MCQ for Nursing Entrance Exam Pdf (B.sc / M.Sc)

Spread the love

MCQ on Nursing Entrance Exams B.Sc and M.Sc Nursing :

These MCQ for Nursing Entrance Exam allow you to test your knowledge in this area. Preparing for medical entrance exams? There is a lot to study and revise. So, you must plan your study schedule and revisions systematically with the help of some good Multiple Choice Questions. With plenty of Nursing MCQ available online these days, it is easy to plan your studies and aim your efforts towards scoring good marks in Nursing entrance exams MCQs.

To help you study, revise and practice well, we have a list of some of the most popular Multiple Choice Questions on the B.Sc Nursing Entrance Exam MCQ with Answers Pdf. Go for the MCQ with your revision plan and subject needs and start preparing for your exams.

Here Below we provide a list of M.Sc Nursing Entrance Exam MCQs outlined by experts who suggest the most important MCQ for various medical competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience.

Before going ahead to solve Nursing MCQ question papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Nursing and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Nursing with Answers Pdf listed below ranges from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQs below:

MCQ for nursing entrance exam

 

MCQ for Nursing Entrance Exam with Answers

1. Which gas saturation is of great importance in clinical practice?

a) oxygen

b) carbon dioxide

c) hydrogen

d) nitrogen

Answer: A

 

2. How much blood is present in an average adult?

a) 10-12 L

b) 2-3 L

c) 5-6 L

d) 20-25 L

Answer: C

 

3. Which of the following instrument is used for recording the chest-wall movements over the apex of the heart?

a) Apexcardiograph

b) Ballistocardiograph

c) Electro-oscillograph

d) Electro-ethnography

Answer: A

 

4. In the case of ERG, what types of electrodes are used to pick up signals?

a) Disc electrodes

b) Retinal electrodes

c) Vacuum-type electrodes

d) pH electrodes

Answer: B

 

5. Liquid part of blood is__________

a) Platelets

b) Red Blood Cells

c) White Blood Cells

d) Plasma

Answer: D

 

6. What is the blood percentage of total body weight?

a) 5-10 %

b) 20-30 %

c) 2-3 %

d) 10-15 %

Answer: A

 

7. After the chest operation, the patient feels difficult to breathe. Then the patient is connected to a____________

a) Pacemaker

b) defibrillator

c) ventilator

d) heart-lung machine

Answer: C

 

8. The ideal membrane should possess ___________ to water.

a) low permeability to water

b) high permeability to water

c) medium permeability to water

d) high permeability to waste

Answer: B

 

9. For biomedical applications, the mostly used amplifier is___________

a) Single-ended amplifier

b) differential amplifier

c) Inverting operational amplifier

d) Chopper amplifier

Answer: B

 

10. What is the frequency range of Chest-wall movements?

a) 0.025 to 0.05 Hz

b) 0.05 to 0.1 Hz

c) 0.1 to 20 Hz

d) 20 to 100 Hz

Answer: C

 

11. The branch of medicine that deals with the provision and use of artificial devices such as splints and braces is _________

a) prosthetics

b) orthotics

c) laparoscopic

d) augmentative communication

Answer: c

 

12. The percentage of cells in the blood is called____________

a) hematocrit value

b) packet corpuscles value

c) packed hematocrit value

d) corpuscles value

Answer: A

 

13. What do red blood cells contain for combining with a large volume of oxygen?

a) Proteins

b) Haemoglobin

c) Lipids

d) Platelets

Answer: B

 

14. The volume of blood within the dialyzer is known as ___________

a) secondary volume

b) quarterly volume

c) priming volume

d) residual volume

Answer: c

 

15. How much quantity of oxygen is bound with hemoglobin in the normal arterial blood?

a) 20.3ml %

b) 21.5ml %

c) 19.4ml %

d) 20.1ml %

Answer: C

 

16. Which principle is used by ear oximeters usually?

a) in vivo

b) transmission

c) reflection

d) in vitro

Answer: B

 

17. What is the time taken for the ear to become fully dilated after the ear unit has been placed?

a) 5-10 min

b) 10-15 min

c) 15-20 min

d) 20-25 min

Answer: A

 

18. How many steps are there in QRS detection?

a) Three steps

b) Two steps

c) Four steps

d) One step

Answer: B

 

19. Light passing through finger will be adsorbed by___________

(i) Skin Pigments

(ii) Tissue

(iii) Arteries

(iv) Veins

a) (i) & (iii)

b) (ii) & (iv)

c) (i) & (ii)

d) (iii) & (iv)

Answer: C

 

20. Which of the following instrument is used to measure the oxygen saturation level of blood in localized areas of oxygen?

a) Ear Oximeter

b) Pulse Oximeter

c) Skin reflectance Oximeter

d) Intravascular Oximeter

Answer: C

 

21. What is incorporated in the sensor to warm the tissue to increase local blood flow?

a) heater

b) heating plate

c) thermostat

d) thermometer

Answer: A

 

22. Anaemia is reduction/increase _________

a) in the carbon dioxide carrying capacity of the blood

b) in the oxygen-carrying capacity of the blood

c) in the oxygen-carrying capacity of the blood

d) in the carbon dioxide carrying capacity of the blood

Answer: B

 

23. Which of the following option is correct in terms of size?

a) Monocytes > Neutrophils > RBC > lymphocytes

b) Monocytes > Neutrophils > RBC >= lymphocytes

c) Monocytes < Neutrophils < RBC < lymphocytes

d) Monocytes =< Neutrophils < RBC < lymphocytes

Answer: B

 

24. Mingographs are connected with_____________

a) EEG

b) ECG

c) ERG

d) EMG

Answer: B

 

25. The heart sounds are recorded by__________

a) Electrocardiography

b) Endoscope

c) Phono cardiography

d) Angio cardiography

Answer: C

 

26. The conduction velocity in a motor nerve is normally__________

a) 100 m/s

b) 50m/s

c) 40 m/s

d) 80 m/s

Answer: B

 

27. Recording of the peripheral nerves’ action potentials is called___________

a) Electromyography

b) Electro cortincography

c) Electroneurography

d) Electroneurography

Answer: C

 

28. During Myocardial Infarction, one can use_____________

a) Pacemaker

b) Heart-lung machine

c) Nerve stimulator

d) Kidney Machine

Answer: A

 

29. Inflammation of the kidneys is called____________

a) otitis

b) hepatitis

c) nephritis

d) Toxemia

Answer: C

 

30. The commonest source of energy for pacemakers is the____________

a)mercury battery

b) the ordinary dry cell

c) nuclear battery

d) low pressure

Answer: A

 

31. During open heart surgery, the operation time can be increased by__________

a) giving more anesthesia

b) connecting a pacemaker

c) connecting a ventilator

d) inducing hypothermia

Answer: D

 

Nursing MCQ:

1. What types of nursing services are available in this hospital
A. Outpatient Nursing Service
B. Ward Nursing Service
C. Emergency Nursing Service
D. All of these
Answer: D

2. The hospital nurses are currently participating in the implementation of hospital functions
A. Medical service
B. Teaching service
C. Scientific research service
D.All of these
Answer: D

3. Among the following items, the institution that does not belong to the health care service system is
A. Army Hospital
B. Municipal Health Bureau
C. Private Hospital
D. None of these
Answer: B

4.. Which of the following statements does not conform to the characteristics of the hospital
A. All the work of the hospital must be carried out around the patient
B. The medical and health work of the hospital is based on medical science and technology
C. The work of the hospital is highly random and highly standardized
D. The hospital should compete reasonably to obtain the maximum benefit
Answer: D

5. The core function of the hospital is
A. Medical work
B. Scientific research work
C. Teaching work
D. Equal emphasis on medical teaching and research
Answer: A

6. Inpatient room settings, the distance between beds should be at least
A.0.8m
B.1m
C.1.2m
D.1.4m
Answer: B

7. Which of the following is wrong about the relationship between nurses and patients
A. The nurse-patient relationship is helpful
B. The nurse-patient relationship is professional
C. The nurse-patient relationship is a therapeutic relationship
D. The nurse-patient relationship is a long-term relationship
Answer: D

8. Use nursing procedures to solve various health problems faced by patients and meet the needs of patients, which stage belongs to the establishment of nurse-patient relationship__________
A. Initial period
B. Running-in period
C. Working period
D. Observation and familiarization period
Answer: C

9. Use therapeutic communication skills to answer various questions raised by patients, and provide relevant information to patients promptly, which reflects the role of nurses
A. Caregiver
B. Educator
C. Coordinator
D. Counselor
Answer: D

10. Inward nursing work, the most appropriate method to protect patient privacy is
A. Family members are not allowed to visit during the treatment time
B. Try not to expose the patient’s private parts
C. Please ask other patients and personnel to leave temporarily when the patient’s private parts need to be exposed
D. Set up screens or curtains between or around the beds, and use them to cover the patient when necessary
Answer: D

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *