Our Environment class 10 MCQ

Spread the love

MCQ on our Environment class 10 CBSE:

Our Environment is an important Chapter for class 10 students appearing for the CBSE board exam also. Below we are provided our environment class 10 MCQ online test Prepared by subject experts and students can refer to these Our Environment MCQ Questions for their CBSE board exam preparation. Below MCQ questions and answers are prepared for class 10 students. 

CBSE board Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam. These are environment class 10 quiz provided here that helps students to understand each Concept of the chapter easily and interestingly. Students can practice these MCQs thoroughly in order to score maximum marks in the CBSE board exam.

Our Environment MCQs

MCQ questions on our environment class 10:

1. In a food chain the second trophic level is occupied by

(a) Carnivores

(b) Autotrophs

(c) Herbivores

(d) Producers

Answer: Herbivores


2. Which of the following groups contain only biodegradable items 

(a) grass, flowers, leather

(b) grass, wood, plastics

(c) fruit peels, cake,and lime juice

(d) cake, wood, grass

Answer: fruit peels, cake,and lime juice


3. Which of the following limits the number of trophic levels in a food chain 

(a) Decrease in energy at higher levels

(b) Deficient food supply 

(c) Polluted air

(d) Water

Answer: Decrease in energy at higher levels


4. DDT stands for____________

(a) Dichloro diphenyl trichloroethane

(b) Dichloro diphenyl tetrachloroethane

(c) Dichloro decaphenyl trichloroethane

(d) Dichloro diethyl trichloroethane

Answer:D dichloro diphenyl trichloroethane


5. Which of the following statements is incorrect?

(a) all green plants and blue-green algae are producers

(b)  green plants get their food from organic compounds

(c) producers prepare food from inorganic substances

(d)  plants convert solar energy to chemical energy

Answer: green plants get their food from organic compounds


6. Which radiation is responsible for the conversion of atmospheric oxygen to ozone?

(a) Gamma radiations

(b) Cosmic radiations

(c) Infrared radiation

(d) Ultraviolet radiation 

Answer: Ultraviolet radiation


7. Excessive exposure to ultraviolet radiation causes________

(a) inflammation of liver

(b) cancer of skin

(c) damage to the lungs

(d) jaundice

Answer: cancer of the the sthe kin


8. Global warming is a phenomenon related to__________

(a) Evaporation

(b) Ecological balance

(c) Greenhouse effect

(d) Desertification

Answer:  The greenhouse effect


9. _______is not a biodegradable pollutant.

(a)Paper

(b) Cotton cloth

(c) Cotton

(d) DDT

Answer: D


10. Which out of them is herbivore?

(a) Cow

(b) shark

(c) Lion

(d) Tiger

Answer: Cow


11. In an ecosystem, herbivores represent______

(a) producers

(b) primary consumers

(c) secondary consumers

(d) decomposers

Answer: Primary consumer


12. Which is not an abiotic factor 

(a) Light

(b) plants

(c) Heat

(d) Temperature

Answer: Plants


13. An agricultural cropland is_____

(a) A biomass

(b) A natural ecosystem

(c) An artificial ecosystem

(d) None of these

Answer: An artificial ecosystem


14. Which of the following is non-biodegradable?

(a) Wool

(b) Nylon

(c) Animal bones

(d) Tea leaves

Answer: Nylon


15. Which group of organisms are not constituents of a food chain? 

(a) Grass, lion, rabbit

(b) Plankton, man, fish, grasshopper

(c) Wolf, grass, snake, tiger

(d) Frog, snake, eagle, grass, grasshopper

Answer: Wolf, grass, snake, tiger


16. _____ is a terrestrial ecosystem 

(a) A natural forest

(b) Lake

(c) Pond

(d) Aquarium

Answer: A natural forest


17. What is the most expensive component of solid waste handling?

(a) Collection

(b) Storage

(c) Treatment

(d) Separation

Answer: Collection


18. Depletion of ozone is mainly due to___

(a) chlorofluorocarbon compounds

(b) carbon monoxide

(c) methane

(d) pesticides

Answer: chlorofluorocarbon compounds


19. Ozone layer is damaged by______

(a) methane

(b) carbon-dioxide

(c) Sulphur-dioxide

(d) CFCs

Answer: CFCs


20. The plants which are light-loving plants are called ___

(a) Heliophytes

(b) Sciophytes

(c) mesophytes

(d) xerophytes

Answer: Heliophytes

21. Which of the following is a greenhouse gas?

(a) Oxygen

(b) Nitrogen

(c) Carbon dioxide

(d) Hydrogen

Answer: C


22. What is the primary cause of deforestation?

(a) Climate change

(b) Urbanization

(c) Agricultural expansion

(d) Industrial pollution

Answer: C


23. Which of the following is an example of a non-renewable resource?

(a) Solar energy

(b) Wind energy

(c) Natural gas

(d) Biomass

Answer: C


24. Acid rain is primarily caused by emissions of which gas?

(a) Carbon dioxide

(b) Nitrogen oxide

(c) Oxygen

(d) Methane

Answer: B


25. Which of the following is a major source of water pollution?

(a) Renewable energy plants

(b) Forest fires

(c) Industrial waste

(d) Volcanic eruptions

Answer: C


26. What is the process by which carbon is transferred from the atmosphere to plants?

(a) Photosynthesis

(b) Respiration

(c) Combustion

(d) Decomposition

Answer: A


27. Which of the following is a consequence of global warming?

(a) Increased biodiversity

(b) Rising sea levels

(c) Enhanced air quality

(d) Decreased rainfall

Answer: B


28. Ozone depletion is primarily caused by the release of which type of chemicals?

(a) Carbon dioxide

(b) Nitrous oxide

(c) Volatile organic compounds

(d) Chlorofluorocarbons (CFCs)

Answer: D


29. What is the term for the gradual increase in the Earth’s average temperature due to human activities?

(a) Desertification

(b) Acidification

(c) Global warming

(d) Ozone depletion

Answer: C


30. Which of the following is an example of a renewable energy source?

(a) Coal

(b) Oil

(c) Natural gas

(d) Solar power

Answer: D

These are some of the main MCQ questions on our Environment class 10 with Answers hope you Liked it.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *