Multiple Choice Questions on Phylum Chordata with Answers Pdf

Spread the love

Chordates MCQs with Answers Pdf

We bring Here MCQ on Phylum Chordata. which is very important from the NEET point of view.  With every question test your knowledge. These MCQs are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

It will be very helpful for those students who are willing to get good marks in their board exam preparation. Get the Multiple choice questions on Chordata Pdf. All these questions are provided with answers and a detailed explanation of each Question. Check out the MCQs provided below to get an idea of the type of questions to be asked on Phylum Chordata in the NEET MCQ.

 

Important points to Remember about Phylum Chordata

  1. Phylum Chordata is the largest of the deuterostome phyla. All the chordates possess three unique characteristics at some stage in their life history. These are: 
  2. The dorsal hollow or tubular nerve cord, 
  3. A longitudinal supporting notochord, 
  4. A series of pharyngeal gill slits, 
  5. Post anal tail.
  6. Phylum Chordata has been divided into two groups: Acrania (Protochordata) and Craniata (Euchordata).
  7. (1) Acrania: All marine primitive chordates. Lacking a head, a skull or cranium, a vertebral column, jaws, and a brain. It is divided into three subphyla- Hemichordata, Urochordata, and Cephalochordata chiefly on the character of the notochord present. removes hemichordate as a separate phylum of invertebrates).
  8. (2) Craniata: It includes single subphyla-vertebrata. (Recent opinion Craniata is divided into two subdivisions: Agnatha (Jawless vertebrate): has two classes Ostracodermi and Cyclostomata.
  9. Gnathostomata: It is further divided into two superclasses: (i) Pisces: It is divided into classes: Placodermi, Chondrichthyes, and Osteichthyes (ii) Tetrapoda: It is divided into four classes: Amphibia, Reptilia, Aves, and Mammalia.

 

 

Chordates MCQs with Answers Pdf

1. Which feature in the development of frog is a general characteristic of amphibia and not of otfrogsvertebrates________

(a) The almost entire replacement of the notochord by vertebrate

(b) The formation of gill pouches and lungs from the anterior part of the gut

(c) The formation of external gills

(d) The breakdown of tail tissues at metamorphosis

Answer: D

Read: MCQ on Phylum Annelida 

2. Amniota’ includes the following classes of the phylum chordata___________

(a) Reptiles and saves

(b) Aves and mammals

(c) Amphibia, reptilia, and saves

(d) Reptilia, saves, and mammals

Answer: D

 

3. Monotremata is a group of animals that include________

(a) Fishes with single gill apertures

(b) Insects with a single pair of spiracles

(c) Mammals in which testes lie in the abdominal cavities

(d) Mammals whose females are provided with a pouch for carrying the young ones

Answer: C

Read: MCQ on Phylum Platyhelminthes 

4. Which one of the following is not a true snake?

(a) Coral snake 

(b) Rat snake

(c) Glass snake

(d) Blind snake

Answer: C

 

5. The male frog can be distinguished from the female frog by________

(a) The green color of the skin

(b) The presence of vomerine teeth

(c) The presence of vocal sacs

(d) The large spots on the skin

Answer: C

 

6. The turtles have added an extensive exoskeleton although the internal skeleton is still present. This makes them inferior to their relative crocodiles in________

(a) Limiting the growth in the size of the body

(b) Increasing the body weight without any specific purpose

(c) Reducing the mobility of the body

(d) Decreasing the space for accommodating muscles

Answer : A

Read: MCQ on Phylum Coelenterata 

7. The correct classification of Balanoglossus is_________

(a) Chordata > Vertebrata > Enteropneusta

(b) Chordata > Vertebrata > Pterobranchia

(c) Chordata > Hemichordata >  Pterobranchia

(d) Chordata >  Hemichordata > Enteropneusta

Answer: D

 

8. In which of the following the notochord is present in the embryonic stage?

(a) Vertebrates

(b) Some chordates 

(c) All chordates

(d) Non-chordates

Answer: C

 

9. Which of the following is not a character of Chordata?

(a) Dorsal tubular nerve cord 

(b) Pharyngeal gill slits

(c) Presence of notochord 

(d) Presence of spinal cord

Answer: D

 

10. Which animal is “Non-chordate-protochordate”?

(a) Herdmania A

(b) Balanoglossus

(c) Branchiostoma

(d) Botryllus

Answer: B

Read: MCQ on Phylum Porifera 

11. Mode of feeding in tunicates is_______

(a) Parasitic

(b) Macrophages

(c) Ciliary filter 

(d) Myxotrophic

Answer: C

 

12. Which feature is common to Amphioxus, frog, sea horse and crocodile?

(a) Pharyngeal gill slits, frogs least horses,e de crocodiles stages

(b) A three-chambered heart

(c) Dorsal solid nerve chord

(d) Skeleton formed of cartilage and bones

Answer: A

 

13. Petromyzon belongs to_________

(a) Agnatha

(b) Gnathostomata

(c) Protochordata

(d) Euchordata.

Answer: A

 

14. Which one of the following features is found in Chordates but not in non-chordates?

(a) Gills

(b) Spiracles

(c) Chitinous exoskeleton

(d) Post-anal tail

Answer: B

Read: NEET Biology MCQ with Answers 

15. The jawless vertebrate is_______

(a) Crocodile

(b) Loris

(c) Hyla

(d) Petromyzon

Answer : D

 

16. Notochord is restricted to the anterior part of the body proboscis in animals of which group______

(a) Urochordata

(b) Hemichordata

(c) Chordata

(d) Cephalochordata

Answer: B

 

17. Which among the following is the only vertebra. osmocon former?

(a) Hagfish

following

(c) Bird

(d) All of these

Answer: C

 

18. Which of the following is the smallest taxonomic of animals having a crannuni, Vertebral column, ventral heart, pulmonary respiration, and two pairs of limbs?

(a) Gnathostomata

(b) Tetrapoda

(c) Chordata

(d) Vertebrata

Answer: B

Read: NCERT class 11 Bio MCQ

19. The animal who possesses notochord throughout life is_________

(a) Fish

(b) Amphioxus

(c) Bird

(d) Snake

Answer: B

 

20. In which of the following jaws are found?

(a) Herdmania

(b) Fish

(c) Petromyzon

(d) Amphioxus 

Answer: B

 

21. Temperature changes in the environment affect most of the animals which are________

(a) Aquatic

(b) Desert living

(c) Poikilothermic

(d) Homoiothermic

Answer: 

 

22. Retrogressive metamorphosis is found in________

(a) Branchiostoma

(b) Balanoglossus

(c) Herdmania

(d) All of these

Answer: C

 

23. Animals having a built-in thermostat to maintain constant body temperature are known as__________

(a) Biothermic

(b) Poikilothermic

(c) Oligothermic

(d) Homoeothermic

Answer: D

 

24, Which of the following groups has no member having gliding or flying appendages. ?

(a) Arthropods

(b) Cyclostomata

(c) Mammals

(d) Fishes

Answer: B

 

25. Birds and mammals have_________

(a) Three-chambered heart 

(b) Four-chambered heat

(c) None of the above

(d) Six-chambered heart

Answer: B

 

26. Homeothermic animals is________

(a) Toad

(b) Lizard 

(c) Rabbit

(d) Frog

Answer: C

 

27. Which of the following are Anamniotes?

(a) Chondrichthyes, Osteichthyes, Amphibia

(b) Reptilia, Aves, Amphibia

(c) Amphibia, Aves, Mammals

(d) Reptilia, Mammals, Aves

Answer: A

We hope the above given MCQ on Phylum Chordata with Answers Pdf Download will help you to score high in your board exam as well as various competitive entrance examinations also. If you have any queries regarding Chordates MCQs with Answers Pdf with Answers, drop a comment below.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *