MCQ on Diffusion with Answers Pdf

Spread the love

Diffusion NEET Questions with Answers:

In this article, we are providing you with Diffusion NEET Questions with Answers All these MCQ questions will help you revise Diffusion objective type questions that will appear in various kinds of Competitive entrance examinations. These Diffusion MCQ Questions have been designed as per the latest exam format.

All the questions are completely solved to help make your learning simple and effective. Each Diffusion question has been provided with an accurate solution designed in a simple manner and easy to understand. Practicing these NEET questions will also help you know your weak areas which you may improve by doing a little more hard work on the preparation of Diffusion.

Read: MCQ on Osmosis 

Diffusion NEET Questions with Answers:

1. The Phenomenon in which water is absorbed by solids such as colloids leading them to increase in volume is___________
(a) diffusion
(b) imbibition
(c) facilitated diffusion
(d) osmosis
Answer: A

2. Transpiration is a phenomenon pertaining to__________
(a) Activated transport
(b) Diffusion
(c) Osmosis
(d) Facilitated diffusion
Answer: B

3. When substances are placed in water and they swell up is a result of____________
(a) Adsorption
(b) Plasmolysis
(c) Endosmosis
(d) Diffusion
Answer: D

4. Diffusion is the result of_________
(a) Random motion of particles
(b) Concentration gradient
(c) Kinetic energy of particles
(d) All of the above
Answer : D

5. Osmosis is different from diffusion as__________
(a) Diffusion requires a semi-permeable membrane
(b) Osmosis requires a liquid solvent
(c) Osmosis is a form of active transport
(d) In osmosis, solute moves from lower concentration to higher
Answer: B

6. A bottle filled with previously moistened mustard seeds and water was screw-capped tightly and placed in a corner. After 30 minutes, it suddenly blew up. This is the process involved is_______________
(a) DPD
(b) Osmosis
(c) Imbibition
(d) Diffusion
Answer: C

7. Which of the following conditions will enhance the diffusion of water into cell_________
(a) Increased density of water in the vacuole
(b) Decreased temperature
(c) Higher volume of cytoplasm
(d) Increased kinetic energy of the extracellular solvent
Answer: D

8. As water enters a seed, most of it is held in__________
(a) Association with solutes in endosperm cells
(b) Inner surface of testa en
(c) Capillaries between macromolecule particles
(d) Association with glucose in embryonal cells
Answer: D

9. A condition necessary for imbibition is_______
(a) Larger positive water potential of imbibing
(b) Lower matric potential of imbibe
(c) High proportion of colloids in imbibing
(d) Lower negative water potential of imbibing
Answer: C

10. Accumulation of 10ns during stomatal movement Occurs in_________
(a) Cytoplasm
(c) Vacuole
(b) Chloroplast
(d) Mitochondria
Answer: C

Also Read: MCQ on Cell Wall

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *