MCQ on Bioreactor with Answers

Spread the love

MCQ on Bioreactor / Fermenter / Fermentation Tank:

Introduction to Bioreactor:

  • The bioreactor is a device used to perform biochemical or biophysical processes under controlled conditions.
  • A bioreactor, also known as a fermenter or bioreactor tank
  • It is usually used in organisms such as microorganisms, cells, or enzymes to perform biotransformation or biosynthesis under certain conditions such as temperature, pH, oxygen, or carbon dioxide.
  • There are different types of bioreactors, The major types are Continuous Stirred Tank Bioreactors, Bubble Column Bioreactor, Fluidized Bed Bioreactors, Packed Bed Bioreactors, etc.
  • Bioreactors can be used in many different applications, including biopharmaceutical production, food and feed production, biofuel production, environmental protection, and wastewater treatment, among others.
  • Bioreactors usually include control systems for multiple parameters such as temperature, pH, oxygen, agitation, and nutrients to ensure that organisms grow and metabolize in the most suitable environment.
  • The design and operation of bioreactors are crucial to achieving efficient biosynthesis processes, so they are widely used in bioengineering, biotechnology, and biomedicine.
  • They can help achieve large-scale production of organisms, improve production efficiency, reduce production costs, and promote the development and application of biological products.
  • In short, bioreactors play an important role in the field of modern biotechnology and biomedicine, promoting the production and application of biological products.
MCQ on Bioreactor

 

Bioreactor MCQ with Answers: 

1. A bioreactor refers to________

a) Growth Inhibitor

b) organisms reacting to stimuli

c) Nuclear reactor for biochemical reactions

d) Fermentation Tank for biochemical reactions

Answer: D

 

2. A bioreactor used for?

a) To cultivate and grow biological cells, tissues, or organisms under controlled conditions

b) To produce biofuels

c) To produce plastic materials

d) All of the above

Answer: D

 

3. Mechanical agitation is required only in ____________

a) Packed bed

b) Airlift reactor

c) Stirred tank

d) Bubble column

Answer: C

 

4. What type of bioreactor uses a stirrer to mix the contents?

a) Stirred Tank bioreactor

b) Air-lift bioreactor

c) Bubble column bioreactor

d) Fluidized bed bioreactor

Answer: A

 

5. Glass fermenters are used for about _____

a) 50 liters capacity

b) 100 liters capacity

c) 300 liters capacity

d) 30 liters capacity

Answer: D

 

6. Which type of bioreactor is suitable for the cultivation of more oxygen-sensitive organisms?

a) Stirred Tank bioreactor

b) Air-lift bioreactor

c) Bubble column bioreactor

d) Fluidized bed bioreactor

Answer: C

 

7. Which of the following sparger is most suitable for agitated fermenters?

a) Perforated sparger

b) Orifice sparger

c) Nozzle sparger

d) Porous sparger

Answer: C

 

8. What are the main industries that use bioreactors?

a) Food industry

b) Pharmaceutical industry

c) Biofuels industry

d) All of the above

Answer: D

 

9. What type of bioreactor is used for the cultivation of cells and tissues on a large scale?

a) Perfusion bioreactor

b) Hollow fiber bioreactor

c) Microfluidic bioreactor

d) 3D bioprinting bioreactor

Answer: A

 

10. All bioreactors deal with ___________

a) Homogenous systems

b) Heterogeneous systems

c) Non-heterogeneous systems

d) Isolated systems

Answer: B

 

11. What types of bioreactors can be used to produce enzymes, proteins, and microbial biomass?

a) Stirred Tank bioreactor

b) Air-lift bioreactor

c) bubble column bioreactor

d) All of the above

Answer: D

 

12. The small-scale bioreactors have a volume of __________

a) 5-10 liters

b) 10-20 liters

c) 1-10 liters

d) 1-20 liters

Answer: D

 

13. Which type of bioreactor is used to produce microalgae, photosynthetic organisms, and secondary metabolite?

a) Photobioreactor

b) Air-lift bioreactor

c) bubble column bioreactor

d) Fluidized bed bioreactor

Answer: A

 

14. In bioengineering, which of the following types of reactors is most suitable for cell culture and biocatalytic processes?

a) Batch Reactor

b) Continuous Flow Reactor

c) Circulating Batch Reactor

d) Internal loop reactor

Answer: B

 

15. What are the limitations of bioreactors?

a) High cost

b) Technical complexity

c) Contamination risk

d) All of the above

Answer: D

 

16. The bioreactor is not capable of ______________

a) Producing aseptic conditions

b) Meeting containment regulations

c) Controlling pH

d) Produce Electricity

Answer: D

 

17. What is the main function of a stirred tank bioreactor?

a) Production of enzymes, proteins, and microbial biomass

b) Production of microbial biomass and enzymes, aeration, and mixing

c) Production of microbial biomass and enzymes, oxygen transfer, and mixing

d) Production of microalgae, photosynthetic organisms, and secondary metabolite

Answer: A

 

18. What are the challenges in scaling up a bioreactor process?

a) High-cost

b) Technical complexity

c) Limited product diversity

d) All of the above

Answer: D

 

19. Which of the following bioreactor consists of a vessel replaced by a multilayered bag?

a) Single Use bioreactors

b) Perfusion bioreactors

c) Airlift bioreactor

d) Tower bioreactor

Answer: A

 

20. What are the environmental concerns associated with bioreactors?

a) High energy consumption

b) Greenhouse gas emissions

c) Water usage

d) All of the above

Answer: D

 

21. What are the advantages of using bioreactors?

a) High efficiency and effectiveness in product production

b) Consistent product quality

c) Ability to study the growth and behavior of cells and organisms

d) All of the above

Answer: D

 

22. The heat exchangers are used to _______________

a) Maintain high temperature

b) Maintain the low temperature

c) Maintain low pressure

d) Maintain low pressure

Answer: B

 

23. What are the advantages of using 3D bioprinting bioreactors?

a) High efficiency and effectiveness in product production

b) Consistent product quality

c) Ability to produce replacement tissues and organs

d) All of the above

Answer: D

 

24. What are the advantages of using microfluidic bioreactors?

a) High efficiency and effectiveness in product production

b) Consistent product quality

c) Ability to study the growth and behavior of cells and organisms

d) All of the above

Answer: D

 

25. The choice of temperature in a bioreactor is based on one of the following factors:

a) Economic cost

b) Reaction rate

c) Solubility of reactants

d) Concentration of reactants

Answer: b

 

26. Which of the following bioreactors can be used for high-yield alcoholic fermentation?

a) Batch fermenter

b) continuous flow reactor

c) Membrane bioreactor

d) Fermentation tower

Answer: d

 

27. Which of the following bioreactors is suitable for suspension cell culture?

a) Fluid bed bioreactor

b) Fixed bed bioreactor

c) Gas-liquid cycle bioreactor

d) Stirred tank bioreactor

Answer: d

 

28. Which of the following bioreactors is suitable for producing immobilized enzymes?

a) Batch fermenter

b) continuous flow reactor

c) Membrane bioreactor

d) Fixed bed bioreactor

Answer: d

 

29. Which of the following methods is commonly used to adjust pH in a bioreactor?

a) Add acid-base solution

b) Change the stirring speed

c) Adjust the feed rate

d) Control temperature

Answer: a

 

30. Which bioreactors are suitable for use in biological processes requiring tightly controlled environmental conditions?

A. Batch bioreactors

B. Continuous bioreactors

C. Batch Bioreactors

D. not sure

Answer: B

 

31. What is the function of the stirring device in the bioreactor?

A. Provide oxygen supply

B. Promote uniform mixing of biomass

C. to adjust the temperature

D. Control the pressure of the reactor

Answer: B

 

32. Which method is commonly used for pH control in bioreactors?

A. Add acid-base solution

B. Adjust the intake air volume

C. Add buffer

D. to adjust the temperature

Answer: A

 

33. DO (dissolved oxygen) control in bioreactors is usually achieved by which of the following methods?

A. Adjust the stirring speed

B. Add oxygen gas

C. Adjust the air intake

D. Add buffer

Answer: B

 

34. Which of the following bioreactors is suitable for producing large cell masses?

A. Stirred bioreactors

B. Fixed-bed bioreactors

C. Fluidized bed bioreactor

D. Membrane bioreactor

Answer: C

Hope the above questions and answers are helpful to you. Feel free to let me know if you have further questions or need further explanation. I will be happy to help you

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *