MCQ on Red Algae with Answers

Spread the love

Red Algae MCQ Questions and Answers Pdf:

This article leads you to the Top 10 solved MCQ on Red Algae which is important topics important from NEET standpoint and Other Entrance Exams. The MCQ below lists different topics with corresponding Red Algae MCQ, facilitating smooth learning and search experience.

ReadMCQ on Polysiphonia 

 

MCQ on Red Algae for NEET:

1. A red algae that are not red is______

(a) Polysiphonia

(b) Batrachospermum

(c) Gracilaria

(d) None of these

Answer: B

 

2. Rhodophyta are commonly called red algae because of the predominance of the________

(a) red pigment, r-phycoerythrin in their body

(b) red pigment, c-phycoerythrin in their body

(c) red pigment, r-phycocyanin in their body

(d) red pigment, c-phycocyanin in their body

Answer: C

 

3. Majority of the red algae are with greater concentrations found in the_______

(a) Freshwater, colder areas

(b) Marine, warmer areas

(c) Marine, colder areas

(d) Fresh water, warmer areas

Answer: D

 

4. Select an incorrect statement about red algae_______

(a) sexual reproduction is isogamous and 

accompanied by complex post-fertilization developments

(b) Sexual reproduction is oogamous and accompanied by simple post-fertilization developments.

(c) sexual reproduction is isogamous and accompanied by simple post-fertilization embryogeny.

(d) sexual reproduction is oogamous and fertilisation is accompanied by complex

embryogeny

Answer: A

 

5. Select a correct statement about red algae?

(a) the red algae usually reproduce vegetatively by budding

(b) the red algae usually reproduce vegetatively by fragmentation

(c) the red algae usually reproduce vegetatively by gemmae

(d) the red algae usually reproduce vegetatively by zoospores

Answer: B

 

6. Which of the following are not red algae?

(a) Gracilaria ,Gelidium

(b) Ectocarpus, Dictyota

(c) Porphyra, Gracilaria

(d) Polysiphonia, Porphyra,

Answer: C

 

7. Select an incorrect statement about red algae__________

(a) They occur in well-lighted regions close to the surface of the water

(b) They occur at great depths in oceans where relatively little light penetrates

(c) The red thalli of most of the red algae are, multicellular.

(d) None of them have complex body organization

Answer: C

 

8. Select an incorrect statement about red algae?

(a) they reproduce asexually by non-motile spores and sexually by non-motile gametes

(b) the food is stored as Floridian starch which is very similar to amylopectin and glycogen in structure

(c) sexual reproduction is isogamous and accompanied by complex post-fertilization developments.

(d) the red algae usually reproduce vegetatively by fragmentation

Answer: B

 

9. Select an incorrect statement about red algae__________

(a) they reproduce asexually by motile spores and sexually by non-motile gametes

(b) they reproduce asexually by non-motile spores and sexually by non-motile gametes

(c) they reproduce asexually by non-motile spores and sexually by motile gametes

(d) they reproduce asexually by motile spores and sexually by motile gametes

Answer: C

 

10. Select a correct statement about red algae?

(a) the food is stored as Floridian starch which is very similar to amylopectin and glycogen in structure

(b) the food is stored as mannitol which is very similar to amylopectin and glycogen in structure

(c) the food is stored as sorbitol which is very similar to amylase and glycogen in structure

(d) the food is stored as starch which is very similar to amylopectin and laminarin in structure

Answer: C

 

Also Read : 

  1. MCQ on Biotechnology 
  2. MCQ on Cell
  3. MCQ on Cell Organelles 
  4. MCQ on Mitochondria 
  5. MCQ on Nucleus 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *