MCQ on Osmosis with Answer Pdf

Spread the love

Osmosis NEET Questions with Answers:

In this article, we are providing you with MCQ on Osmosis with Answers All these MCQ questions will help you revise osmosis objective-type questions that will appear in various kinds of Competitive entrance examinations. These Osmosis NEET MCQ Questions have been designed as per the latest exam format. All the questions are completely solved to help make your learning simple and effective. Each osmosis question has been provided with an accurate solution designed in a simple manner and easy to understand. Practicing these questions will also help you know your weak areas which you may improve by doing a little more hard work on preparation of Osmosis.

Read: Respiration in Plants

Key points to Remember about Osmosis 

  1. Osmosis is a process by which Substances are passed through a semipermeable membrane from a lower concentration to a high concentration.
  2. There are two types of osmosis: 
  3. Endosmosis: The process in which a substance is placed in a hypotonic solution, in which the solvent molecules move inside of the cell and the cell becomes turgid or undergoes deplasmolysis. This is called endosmosis.
  4. Exosmosis: This is a process in which a substance is placed in a hypertonic solution, the solvent molecules move outside the cell and the cell becomes flaccid or undergoes plasmolysis. This is called exosmosis.
  5. There are three different types of solutions for osmosis: Hypotonic, isotonic and hypertonic solution.
  6. A hypotonic solution contains a high amount of solute concentration inside the cell than outside.
  7. An isotonic solution that contains the same concentration of solutes both inside and outside of the cell.
  8. A hypertonic solution contains a higher solute concentration outside of the cell than inside.

Read: MCQ on Plant Harmone

MCQ on Osmosis with Answer Pdf:

1. Osmosis is a special kind of_________
a) Regulations
b) Uptake
c) Dissemination
d) Adsorption
Answer: C

2. Root hairs absorb water from soil through______________
a) turgor pressure
b) ion exchange
c) osmosis
d) DPO
Answer: C

3. Passage of water across a selectively permeable membrane is_____________
a) osmosis
b) active transportation
c) facilitated dissemination
d) pinocytosis
Answer: A

4. In the process of plasmolysis occurs___________
a) endosmosis
b) exosmosis
c) imbibition
d) broadcasting
Answer: B

5. Which of the following is not used for Osmosis semi-permeable membrane?
a) Polymethyl sulfate
b) Cellulose acetate
c) Polyamide polymer
d) Polymethyl acrylate
Answer: A

6. In osmosis, the osmotic potential of the cell is known as_____________
a) Cytotic potential
b) Water potential
c) Animated potential
d) Generic potential
Answer: B

7. Select the incorrect statement from the following option.
a) Osmosis is the phenomenon by which the flow of solvent takes place from low concentration to high concentration through a semi-permeable membrane
b) The flow continues till the concentration is equal on both the sides
c) The driving force of osmosis is osmotic pressure
d) Osmosis is used for the treatment of wastewater
Answer: D

8. The process of reverse osmosis is also known as___________
a) Hyperfiltration
b) Double filtration
c) Double osmosis
d) Hyper-osmosis
Answer: A

9. Selective permeability identifies the process of_____________
a) dissemination
b) osmosis
c) imbibition
d) plasmolysis
Answer: B

10. The plant cell absorbs____________ by osmosis.
a) Water
b) Sulfur
c) Phosphorous
d) Carbon
Answer: A

11. The ideal membrane should possess__________
a) low permeability to water
b) high permeability to water
c) medium permeability to water
d) high permeability to waste
Answer: B

12. Osmosis refers to______________
a) Diffusion of water across a permeable membrane
b) Diffusion of water across semipermeable
c) Driving force which depends upon pressure gradient and concentration gradient.
d) All of these
Answer: D

13. Animal bladder is an example of_____________
a) Waterproof membrane
b) Permeable membrane
c) Semi-permeable membrane
d) Differentially permeable membrane
Answer: C

14. The term osmosis was given by_______________
a) Hartley
b) Nollet
c) Pfeffer
d) Renner
Answer: B

15. Which of the following are passive transport mechanisms?
a) Osmosis
b) Dissemination
c) Both
d) None of these.
Answer: C

16. Osmosis is a process by which molecules of a solvent tend to pass through a semipermeable membrane from a less concentrated solution into a more concentrated one. Can you pick out the option among the following which does not belong to this process?
a) The movement of water across a semipermeable membrane is affected by the amount of substances dissolved in it.
b) Membranes are made of organic molecules such as proteins and lipids.
c) Molecules soluble in organic solvents can easily pass through the membrane.
d) Plasma membranes contain chitin sugar in plants.
Answer: D

17. Read carefully and select the correct statement about osmosis____________
a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semipermeable membrane.
b) Movement of solvent molecules from their higher concentration to lower concentration.
c) Movement of solvent molecules from higher concentration to lower solution through a permeable membrane.
d) Movement of solute molecules from a lower concentration to a higher concentration of solution through a semipermeable membrane.
Answer: A

Hope you like this MCQ on Osmosis

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *