MCQ on Ecosystem with Answers Pdf for NEET

Spread the love

MCQ on Ecosystem: Ecosystem refers to the ecosystem in which biological communities (biological groups) and abiotic environments (such as water, soil, climate, etc.) interact in a certain area.

Ecosystems include not only natural ecosystems but also artificial ecosystems, such as farmland, urban parks, etc. According to the different characteristics of the region, ecologists divide it into marine ecosystems, freshwater ecosystems, terrestrial ecosystems, etc. from different regional perspectives such as oceans, rivers, forests, grasslands, and wetlands.

MCQ on Ecosystem

 

MCQ on Ecosystem with Answers:

Here We bring MCQ on Ecosystem Questions and Answers which are very important from the NEET point of view. Ecosystem MCQ with Answer for NEET Aspirants is available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

1. Ecosystem may be defined as MCQ.
(a) All organisms such as plants, animals, microorganisms, and human beings as well as the physical surroundings interact with each other and maintain a balance in nature.
(b) a biological community of interacting organisms and their physical environment.
(c) An ecosystem is a structural and functional unit of ecology where the living organisms interact with each other and the surrounding environment.
(d) All of These
Answer: D

2. An ecosystem consists of MCQ_________
(a) producers, consumers, and decomposers in a particular area.
(b) all the plants and animals of an area.
(c) a living community and its environment.
(d) carnivorous and herbivorous of an area
Answer: C

3. Which one of the following would appear as the pioneer organisms on bare rocks?
(a) Green algae
(b) Lichens
(c) Liverworts
(d) Mosses
Answer: B

4. Secondary Succession takes place on/in_____
(a) Degraded forests
(b) Newly created pond
(c) Newly cooled lava
(d) Bare rocks
Answer: A

5. The natural reservoir of phosphorus is_______
(a) Fossils
(b) Seawater
(c) Rocks
(d) Animal bones
Answer: C

6. The second stage of hydrosere is occupied by plants like________
(a) Salix
(b) Vallisneria
(c) Azolla
(d) Typha
Answer: B

7. Which one of the following statements is correct for secondary succession?
(a) It is similar to primary succession except that it has a relatively fast pace.
(b) It begins on a bare rock.
(c) It occurs on a deforested site
(d) It follows primary succession.
Answer: A

8. What type of ecological pyramid would be obtained with the following data? 
Secondary consumer: 120g,
Primary consumer: 60 g
Primary producer: 10 g.
(a) Upright pyramid of numbers
(b) Pyramid of energy
(c) Inverted pyramid of biomass
(d) Upright pyramid of biomass
Answer: C

9. Which ecosystem has the maximum biomass________
(a) Forest ecosystem
(b) Pond ecosystem
(c) Grassland ecosystem
(d) Lake ecosystem
Answer: A

10. If 20 J of energy is trapped at the producer level, then how much energy will be available to peacock as food in the following chain________ 
Plant > Mice > Snake > Peacock
(a) 0.02 J
(b) 0.2 J
(c) 0.002 J
(d) 0.0002 J
Answer: A

11. Of the total incident solar radiation the proportion of PAR is_______
(a) More than 80%
(b) About 60%
(c) About 70%
(d) Less than 50%
Answer: D

12. Presence of plants arranged into well-defined vertical layers depending on their height can be seen in______
(a) Tropical Savannah
(b) Grassland
(c) Tropical Rain Forest
(d) Temperate Forest
Answer: C

13. The term ecosystem was coined by_______
(a) Warming
(b) Tansle
(c) Odum
(d) Haeckel
Answer: B

14. In an ecosystem the rate of production of organic matter during photosynthesis is termed as_________
(a) Net primary productivity
(b) Gross primary productivity
(c) Secondary productivity
(d) Net Productivity
Answer: B

15. Secondary productivity is the rate of formation of new organic matter by________
(a) Decomposers
(b) Parasite
(c) Producers
(d) Consumer
Answer: D

16. The breakdown of detritus into small particles by earthworms is a process called________
(a) Catabolism
(b) Fragmentation
(c) Mineralisation
(d) Humification
Answer: B

17. The biomass available for consumption by herbivores and decomposers is called_____
(a) Secondary productivity
(b) Standing crop
(c) Gross primary productivity
(d) Net primary productivity
Answer: D

18. Which one of the following statements for the pyramid of energy is incorrect, whereas the remaining three are correct___________
(a) It is upright in shape
(b) Its base is broad
(c) It shows the energy content of different trophic-level organisms
(d) It is inverted in shape
Answer: D

19. The mass of living matter at a trophic level in an area at any time is called______
(a) Humus
(b) Standing crop
(c) Standing state
(d) Detritus
Answer: B

20. Which one occupies more than one trophic level in a pond ecosystem?
(a) Zooplankton
(b) Fish
(c) Phytoplankton
(d) Frog
Answer: B

 

MCQ on Ecosystem with Answers PDF Download

Here below we are going to share the most important MCQ on Ecosystem. These Ecosystem MCQ questions are very helpful for various entrance exams e.g. NEET, CET, UPSC, SSC, etc. For more MCQ on Ecosystem or any other resources, stay tuned with ybstudy.

1. Pick up the correct statements regarding the food chain.
(i) Removal of 80 tigers resulted in greatly increased growth of vegetation
(ii) Removal of most of the carnivores resulted in an increased population of deer
(iii) Length of the food chain is generally limited to 3-4 trophic levels due to energy loss
(iv) Length of the food chain may vary from 2-8 trophic levels
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Answer: B

2. The slow rate of decomposition of fallen logs is due to______________
(a) Poor nitrogen content
(b) Anaerobic environment
(c) Low cellulose content
(d) Low moisture content
Answer: D

3. The term ecosystem was coined by__________
(a) Arthur Tansley
(b) Arrhenius Svante
(c) Al Gore
(d) Mobius
Answer: A

4. Who first used and defined Ecology in 1866_________
(a) H. Reiter
(b) Haeckel
(c) Charles Eltonro
(d) Odum
Answer: B

5. In the study of man-environment interaction, the statement of Miss Semple that humans are slowly the product of their environment’ is______
(a) An opinion
(b) Aprejudice
(c) A fact
(d) A widely accepted phenomenon
Answer: C

6. A habitat is_________
(a) An area inhabited by a community.
(b) A small part of the ecosystem.
(c) A particular area inhabited by plants and animals.
(d) The number of different organisms living in a specific area.
Answer: C

7. Biome is a natural community of_________
(a) Plants in a geographical area.
(b) Animals in a geographical area.
(c) Plants and animals in a geographical area.
(d) Plants in the Arctic region.
Answer: C

8. If we combine all the ecosystems present on Earth, then it is called
(a) Biome
(b) Habitat
(c) Biosphere
(d) Ecology
Answer: C

9. All the energy in a food chain originates from________
(a) Plants
(b) Sun
(c) Sea
(d) All of these
Answer: B

10. A food web is to show______
(a) How feeding relationships are interlinked.
(b) How several food chains are connected.
(c)Who eats what.
(d) All the above
Answer: D

11. In the analysis of the man-environment relationship pragmatic possibilism implies that_______
(a) There is no limit for man to exploit the resources of the earth.
(b) There are limited possibilities to explore the Earth’s resources.
(c) The man has to watch and assess the situation and then go ahead with resource utilization
(d) The man has to keep in mind only his basic needs while planning to harness the potential of a resourceful earth.
Answer: C

12. Which of the following are included in the biosphere?
(a) Hydrosphere
(b) Atmosphere 
(c) Lithosphere
(d) All of these
Answer: D

13. Interlocking of two or more types of food chains at different trophic levels is called__________
(a) Food chain
(b) Succession
(c) Food web
(d) Ecological pyramid
Answer: C

14. The transfer of food energy through a chain of organisms from one trophic level to another is called_____
(a) Energy chain
(b) Trophic chain
(c) Food chain
(d) Organism chain
Answer: C

15. A keystone species is characterized by its_________
(a) Disproportionate enormous impact on the ecosystem
(b) Very less impact on the ecosystem
(c) No impact at all
(d) None of the above
Answer: A

16. A population that is at equilibrium is________
(a) Steadily decreasing
(b) Steadily increasing
(c) Its number is almost stable over some time.
(d) Intermixing rapidly with other populations.
Answer: C

17. Which of the following are considered producers in a food chain?
(a) Autotrophic plants 
(b) Herbivores
(c) Carnivores
(d) Decomposers
Answer: A

18. Which of the following are directly dependent on producers for a living?
(a) Carnivores
(b) Scavengers
(c) Decomposers
(d) Herbivores
Answer: D

19. The animals which feed only on other animals are known as________
(a) Omnivores
(b) Herbivores
(c) Carnivores
(d) Autotrophs
Answer: C

20. The green plants, which can make their food with the help of the process of photosynthesis are termed as_______
(a) Herbivores
(b) Autotrophs
(c) Carnivores
(d) None of the above
Answer: B

21. The various levels through which energy passes into an ecosystem are called______
(a) Consumers
(b) Trophic levels
(c) Autotrophs
(d) None of the above
Answer: B

22. The transitional area between two ecosystems is termed as______
(a) Ecoline
(b) Ecotone
(c) Ecotourism
(d) None of the above
Answer: A

23. Population consists of_____________
(a) Organisms in a species that are capable of reproducing among themselves.
(b) Different species that can interbreed.
(c) Collective members of a species living and interacting across the biosphere.
(d) Some organisms that may not belong to any species.
Answer: C

We hope that the above given MCQ on Ecosystem will help you with your NEET exam Preparation. If you have any queries about Ecosystem MCQ drop a comment below.

Important points to remember about Ecosystem:

  1. As we know Ecosystems is the relationship between all living and nonliving things (plants, animals, organisms, sun, water, climate, etc) that interact with each other is called ecosystem.
  2. An ecosystem can be as small as a desert or as big as an ocean, spanning thousands of miles.
  3. There are two types of ecosystems, Terrestrial Ecosystem, Aquatic Ecosystem
  4. In ecosystems, the Producers are included in all autotrophic organisms such as plants. They are called autotrophs because they can produce their food through the process of photosynthesis.
  5. Consequently, all other organisms are called consumers because they rely on producers for food.
  6. Within an ecosystem, there are several types of consumers, which together form a food chain. The types of consumers are divided into:
  7. Primary consumers: These are the animals that feed on the producers, that is, the herbivorous species;
  8. Secondary consumers: These are animals that feed on herbivores, the first category of carnivorous animals
  9. Tertiary consumers: These are large predators such as sharks, killer whales, and lions, which capture large prey, being considered the top predators in the chain;
  10. Decomposers: These are the organisms responsible for decomposing organic matter, transforming it into mineral nutrients that become available again in the environment.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *