MCQs on Human Eye and Colourful World

MCQ questions on Human Eye and Colourful World pdf

Human Eye and the colorful world is an important Chapter for class 10 students appearing for the CBSE board exam also. Below we are provided MCQ on Human Eye and colorful world-class 10 Prepared by subject experts and students can refer to these Human Eye and colorful world MCQ Questions for their CBSE board exam preparation. Below MCQ questions and answers are prepared for class 10 students. These fully solved MCQ questions apply to all college students, freshers, or experienced as well as various tests & contests in colleges. CBSE board Aspirants can enhance their knowledge through regular practice which will help them crack any exam. These MCQs questions for class 10 Chapter 11 Human Eye and the colorful world provided here help students to understand each Concept of the chapter easily and interestingly. Students can practice these MCQs thoroughly to score maximum marks in the CBSE board exam.

Human Eye and colourful world MCQ

Class 10 science chapter 11 MCQs pdf


1. When light rays enter the eye, most of the refraction occurs at the__________

(a) crystalline lens

(b) the outer surface of the cornea

(c) iris

(d) pupil

Answer: B


2. The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is_________

(a) 25m

(b) 20m

(c) 25cm

(d) 20cm

Answer: C


3. In which part of the human eye is the image of an object formed?

(a) iris

(b) pupil

(c) retina

(d) cornea

Answer: C


4. The phenomenon of light responsible for the working of the human eye is_______

(a) Reflection

(b) Refraction

(c) Power of accommodation

(d) Persistence of vision

Answer: B


5. The splitting of white light into different colors on passing through a prism is called________

(a) reflection

(b) refraction

(c) dispersion

(d) deviation

Answer: C


6. when both eyes open, a person’s field of view is about________

(a) 90°

(b) 150°

(c) 180°

(d) 360°

Answer: C


7. Which of the following phenomena contributes significantly to the reddish appearance of the sun at sunrise or sunset?

(a) Dispersion of light

(b) Scattering of light

(c) Total internal reflection of light

(d) Reflection of light from the earth

Answer: B


8. When white light enters a glass prism from the air, the angle of deviation is least for________

(a) blue light

(b) yellow light

(c) violet light

(d) red light

Answer: D


9. When a beam of white light falls on a glass prism, the color of light which will deviate least is________

(a) Violet

(b) Red

(c) Green

(d) Blue

Answer: B


10. Cornea is the thin membrane through which_______

(a) Light reflects

(b) Light refracts

(c) Light diapers

(d) Light enters the eye

Answer: D


11. Myopia is also known as___________

a) Farsightedness

b) Nearsightedness

c) Both a and b

d) None

Answer: B


12. Hypermetropia is also called as_______

(a) Presbyopia

(b) Farsightedness

(c) Nearsightedness

(d) None

Answer: B


13. Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow?

(a) Reflection, refraction, and dispersion

(b) Refraction, dispersion, and total internal reflection

(c) Refraction, dispersion, and internal reflection

(d) Dispersion, scattering, and total internal reflection

Answer: C


14. The hypermetropia is corrected by using a________

(a) Concave mirror

(b) Convex mirror

(c) Concave lens of suitable power

(d) Convex lens of suitable power

Answer:D


15. The ability of the eye lens to adjust its focal length to form a sharp image of the object at varying distances on the retina is called_______

(a) Power of observation of the eye

(b) Power of adjustment of the eye

(c) Power of accommodation of the eye

(d) Power of enabling the eye

Answer: C


16. Twinkling of stars is due to atmospheric________

(a) dispersion of light by water droplets

(b) refraction of light by different layers of varying refractive indices

(c) scattering of light by dust particles

(d) internal reflection of light by clouds

Answer: B


17. The muscular diaphragm that controls the size of the pupil is________

(a) cornea

(b) ciliary muscles

(c) iris

(d) retina

Answer: C


18. Having two eyes facilities ________

(a) Increasing the field view

(b) Three-dimensional view

(c) Developing the concept of distance

(d) All

Answer: D


19. The focal length of the eye lens increases when eye muscles____

(a) are relaxed and the lens becomes thinner

(b) contract and lens become thicker

(c) are relaxed and the lens becomes thicker

(d) contract and lens becomes thinner

Answer: A


20. When white light enters a prism, it gets split into its constituent colors. This is due to

(a) different refractive indexes for different wavelengths of each color

(b) each colour has the same velocity in the prism.

(c) prism material has high density.

(d) Scattering of light

Answer: A

21. Which part of the eye is responsible for focusing light onto the retina?

(a) Cornea

(b) Lens

(c) Iris

(d) Pupil

Answer: B


22. Which part of the eye controls the amount of light entering the eye?

(a) Retina

(b) Lens

(c) Cornea

(d) Iris

Answer: D


23. Which of the following is responsible for color vision?

(a) Retina

(b) Iris

(c) Cornea

(d) Lens

Answer: A


24. What is the function of the optic nerve?

(a) Controlling the size of the pupil

(b) Transmitting visual information to the brain

(c) Focusing light onto the retina

(d) Adjusting the shape of the lens

Answer: B


25. Which part of the eye contains cells called rods and cones?

(a) Retina

(b) Cornea

(c) Pupil

(d) Optic nerve

Answer: A


26. What is the purpose of the ciliary muscles in the eye?

(a) Controlling the size of the pupil

(b) Adjusting the shape of the lens for focusing

(c) Transmitting visual information to the brain

(d) Protecting the eye from foreign particles

Answer: B


27. Which part of the eye refracts (bends) light as it enters the eye?

(a) Cornea

(b) Lens

(c) Retina

(d) Optic nerve

Answer: A


28. The blind spot in the human eye is caused by:

(a) Absence of rods and cones

(b) Overexposure to bright light

(c) Damage to the optic nerve

(d) Abnormal curvature of the lens

Answer: A


29. Which of the following eye structures helps to lubricate and protect the eye’s surface?

(a) Tear ducts

(b) Sclera

(c) Aqueous humor

(d) Vitreous humor

Answer: A


30. What is the main purpose of the iris in the eye?

(a) Focusing light onto the retina

(b) Controlling the amount of light entering the eye

(c) Transmitting visual information to the brain

(d) Protecting the eye from foreign particles

Answer: B

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *