MCQ on AIDS Pdf

Spread the love

Quiz on AIDS

What is AIDS?

  • AIDS is an acronym for Acquired Immunodeficiency Syndrome.
  • AIDS is caused by the HIV virus, which makes the human body lose its immune function and cannot resist any disease infection.
  • 37 million people are living with HIV worldwide.
  • December 1, is World AIDS Day.
  • When HIV destroys immunity to a certain extent, the human body gradually loses its resistance to various pathogens that threaten health, resulting in various infections or tumors, which will eventually lead to death.
  • The virus is contagious for life. People who are infected with HIV (AIDS virus) are called HIV-infected persons.
  • The window period for HIV infection is generally around 2 to 6 weeks. Usually no more than three months.
  • During this time patients show symptoms such as  Fatigue, loss of appetite, continuous low-grade fever, significant weight loss, and sudden weight loss in a short period.
  • AIDS virus (HIV) mainly exists in human body fluids, is concentrated in the blood, semen, vaginal secretions, and breast milk, and is highly infectious.
  • Other body fluids, such as tears, saliva, and sweat, are present in small amounts and generally do not contribute to the transmission of HIV.
  • AIDS is mainly spread through sexual contact, drug injection, blood transfusion, transfusion of blood products, or the use of unsterile, used by the patient syringes.
  • HIV is not spread by mosquito bites, sneezing, sharing toilet seats, hugging, shaking hands, or sharing food.
  • Treatment of AIDS No specific drug treatment is required for acute HIV infection and asymptomatic HIV.

Below we have compiled a series of MCQ on AIDS, all the important MCQs have been given, and there are a total of 25 questions in it. Which is very important for the upcoming exam. This MCQ is very important for UPSC, SSC, RAILWAYS, etc. exams. And you can download the MCQ on AIDS Pdf of the office for free from the link given below.

 

MCQ on AIDS:

1. HIV Full form______

A. Human immunodeficiency virus

B. Herpes immunodeficiency virus

C. Human Immuno virus

D. None

Answer: A

Read: Quiz on Infectious Diseases 

2. AIDS Full Form______

A. Acquired immunodeficiency syndrome.

B. Active immunodeficiency syndrome

C. Adaptive immunodeficiency syndrome

D. None of these

Answer: A

 

3. What is HIV?

A. HIV (human immunodeficiency virus) is a virus that attacks the body’s immune system.

B. If HIV is not treated, it can lead to AIDS (acquired immunodeficiency syndrome)

C. Both of these

D. None

Answer: C

 

4. AIDS is caused by________

A. HTLV – I

B. Bunya virus

C. HTLV – III

D. All

Answer: D

 

5. The first-ever patient of AIDS was reported in_______

A. USA

B. France

C. Russia

D. None of the above

Answer: A

 

6. The genetic material in HIV is_________

A. ds DNA

B. ss DNA

C. s RNA

D. None of these

Answer: A

 

7. During AIDS, HIV infects_________

A. CD3 lymphocyte

B. CD4 lymphocytes

C. CD2 lymphocytes

D. B lymphocytes

Answer: B

 

8. Which of the following statements about AIDS is correct______

A. AIDS is an acquired immunodeficiency syndrome

B. AIDS can be spread by shaking hands or talking

C. HIV-infected persons are not contagious during the incubation period

D. HIV primarily infects cytotoxic T lymphocytes

Answer: A

 

9. AIDS disease is caused by a virus that belongs to_______

A. Retro virus group

B. Rhabdo virus group

C. Hepatitis virus group

D. Adenovirus group

Answer: A

 

10. Where does the HIV virus spread?

A. blood,

B. semen,

C. vaginal fluid

D. All of these

Answer: D

 

11. Which of the following statements about AIDS is true_______

A. It is an autoimmune disease

B. HIV mainly infects human T cells

C. Shaking hands and hugs can contagious

D. already cured

Answer: B

 

12. Which of the following is the most specific in the diagnosis of AIDS?

A. IHA

B. Western blot

C. ELISA

D. Immunoelectrophoresis

Answer: B

 

13. AIDS cannot transmit by________

A. Intravenous drug users share a needle

B. Sharing tattoos and eyebrow tattooing equipment with AIDS patients

C. Hug a person with AIDS

D. Transfusion of blood containing HIV

Answer: C

 

14. Following is the marker of HIV infection in blood:

A. Reverse transcriptase

B. DNA polymerase

C. RNA polymerase

D. None of these

Answer: A

 

15. What is true about AIDS______

A. AIDS is a bacterial disease

B. HIV mainly attacks T lymphocytes

C. AIDS is mainly transmitted through Blood Transfusion

D. Both B and C

Answer: D

 

16. The interval period between HIV infection and the appearance of antibodies in serum is called__________

A. Intrinsic period

B. Incubation period

C. Window period

D. None of these

Answer: C 

 

17. The correct understanding of AIDS is:

A. AIDS is an immunodeficiency disease acquired by the human body in the process of acquired growth

B. AIDS is caused by human immunodeficiency virus (HIV) infection

C. The immediate cause of death in AIDS patients.

D. AIDS is mainly transmitted through handshakes with Patients

Answer: B

 

18. Which of the following is a symptom of AIDS?

A. Fever

B. Swollen lymph nodes

C. Tiredness/ Weight-loss

D. All of the above

Answer: D

 

19. The following diseases not related to immune disorders are________

A. hemophilia

B. Allergic rhinitis

C. AIDS

D. rheumatic heart disease

Answer: A

 

20. HIV can be transmitted through________

A. Blood

B. Semen

C. Vaginal fluid

D. All of these

Answer: D

 

21. SIV is the abbreviation of:

A. Simian immunodeficiency virus

B. Siluridae immunodeficiency virus

C. Synodontidae immunodeficiency virus

D. None of the above

Answer: A

Hope you like these MCQ on Aids.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *