a) Mitochondria
(b) Endoplasmic Reticulum
(c) Golgi Complex
(d) DNA
Answer: c

Q14. Which of the following statements is true about the cell wall?
(a) The cell wall is mainly composed of lipid
(b) The cell wall is mainly composed of starch
(c) The cell wall is mainly composed of protein
(d) The cell wall is mainly composed of cellulose
Answer: D

Q15. Which of the following statements is true about chromosomes?
(a) It is present within the nucleus
(b) It carries genes and helps in inheritance
(c) It is composed of DNA in the form of Chromatin and protein
(d) All of the above
Answer: D

1000 MCQ of Biology PDF Links

Class 11 Physics MCQ Chapter-wiseMHT CET PYQ Chapter-wise PDF
NEET Biology MCQ Chapter-wise PDF Free DownloadNEET PYQ Biology Chapter-wise PDF
NEET Biology QuestionsNEET Chemistry Questions Chapter-wise PDF
NEET Chapter-wise Previous Year Questions Free Download PDFNEET MCQ
NEET Chemistry MCQ Topicwise and Chapterwise with AnswersBiochemistry MCQ with Answers PDF
MCQ on VaccinesMass and Weight MCQ PDF
MCQs on Hydraulics and PneumaticsMCQ on Parthenocarpy
MCQ on Bones and Joints PDFMCQ on Joints and Its Types
MCQ on LeprosyMCQ on Embryo
MCQ on Skeletal SystemMCQ Questions on Reptilia for NEET Reptiles MCQ
MCQ on Pollen Grains with Answers PDFMCQ on Double Fertilization PDF
MCQ on Endosperm PDFMCQ on Parthenogenesis with Answers
MCQ on Pollination with Answers PDFMCQ on Fundamental Rights PDF
MCQ on Pharmacology PDFMCQ on Antibiotics and Antibiotic Resistance PDF
MCQ on Anemia PDFEcology MCQ Questions and Answers PDF
MCQ on Vegetables PDFMCQ on Insurance PDF
MCQ on Mendelian Genetics PDFMCQ on Connective Tissue for NEET
MCQ on Male Reproductive SystemMCQ on Gangrene
Bone Fracture QuizQuestions on Burn Quiz
Endocrine System Quiz: Endocrine TestMCQs in Biochemistry
MCQs on Microbiology: Microbiology QuizTest Banks for Medical Surgical Nursing
Diabetes Quiz: Questions and Answers PDFQuiz on Emotions
MCQ on Bacteria PDFRecombinant DNA Technology MCQ with Answers PDF
MCQ on Food Chain and Food WebMCQ on AIDS PDF
MCQ on Plant Hormone PDFMCQ on Genetic Disorders PDF
MCQ on Chromosomal Abnormalities PDFMCQ on Nucleic Acid PDF
MCQ on Genetic Material PDFMCQ on Central Dogma PDF
Population Ecology MCQs PDFCommunity Structure and Diversity MCQ
Carbon Cycle MCQs PDFMCQ on Organ Transplantation Graft
MCQ on Nitrogen Fixation with Answers PDFMCQ on ATP (Adenosine Triphosphate)
MCQ on Cancer with Answers PDFMCQ on Auxin PDF
Quiz on Heart: Multiple Choice QuestionsHeart Failure: Multiple Choice Questions
MCQ on Heart DiseaseMCQ on Liver PDF
Plant Cell: Multiple Choice QuestionsMCQ on Flower PDF
MCQ on Positive and Negative NumbersMCQ on Rational Numbers PDF
MCQ on Heterozygous GenotypeSignal Transduction MCQs with Answers PDF
MCQ on Cell Signaling PDFMCQ on Homozygous Genes
Fermentation MCQMCQ on Antibodies
MCQs on Female Reproductive SystemMultiple Choice Questions on Protein
MCQ on Transport Across Cell Membrane: Active and PassiveCitric Acid Production MCQ Questions and Answers
MCQs on Surface Tension and Surface EnergyMCQs on Current Affairs for Competitive Exams
MCQ on EconomicsFermentation MCQ
MCQ on Strain ImprovementBioleaching MCQ
Radioimmunoassay MCQ Questions and AnswersBiology Topics for Students
Continuous Sterilization MCQ Questions and AnswersBatch Sterilization MCQ Questions and Answers

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *