MCQ on Pollination with Answers Pdf

Spread the love

Pollination MCQ Questions and Answers:

1. When the
pollens of one flower fall on the stigma 
of
another flower of the same plant then genetically 
it is
known as:-

(1)
Cleistogamy

(2)
Allogamy

(3)
Autogamy

(4) Dichogamy

Answer: 3


2. In
pollination “Trap door mechanism” is found in:-

(1) Salvia

(2) Aristolochia

(3) Ficus

(4) Yucca

Answer: 4


3. Which of
the following statements is not correct?

(1)
Pollen grains of many species can germinate on 
the
stigma of a flower, but only one pollen tube 
of the
same species grows into the style.

(2)
Insects that consume pollen or nectar 
without
bringing about pollination are called 
pollen/nectar
robbers.

(3)
Pollen germination and pollen tube growth are 
regulated
by chemical components of pollen 
interacting
with those of the pistil.

(4) Some
reptiles have also been reported as 
pollinators in some plant
species.

Answer: 1


4. A
dioecious flowering plant prevents both :

(1)
Autogamy and geitonogamy

(2)
Geitonogamy and xenogamy

(3)
Cleistogamy and xenogamy

(4) Autogamy and xenogamy

Answer: 1

 

5. Pollination
in water hyacinth and water lily is brought 
about by
the agency of :

(1)
birds

(2) bats

(3) water

(4) insects or wind

Answer:4

 

6. Which of
the following are the important floral 
rewards
to the animal pollinators?

(1)
Nectar and pollen grains

(2)
Floral fragrance and calcium crystals

(3)
Protein pellicle and stigmatic exudates

(4) Colour and large size
flower

Answer: 1


7. Which
one of the following may require pollinators, 
but is
genetically similar to autogamy?

(1)
Xenogamy 

(2) Apogamy

(3) Cleistogamy 

(4)
Geitonogamy

Answer: 4


8. Geitonogamy
involves :

(1)
fertilization of a flower by the pollen from 
another
flower of the same plant.

(2)
fertilization of a flower by the pollen from the 
same
flower.

(3)
fertilization of a flower by the pollen from a 
flower
of another plant in the same population.

(4)
fertilization of a flower by the pollen from a 
flower
of another plant belonging to a distant 
population.

Answer: 1


9. Cleistogamy is leading over
anthesis, because-

(1)
Pollinators are not required

(2) It
assures heterozygosity

(3)
Favours insect pollination

(4) It allows xenogamy

Answer: 1


10. Wind
pollinated flowers are :

(1)
Small, producing nectar and dry pollen

(2)
Small, brightly coloured, producing a large number 
of
pollen grains

(3)
Small, producing a large number of dry pollen grains

(4)
Large, producing abundant nectar and pollen

Answer:
3

 

11. Transfer
of pollen grains from the anther to the stigma of
 another flower of the same plant is called :

(1)
Autogamy 

(2) Xenogamy

(3) Geitonogamy 

(4)
Karyogamy

Answer: 3


12. Unisexuality
of flowers prevents:-

(1)
Geitonogamy, but not xenogamy

(2)
Autogamy and geitonogamy

(3)
Autogamy, but not geitonogamy

(4) Both geitonogamy and
xenogamy

Answer: 3


13. When
pollen grains of a flower are transferred stigma
 of another flower of a different plant, the process
is called———

(1)
Geitonogamy 

(2) Xenogamy

(3)
Autogamy

(4) Homogamy

Answer:
2

 

14. Autogamy
means——

(1)
Transfer of pollen from anthers to the stigma of the same
 flowers

(2)
Transfer of pollen from one flower to another on
 the
different plant

(3)
Occurrence of male and female sex organs in the same
 flowers

(4) Germination of pollen

Answer: 1


15. Example
of Epihydrophily is:-

(1) Zostera 

(2) Vallisneria

(3) Nelumbium 

(4) Hydrilla

Answer:
2

 

16. Pollination
in the Yucca plant
takes place by
:

(1)
Honey bee 

(2) Butterfly

(3) Pronuba moth 

(4) Bird

Answer: 3


17. Anemophily type of pollination is found in :

(1) Salvia 

(2) Bottlebrush

(3) Vallisneria 

(4)
Coconut

Answer: 4


18. Ornithophily
takes place in :

(1)
Yellow flower having nectaries

(2)
Scented flower

(3)
Flower with charming colour

(4) Modified corolla

Answer: 1

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *