MCQ on valence bond theory with Answers

Spread the love

Valence Bond Theory MCQ Questions and Answers:

  • It is a theory that describes chemical bonding. valence bond theory states that the overlap of incompletely filled atomic orbitals leads to the formation of a chemical bond between two atoms. The unpaired electrons are shared and a hybrid orbital is formed.
  • The Valence bond theory was proposed by the American scientists Linus Pauling and John C. Slater bonding is accounted for in terms of hybridized orbitals.
  • In the year 1928, the pair-bonding idea of Lewis was combined with the Heitler-London theory by Linus Pauling and he introduced the valence bond theory.
  • Valence bond theory is helpful in describing the phenomenon of resonance in molecules and the formation of orbital hybridization.

 

MCQ on Valence Bond Theory

1. The concept of resonance in Valence Bond Theory refers to:

a) The mixing of atomic orbitals to form molecular orbitals

b) The delocalization of electrons over multiple atoms in a molecule

c) The repulsion of electrons in a bond

d) The hybridization of orbitals

Answer: B

Read: MCQ on Biochemistry

2. Which of the following is NOT a component of Valence Bond Theory?

a) Hybridization

b) Overlap of Atomic Orbitals

c) Molecular Orbitals

d) Resonance

Answer: D

Read: Chemistry GK

3. Valence Bond Theory explains__________

a) How atoms share electrons in a molecule

b) How electrons are distributed in an atom

c) How ions are formed

d) None of the above

Answer: A

 

4. According to the valence bond theory, chemical bonds are formed by:

a) Sharing of electrons between two atoms

b) Transfer of electrons from one atom to another

c) Ionic attractions between oppositely charged ions

d) None of the above

Answer: A

 

5. In valence bond theory, the strength of the bond between two atoms is directly proportional to:

a) The electronegativity of the two atoms

b) The number of shared electrons between the two atoms

c) The size of the two atoms

d) None of the above

Answer: B

 

6. A sigma bond is formed by:

a) The overlap of two s orbitals

b) The overlap of two p orbitals

c) The overlap of a s and a p orbital

d) The overlap of any two orbitals

Answer: D

 

7. A pi bond is formed by:

a) The overlap of two s orbitals

b) The overlap of two p orbitals

c) The overlap of a s and a p orbital

d) The overlap of two parallel p orbitals

Answer: D

 

8. Which of the following is not a fundamental postulate of the Valence Bond Theory?

a) Atoms form bonds when their valence orbitals overlap

b) Covalent bonds are formed by the sharing of electrons

c) The overlapping orbitals must have the same energy and symmetry

d) All of the above are fundamental postulates of the Valence Bond Theory

Answer: D

 

9. Which of the following is not a limitation of the Valence Bond Theory?

a) It can explain the observed shapes of molecules

b) It does not take into account the molecular orbitals

c) It does not predict the magnetic properties of molecules

d) It cannot explain the stability of molecules

Answer: B

 

10. Which of the following is true about hybrid orbitals?

a) They are formed by mixing atomic orbitals of the same energy and symmetry

b) They are used to explain the shapes of molecules

c) The number of hybrid orbitals formed is equal to the number of atomic orbitals mixed

d) All of the above are true

Answer: D

 

11. Which of the following is not a factor that affects the extent of overlapping of atomic orbitals?

a) Size of the orbitals

b) Orientation of the orbitals

c) Energy of the orbitals

d) Spin of the electrons in the orbitals

Answer: D

 

12. The hybridization of an atom in a molecule is determined by:

a) The number of lone pairs on the atom

b) The number of bonded atoms surrounding the atom

c) The shape of the molecule

d) The electronegativity of the atom

Answer: B

 

13. Which of the following is not a type of hybrid orbital?

a) sp

b) sp2

c) sp3d

d) sp4

Answer: D

 

14. Which of the following is NOT a fundamental concept of  Valence Bond Theory?

a) Orbital hybridization

b) Resonance

c) Molecular orbitals

d) Bond angles

Answer: D

 

15. In Valence Bond Theory, the bond between two atoms is formed by:

a) Sharing of electrons

b) Transfer of electrons

c) Overlapping of orbitals

d) Repulsion of electrons

Answer: C

 

16. Which of the following types of orbitals are involved in hybridization in Valence Bond Theory?

a) s and p orbitals only

b) p and d orbitals only

c) s, p, and d orbitals

d) s and d orbitals only

Answer: A

 

17. Which of the following molecules cannot be explained by Valence Bond Theory?

a) O2

b) H2O

c) NH3

d) CH4

Answer: A

 

18. Which of the following is true for a molecule with sp hybridization?

a) It has two unhybridized p orbitals

b) It has two unhybridized s orbitals

c) It has two unhybridized d orbitals

d) It has no unhybridized orbitals

Answer: A

 

19. Which of the following molecules has sp2 hybridization?

a) NH3

b) CH4

c) H2O

d) CO2

Answer: D

 

20. Which of the following is not a requirement for the formation of a covalent bond?

a) Overlap of atomic orbitals

b) The two atoms must have opposite charges

c) The two atoms must have unpaired electrons

d) The two atoms must be close enough to each other

Answer: B

 

21. In the Valence Bond Theory, the bond between two atoms is formed by:

a) Sharing of electrons

b) Donation of electrons

c) Transfer of electrons

d) None of the above

Answer: A

 

22. Which of the following is true about the overlap of atomic orbitals?

a) The more the overlap, the stronger the bond

b) The less the overlap, the stronger the bond

c) The more the overlap, the weaker the bond

d) The less the overlap, the weaker the bond

Answer: A

These MCQ on Valence bond theory definitely helps you.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *