Biochemistry MCQ with Answers PDF

Biochemistry consist of a wide range of topics, including molecular biology, metabolism, enzymology, and more. These Biochemistry MCQ cover various aspects of biochemistry, providing a comprehensive review of the biochemistry.

Many exams Like NEET, CET, and NET contain MCQ on biochemistry. Practicing biochemistry MCQ helps students familiarize themselves with the format and types of questions they may encounter on these exams, improving their exam preparation and performance.

Practicing Biochemistry MCQ types of questions helps students develop critical thinking skills essential for success in biochemistry and related fields.

Biochemistry MCQ Pdf:

1. The average nitrogen content of various proteins is about_______
A.0.6%
B. 6%
C. 16%
D.26%
E.36%
Answer: C

Read:

2. The amino acids that makeup proteins are______
A.20 kinds of
B.300 kinds
C.12 kinds
D.16 kinds of
E.18 types
Answer: A

Read: Carbohydrate metabolism

3. The protein content of the human body is approximately
A.30,000 kinds of
B.100,000 kinds of
C.1 million species
D.1 billion species
E. 10 billion species
Answer: B

Read: Lipid Metabolism

4. Amino acids without asymmetric carbon atoms are
A.proline
B. Glycine
C. Cysteine
D. Serine
E.Methionine
Answer: B

Read: Metabolism MCQ

5. Amino acids that form disulfide bonds in proteins are
A.Glycine
B. Serine
C. Cysteine
D. Histidine
E.Lysine
Answer: C

Read: Protein Metabolism

6. The amino acids that makeup protein molecules are
A.L-β-amino acid
B. D-β-amino acid
C. L-α-amino acid
D.D-α-amino acid
E. L, D-α-amino acid
Answer: C

Read: MCQ on Microbiology

7. Which of the following is a basic amino acid
A.glutamic acid
B. Serine
C. Tyrosine
D.Lysine
E.threonine
Answer: D

Read: MCQ on Mendelian Genetics

8. Amino acids with two carboxyl groups are
A.Serine
B. Lysine
C.Tyrosine
D.Threonine
E. glutamic acid
Answer: E

Read: Batch Sterilization MCQ

9. What makes albumin (isoelectric point 4.7) positively charged in the following pH solutions is
A.PH4.0
B.PH5.0
C.PH6.0
D.PH7.0
E.PH8.0
Answer: A

Read: MCQ on Homeostasis

10. Most of the pI of plasma proteins are pH 5-6, and their main form in the blood is
A.Zwitterionic
B. non-polar molecules
C. Positively charged
D. Negatively charged
E. Hydrophobic molecule
Answer: D

Read: BIotechnology MCQ

11. Which statement about glutathione is true
A.As an active polypeptide
B. The molecule contains cystine
C. The leading functional group is hydroxyl
D.An important reducing agent in the body
E. important oxidant in the body
Answer: D

Read: Bioremediation MCQ

12. The composition of the main chain backbone in the polypeptide chain is
A.-NCCNCCNCCNCC-
B.-CONHCONHCONH-
C.-CHNOCHNOCHNO-
D.-CNOHCNOHCONH-
E. -CNHOCNHOCNHO-
Answer: A

Read: MCQ on Reproductive Health

13. Which of the following concepts has nothing to do with protein secondary structure
A.Irregular curl
B. Subunit
C. β-rotation angle
D. β-sheet
E. α-helix
Answer: B

Read: MCQ on Proteins

14. Protein secondary structure does not include
A.α-helix
B. α-double helix
C. β-rotation angle
D. β-sheet
E. random curl
Answer: B

15. Both α-helices and β-sheets in protein molecules belong to
A.Primary structure
B. Secondary structure
C. Tertiary structure
D. Four-level structure
E. domain structure
Answer: B

16. Chemical bonds that do not directly participate in maintaining the secondary structure of proteins are
A.Hydrophobic bond
B. hydrogen bond
C. salt bond
D. Disulfide bond
E. peptide bond
Answer: E

17. Chemical bonds that can be broken when proteins are denatured do not include
A.Hydrophobic bond
B. hydrogen bond
C. salt bond
D. Disulfide bond
E. peptide bond
Answer: E

18. Protein denaturation due to
A. A change in the primary structure of the protein
B. Depolymerization of protein groups
C. Disruption of spatial protein conformation
D. The loss of prosthetic group
E. protein hydrolysis
Answer: C

19. The structure unchanged when the protein is denatured is
A.Primary structure
B. Secondary structure
C. Tertiary structure
D. Four-level structure
E. domain
Answer: A

20. The main characteristic of denatured protein is
A. Not easily hydrolyzed by proteases
B. Decreased molecular weight
C. increased solubility
D.Loss of biological activity
E. covalent bond is broken
Answer: D

21. Which of the following reagents can open disulfide bonds in proteins
A.Cyanogen bromide
B. 2,4-Dinitrobenzene
C. β-mercaptoethanol
D. Iodoethanol
E. trichloroacetic acid
Answer: C

22. The main component in the protein molecule that causes the absorption of 280nm wavelength ultraviolet light is
A.The carboxyl group of glutamic acid
B. The phenyl ring of phenylalanine
C. indole ring of tryptophan
D.Peptide bond
E. SH group of cysteine
Answer: C

23. The main form of mixed amino acids in solution under neutral conditions is
A.Has a unit-positive charge
B. Has a unit negative charge
C. amphoteric ion
D. Nonpolar molecules
E. Hydrophobic molecule
Answer: B

24. The directionality of the peptide chain of a protein is
A. From N-terminal to C-terminal
B. From 5′ to 3′
C. From C-terminal to N-terminal
D.From 3′ end to 5′ end
E. none of the above
Answer: A

25. Molecules that cause abnormalities after gene mutations in “molecular diseases” are
A.protein
B. Nucleic acid
C. sugar
D. Lipids
E. vitamins
Answer: A

26. In 1926, JB Sumner of the United States first obtained the crystallization of enzymes from sword beans and confirmed that enzymes are proteins.
A: Urease
B: Pepsin
C: Trypsin
D: Chymotrypsin
Answer: A

27. In 1955, British biochemist Sanger determined the determination structure of the primary system and won the 1958 Nobel Prize in Chemistry.
A: Bovine insulin
B: Urease
C: Ribozyme
D: Chymotrypsin
Answer: A

28. Which of the following sugars has no reducing properties
A: Maltose
B: Sucrose
C: Glucose
D: Fructose
Answer: D

29. The most abundant lipid in biological membranes is
A: Phospholipid
B: Cholesterol
C: Glycolipid
D: Triacylglycerol
Answer: A

30. What is the molecular composition of sphingolipids
A: One molecule of fatty acid, one molecule of sphingosine or its derivatives, one molecule of polar alcohol
B: one molecule of fatty acid, one molecule of glycerin, one molecule of phosphoric acid, and choline
C: three molecules of fatty acid, one molecule of glycerin
D: two molecules of fatty acid, One molecule of glycerin, and one molecule of sugar
Answer: A

Read: Biochemistry MCQ

Similar Posts:
MCQ on Protein SynthesisMCQ on Transcription
MCQ on RNAMCQ on Amino Acids
MCQ on DNAMCQ on Carbohydrate
Lipid MCQInfectious Disease
MCQ on Immunological TechniqueFermentation MCQ
Screening of MicroorganismsStrain Improvement

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *