MCQ on Surface Tension Free PDF

Spread the love

MCQ on Surface Tension: Liquids are like secret superheroes, and they have a special power called surface tension! It’s like a magical force that makes the top layer of liquids act like it’s wearing a stretchy superhero cape. This power is super important because it helps liquids do cool things and behave in special ways!

Here below you will find MCQ on surface tension questions with answers. These Surface tension MCQ provided here have been extensively prepared by our subject-matter experts keeping in mind all the latest entrance exam patterns.


Mcqs on surface tension

MCQ on Surface Tension:

Below we have provided MCQ on Surface Tension, These Surface tension MCQ are important for the NEET Exam as well as various types of exams. By practicing our Mcq on surface tension pdf students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the objective-type questions in any exam. Surface tension MCQ questions and answers are provided here with answers and detailed explanations of each question.

1. The dimensional formula of surface tension is__________
(a) [M L-¹ T-²]
(b) [M L²T-²]
(c) [M L T-¹]
(d) [M L⁰ T-²]
Answer: D

Read: NEET Chemistry MCQ

2. Raindrops are spherical in nature because of__________
(a) capillarity
(b) acceleration due to gravity
(c) surface tension
(d) viscosity
Answer: C

Read: MCQ on Chemical Bonding

3. Two drops of a liquid are merged to form a single drop. In this process________
(a) energy is absorbed
(b) energy 1s released
(c)energy remains constant
(d) energy becomes half
Answer: B

4. If a surface is contaminated, then the surface tension________
(a) increases
(b) decreases
(c) does not change
(d) becomes zero
Answer: B

Read: Chemistry MCQ

5. Washing soap is used for cleaning the clothes, because______
(a) it absorbs dirt
(b) it increases the surface tension of the solution
(c)it reduces the surface tension of the solution
(d) it increases the viscosity of the liquid
Answer: C

6. The phenomenon of surface tension is due to_______
(a) adhesive force
(b) gravitational force
(c) intermolecular cohesive force
(d) nuclear force
Answer: C

7. If a detergent is dissolved in water, the surface tension of water_____
(a) remains constant
(b) increases
(c) decreases
(d) becomes zero
Answer: C

8. Cohesion is maximum in_______
(a) solids
(b) liquids
(c) gases
(d) same in all
Answer: A

9. If common salt is dissolved in water, then the S.T. of Salt water is_______
(a) increased
(b) decreased
(c) not changed
(d) first decreases and then increases
Answer: A

10. Water rises up to a height of 4 cm, in a capillary tube, if the tube is immersed vertically in water. What will be the length of water column in the capillary tube, if the tube is immersed in water, at an angle of 60° with the vertical?
(a) 4 cm
(b) 6 cmn
(c) 8 cm
(d) 2 cm
Answer: C

11. The angle of contact between a glass capillary tube of length 10 cm and a liquid is 90°. If the capillary tube is dipped vertically in the liquid, then the liquid_________
(a) will rise in the tube
(b) will get depressed in the tube
(c) will rise up to. 10 cm in the tube and will overflow
(d) will neither rise nor fall in the tube
Answer: D

12. At the boiling point of water, its surface tension_______
(a) is infinite
(b) is zero
(c) Is the same as that at room temperature
(d) is maximum
Answer: B

13. A liquid is kept in a glass beaker. Which molecules of the liquid have the highest potential energy?
(a) molecules at the bottom of the breaker
(b) molecules near the center of the liquid
(c)molecules lying at half the depth of the liquid and touching the walls of the beaker
(d) molecules lying in the surface film
Answer: D

14.. Surface tension of the liquid is independent of the________
(a) the temperature of the liquid
(b) area of the liquid surface
(c) nature of the liquid
(d) impurities present in the liquid
Answer: B

15.. The angle of contact between a glass capillary tube of length 10 cm and a liquid is 90. If the capillary tube is dipped vertically in the liquid, then the liquid___________
(a) will rise in the tube
(b) will get depressed in the tube
(c) will rise up to. 10 cm in the tube and will overflow
(d) will neither rise nor fall in the tube
Answer: D

16. At the boiling point of water, its surface tension_________
(a) is infinite
(b) is zero
(c) 1s the same as that at room temperature
(d) is maximum
Answer: B

17. For tap water and clean glass, the angle of contact is________
(a) 0°
(b) 90°
(c) 140°
(d) 8°
Answer: D

18. Choose the wrong statement from the following.
(a) Small droplets of a liquid are spherical due to surface tension
(b) Oil rises through the wick due to capillarity
(c) In drinking the cold drinks through a straw, we use the phenomenon of capillarity
(d) Gum is used to stick two surfaces. In this process, we use the property of Adhesion
Answer: C

19. The work done in blowing a soap bubble of radius R is W and that to a radius 3R is W2 The ratio of work done is_________
(a) 1:3
(b) 3:1
(c) 1:9
(d) 9:1
Answer: C

20. When the angle of contact between a solid and a liquid is 90, then_______
(a) Cohesive force > Adhesive force
(b) Cohesive force < Adhesive force
(c) Cohesive force = Adhesive force
(d) Cohesive force >> Adhesive force
Answer: C

21. For a liquid, that is rising in a capillary tube, the angle of contact is________
(a) 900
(b) 1800
(c) Acute
(d) Obtuse
Answer: C

22. Out of the following, which one is not an example of capillary action______
(a) plowing of the field
(b) absorption of ink in a blotting paper
(c) floating of wood on the surface of the water
(d) rise of oil in the wick of a lamp
Answer: C

23. A liquid is kept in a glass vessel. If the liquid-solid adhesive force between the liquid and the vessel is very weak as compared to the cohesive force in the liquid, then the shape of the liquid surface near the solid should be_______
(a) Convex
(b) Concave
(c) Almost vertical
(d) Horizontal
Answer: A

24. An imaginary sphere drawn around a molecule as the center, with a radius equal to the range of molecular attraction is_________
(a) surface film
(b) range of molecular attraction
(c) sphere of influence
(d) the radius of the molecule
Answer: C

25. Surface tension is equal to_________
a) free surface energy per unit area
b) pressure per unit volume
c) force per unit area
d) none of these
Answer: A

26. The potential energy of the molecules on the free surface of a liqud is ________
(a) minimum
(b) maximum
(c) zero
(d) infinity
Answer: B

27. The unit of surtace tension is________
(a) N-¹m-¹
(b) Nm-¹
(c)N-¹M
(d) Nm
Answer: B

28. A shaving brush is dipped in water. When it is taken out of water, the hairs in the brush cling together. This is because of__________
(a) attraction between the hairs
(b) surface tension
(c) gravity
(d) Viscosity
Answer: B

29. When the temperature of a liquid is increased, the surface tension of the liquid_______
(a) increases
(b) decreases
(c) does not change
(d) sometime increases and sometime decreases
Answer: B

30. 10 water drops merge to form a single drop. In this process________
(a) energy is absorbed
(b) energy is liberated
(c) energy is neither absorbed nor liberated
(d) total surface area increases
Answer: B

31. An imaginary line is a drawn in a liquid surface. At whatcangle with the line, the surface tension acts?
(a) 0
(b) 45°
(c) 180°
(d) 90°
Answer: D

32. Molecular forces are_______
(a) Always repulsive
(b) Always attractive
(c) Sometimes attractive and sometimes repulsive depending upon the nature of the molecules
(d) Attractive upto a certain distance and for larger distances they are repulsive
Answer: B

33. A spherical mercury drop is broken into 1000 droplets, all of the same size. In this process, the physical quantity that does not change is its__________
(a) surface energy
(b) radius
(c) surface area
(d) density
Answer: D

34. What is surface tension Mcq?
(a) Tendency of fluid surfaces to shrink into the minimum surface area possible.
(b) Acts in the plane of the interface normal to any line in the surface
(c) Decreases with fall in temperature
(d) Both a and b
Answer: D

35. What is SI unit of surface tension?
(a) Newton per Meter or N/m.
(b) Amount of substance – mole (mole)
(c) Electric current – ampere (A)
(d) Temperature – kelvin (K)
Answer: A

36. Which one of the following substances decreases the surface tension of water Mcq?
(a) Surfactants
(b) Carbonates
(c) Aldehydes
(d) All the above
Answer: A

37. Which liquid has lower surface tension?
(a) Diethyl ether
(b) Benzene
(c) Chlorobenzene
(d) Acetic acid
Answer: A

IMP Points about MCQ on Surface Tension

  • Surface Tension is defined as force per unit length of an imaginary line drawn on the free surface of the liquid at right angles on either side of the line.
  • The film at the top of the liquid surface having a thickness equal to the molecular range is called surface film.
  • The potential energy per unit area of liquid surface is known as surface energy.
  • For a liquid in contact with the solid, the angle between the surface of the solid and the tangent drawn to the free surface of the liquid at the point of contact measured from the side of the liquid is called the angle of contact of that solid-liquid pair.
  • The angle of contact is zero when liquid wets solid completely.
  • The angle of contact is acute, where liquid wets the solids partially
  • The angle of contact is obtuse when the liquid does not wet the solid.
 
Tags: surface tension mcq, mcq on surface tension, surface tension mcq pdf, multiple choice questions on surface tension, mcq on surface and interfacial tension, surface tension mcq questions, mcq questions on surface tension

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *