Solved MCQ on Algae with Answers Pdf for NEET

Spread the love

MCQ on Algae with Answers for NEET:

Algae is considered to be the most important topic for any Life Science entrance examination. As it is one of the easiest topics, it is often ignored and undermined by many students. But if you want to get an edge over others, here is a tip, master MCQ on Algae. As we know Cell Biology demands the attention of students in understanding Cells at the Molecular Level and concrete basic understanding but once done it only gets easier from there. Mastering the Below MCQ Questions on Algae should boost your NEET entrance exam Preparation.

This article leads you to hundreds of solved MCQ on Algae which are important topics important from NEET standpoint and Other Entrance Exams. The MCQ below lists different topics with corresponding Algae MCQ, facilitating smooth learning and search experience.

 

Important Points to Remember about Algae 

  1. Algae are chlorophyll-bearing simple, thalloid, autotrophic, and largely aquatic (both freshwater and marine) organisms. 
  2. Most of the algae consists of chlorophyll, but they do not possess true stems, roots, and leaves. Today more than 30,000 species of algae are identified and studied. 
  3. Algae generally occur in a variety of habitats: moist stones, soils, and wood. Some of them also occur in association with fungi (lichen) and animals (e.g., on sloth bears). 
  4. The form and size of algae is highly variable. The size ranges from the microscopic unicellular forms like Chlamydomonas to colonial forms like Volvox and to the filamentous forms like Ulothrix and Spirogyra. A few of the marine forms such as kelps, form massive plant bodies.
  5. The algae can reproduce in three ways vegetative, asexual, and sexual methods.
  6. Algae are classified based on the type of pigments and food reserves present in the particular species. The difference in the pigments plays a major role in determining the habitat distribution of the particular algal species. The algae are divided into three main classes: Chlorophyceae, Phaeophyceae, and Rhodophyceae.
  7. Most Algae are very useful to man in a variety of ways in daily life. Near about half of the total carbon dioxide fixation on earth is carried out by algae through the process of photosynthesis. As we know they are photosynthetic and they increase the level of dissolved oxygen in the environment it means they are primary producers of energy-rich compounds and food for all aquatic animals. 
  8. Many species of algae such as Porphyra, Laminaria, and Sargassum are among the 70 species of marine algae used as food. Some marine brown and red algae produce large amounts of hydrocolloids (water-holding substances), e.g., Algin (brown algae) and Carrageen (red algae) which are used commercially. 
  9. Agar one of the commercial products obtained from Gelidium and Gracilaria is used to grow microbes and in preparations of Ice-creams and Jellies.

Also Read : 

  1. MCQ on Biotechnology 
  2. MCQ on Cell
  3. MCQ on Cell Organelles 
  4. MCQ on Mitochondria 
  5. MCQ on Nucleus 
  6. MCQ Questions on Cytoplasm 
  7. MCQ Questions on Cell Wall 
  8. Multiple Choice Questions on Vacuoles

 

MCQ on Algae

 

MCQ on Algae:

1. Select an incorrect statement about algae_________
(a) They are simple, thaloid, and largely aquatic
(b) They occur in a variety of habitats including two
(c) Some of them also occur on animals e.g., on sloth bear
(d) The form and size of algae are highly constant
Answer: B

 

2. Select an incorrect statement about algae?
(a) They reproduce through vegetative, asexual, and sexual methods
(b) Most common asexual spore is zoospores
(c) Vegetative reproduction is by fragmentation
(d) In Volvox sexual reproduction is isogamous
Answer: A

 

3. In Fucus, sexual reproduction is by_______
(a) Fusion between one small, non-motile (static) male gamete and a larger, motile female gamete
(b) Fusion between one large, non-motile (static)
female gamete and a smaller, motile male gamete
(c) Fusion between one large, motile (static) female gamete and a smaller, non-motile male gamete
(d) Fusion between one large, motile (static) female gamete and a smaller, non-motile male gamete
Answer: A

 

4 At least earth is carried out by algae through photosynthesis of the total carbon dioxide fixation on____________
(a) 1/2
(b) 1/3
(c) 1/4
(d) 3/4
Answer: D

 

5. Many species of Porphyra, Laminaria, and Sargassum are among the ______ species of marine algae used as food.
(a) 80
(b) 25
(c) 90
(d) 70
Answer: A

 

6. Agar is used to_____________
(a) To grow microbes
(b) As food supplements by space travelers.
(c) As drugs
(d) In preparations of Ice-creams and rubber
Answer: A

 

7. Which of the following is rich in protein?
(a) Ulothrix
(b) Spirogyra
(c) Nostoc
(d) Chlorella
Answer: D

 

8. Agar-Agar is derived from________
(a) fungi
(b) algae
(c) bryophytes
(d) gymnosperms
Answer: B

 

9. Which one of the following is a colonial alga?
(a) Ulothrix
(b) Spirogyra
(c) Volvox
(d) Chlorella
Answer: C

 

10. What is the storage product of most algae?
(a) Cellulose
(b) Glycogen
(c) Starch and oil
(d) Fat
Answer: C

 

11. Which of the following shows zygotic meiosis?
(a) Chlamydomonas
(b) Marchantia
(c) Funaria
(d) Fucus
Answer: A

 

12. Characteristics used to place algae into divisions include all of the following except____________
(a) form of storage material
(b) flagella number and location
(c) accessor pigments used in photosynthesis
(d) all of the above
Answer: D

 

13. Find the incorrect statement_______
(a) Agar-agar is produced from Gracilaria
(b) Chlorella is used in space food
(c) Mannitol is a food reserve of Rhodophyceae
(d) Algin is produced by algae
Answer: C

 

14. Chlorella and Spirulina are unicellular algae and are_________
(a) Rich in fats
(b) Rich in protein
(c) Rich in carbohydrates
(d) Found in marine water
Answer: D

 

15. The chloroplasts in green algae are_________
(a) discoid, spiral
(b) plate-like, reticulate,
(c) cup-shaped, ribbon-shaped
(d) all of these
Answer: D

 

16. Most of the members of green algae have storage bodies called________
(a) Pyrenoids located in the cytoplasm
(b) Oil droplets
(c) Pyrenoids located in the chloroplasts
(d) Starch and protein
Answer: D

 

17. Green algae usually have a rigid cell wall made of an inner layer of and an outer layer of_______
(a) hemicelluloses, cellulose
(b) cellulose, pectose
(c) glycoprotein, hemicelluloses
(d) pectose, cellulose
Answer: A

 

18. Vegetative reproduction in green algae usually takes place by________
(a) Fragmentation or aplanospores
(6) Fragmentation or Hypnospores
(c) Fragmentation or zoospores
(d) Akinete or zoospores
Answer: C

 

19. Which of the following is not a group of green algae?
(a) Chlamydomonas, Volvox
(b) Ulothrix, Spirogyra
(c) Gelidium, Chara
(d) Chlamydomonas and Chara
Answer: A

 

20. The members of Phaeophyceae or brown algae are found primarily in________
(a) Marine habitats
(b) Terrestrial habitats
(c) Freshwater habitats
(d) Both freshwater and marine habitats
Answer: A

 

21. Being photosynthetic algae, the level of the immediate environment in their___________
(a) Decrease, in biological oxygen demand
(b) Increase, dissolved oxygen
(c) Increase, in biological oxygen demand
(d) Decrease, dissolved oxygen
Answer: C

 

22. Which marine algae produce large amounts of hydrocolloids (water-holding substances)?
(a) Brown and green
(b) Brown and red
(c) Green and red
(d) Only brown
Answer: C

 

23. Agar, one of the commercial products, is obtained from__________
(a) Gelidium and Gracilaria
(b) Chlamydomonas and Sargassum
(c) Porphyra, and Laminaria
(d) Laminaria and Sargassum
Answer: B

 

24. Which among the following is a pathogenic alga for humans?
(a) Prototheca
(b) Chlorella
(c) Cephaleuros
(d) Acanthopeltis
Answer: A

 

25. Alginic acid is obtained from______________
(a) brown algae
(b) red algae
(c) Yello-green algae
(d) golden algae
Answer: A

 

26. Which of the following is correct?
(a) All members of photolithographic autotrophs are also members of algae, but not all members of algae are members of photolithographic autotrophs
(b) All members of algae are also members of photolithographic autotrophs, but not all members of photolithographic autotrophs are members of algae
(c) All members of photolithographic autotrophs are members of algae, and all members of algae are members of photolithographic autotrophs
(d) No member of photolithographic autotrophs is a member of the algae
Answer: B

 

27. Which of the following is not obtained from algae_________
(a) Mannitol
(b) Carrageen
(c) Algin
(d) Peat
Answer: A

 

28. A red algae that are not red in color is______
(a) Polysiphonia
(b) Batrachospermum
(c) Gracilaria
(d) None of these
Answer: B

 

29. Select a correct statement about red algae?
(a) the red algae usually reproduce vegetatively by budding
(b) the red algae usually reproduce vegetatively by fragmentation
(c) the red algae usually reproduce vegetatively by gemmae
(d) the red algae usually reproduce vegetatively by zoospores
Answer: B

 

30. The members of Phaeophyceae or brown algae are found primarily in_______
(a) Marine habitats
(b) Terrestrial habitats
(c) Freshwater habitats
(d) Both freshwater and marine habitats
Answer: A

 

31. Brown algae show great variation in size and form. They are generally________
(a) Simple unbranched, filamentous forms
(b) Profusely branched forms as represented by kelps
(c) Unicellular to colonial
(d) Unicellular to heterotrichous
Answer: B

 

32. Which of the following are not red algae?
(a) Gracilaria, Gelidium
(b) Ectocarpus, Dictyota
(c) Porphyra, Gracilaria
(d) Polysiphonia, Porphyra,
Answer: C

 

33. Rhodophyta are commonly called red algae because of the predominance of the________
(a) red pigment, r-phycoerythrin in their body
(b) red pigment, c-phycoerythrin in their body
(c) red pigment, r-phycocyanin in their body
(d) red pigment, c-phycocyanin in their body
Answer: C

 

34. Brown algae possess pigments like chlorophyll a, c, carotenoids, and___________
(a) phycobilins
(b) xanthophylls
(c) fucoxanthin
(d) sorbitol
Answer: C

 

35. Brown algae vary in color from olive green to various shades of brown depending upon the amount of the pigment________
(a) violaxanthin
(b) r-phycoerythrin
(c) laminarin
(d) fucoxanthin
Answer: C

 

36. Majority of the red algae are with greater concentrations found in the_______
(a) Freshwater, colder areas
(b) Marine, warmer areas
(c) Marine, colder areas
(d) Fresh water, warmer areas
Answer: D

 

37. Which of the following is not a group of brown algae?
(a) Sargassum and Fucus
(b) Ectocarpus, Dictyota
(c) Dictyota, Laminaria
(d) Sargassum and Ficus
Answer: C

 

38. Asexual reproduction in most brown algae is by___________
(a) tetraflagellate zoospores
(b) zoospore uniflagellate
(c) zoospore biflagellate
(d) non-flagellate zoospores
Answer: C

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *