MCQ on Gel Electrophoresis

MCQ on Gel Electrophoresis is provided on this page to help students practice the latest multiple-choice questions for the various competitive exams. The Gel Electrophoresis MCQ has been included in the exam pattern recently to check students’ analytical and practical skills. On the one hand, the MCQ on Gel Electrophoresis will help students score marks easily and save time.

Answering these MCQ on Gel Electrophoresis questions and Answers requires an in-depth understanding of the concepts. Students will not be able to answer these Gel Electrophoresis MCQ with answers just by mugging up the topics. They need to have a good grasp and understanding of the Instrumentation topics. These MCQ on Gel Electrophoresis for biotechnology and microbiology students will help to prepare well for the exams.

MCQ on Gel Electrophoresis with Answers

1. What is electrophoresis?
a. A medical diagnosis method
b. A laboratory technique for separating biomolecules
c. An electrical engineering concept
d. A type of genetic mutation
Answer: b. A laboratory technique for separating biomolecules

2. What is the principle of gel electrophoresis?
a. Separation based on color
b. Separation based on size and charge
c. Separation based on temperature
d. Separation based on smell
Answer: b. Separation based on size and charge

3. What are electrophoretic gels used to __?
a. Cook food
b. Separate biomolecules
c. Generate electricity
d. Create music
Answer: b. Separate biomolecules

4. In the case of electrophoresis of single stranded DNA or RNA, which type of gels are used?
a. Renaturing
b. Denaturing
c. The routine agarose gel
d. The routine polyacrylamide gel
Answer: B. Denaturing

5. If further electrophoresis is used for recovery of DNA from gels, the method is termed as __
a. secondary electrophoresis
b. recovery electrophoresis
c. denaturing electrophoresis
d. electro-elution
Answer: D. electro-elution

6. What type of gel is used in electrophoresis?
a. Cheese gel
b. Jello gel
c. Agarose gel
d. Hair gel
Answer: c. Agarose gel

7. Gel electrophoresis separates nucleic acid molecules based on____________
a. charge on molecules
b. size of the molecules
c. nature of the molecules i.e. whether DNA or RNA
d. chemical properties of the nucleic acids
Answer: B. size of the molecules

8. Why agarose gel is used in electrophoresis?
a. To add flavor to the samples
b. Because it is cheaper than other gels
c. It is transparent and allows visualization under UV light
d. It is a good conductor of electricity
Answer: c. It is transparent and allows visualization under UV light

9. Why gel is used to separate DNA?
a. To create a colorful display
b. To enhance the fragrance of DNA
c. To prevent DNA from escaping
d. To facilitate the movement of DNA based on size
Answer: d. To facilitate the movement of DNA based on size

10. Gel electrophoresis is used for________
a. Isolation of DNA molecule
b. Separating and analyzing DNA, RNA, or proteins
c. Cutting of DNA into fragments
d. Construction of recombinant DNA by joining with cloning Vector
Answer: b. Separating and analyzing DNA, RNA, or proteins

11. What is the function of the gel used in gel electrophoresis?
a. To add texture to the experiment
b. To create a solid platform for molecules to move through
c. To release a pleasant scent
d. To change the color of the samples
Answer: b. To create a solid platform for molecules to move through

12. Where is DNA loaded in gel electrophoresis?
a. At the top of the gel
b. In the middle of the gel
c. At the bottom of the gel
d. Anywhere on the gel surface
Answer: a. At the top of the gel

13. What is the principle of gel electrophoresis?
a. Separation based on color
b. Separation based on taste
c. Separation based on size and charge
d. Separation based on temperature
Answer: c. Separation based on size and charge

14. Why is TAE buffer used in gel electrophoresis?
a. To add flavor to the samples
b. To provide a stable pH environment
c. To enhance the fragrance of the gel
d. To increase the speed of DNA migration
Answer: b. To provide a stable pH environment

15. Why ethidium bromide is used in gel electrophoresis?
a. To make the gel taste better
b. To enhance the color of the gel
c. To stain DNA and make it visible under UV light
d. To increase the viscosity of the gel
Answer: c. To stain DNA and make it visible under UV light

16. Why is bromophenol blue used in gel electrophoresis?
a. To add a blue color for aesthetic purposes
b. To improve the taste of the gel
c. It is used as a tracking dye
d. To increase the conductivity of the gel
Answer: c. It is used as a tracking dye

Gel Electrophoresis MCQ with Answers

Students who are looking for MCQ on gel electrophoresis. Here, we have provided the latest MCQ on gel electrophoresis with Answers to ace your final examinations. You should practice & prepare all concepts thoroughly to attempt These MCQ on gel Electrophoresis objective-type questions that are asked in the exam papers.

These MCQs are based on the biotechnology curriculum and correspond to the most recent syllabus. By practicing these MCQ on gel Electrophoresis, students will be able to quickly review all of the ideas covered in the chapter and prepare for the semester examinations as well as other competitive exams.

1. DNA ladder in gel electrophoresis:
a. A physical ladder used for climbing
b. A reference marker with known DNA fragment sizes
c. A tool for stirring gel solutions
d. A special gel for ladder-shaped DNA molecules
Answer: b. A reference marker with known DNA fragment sizes

2. Loading dye in gel electrophoresis:
a. A dye used to color the gel
b. A substance to weigh down the samples
c. A dye to visualize DNA migration
d. A spice added for flavor
Answer: c. A dye to visualize DNA migration

3. Which of the following is the purpose of gel electrophoresis?
a. Construction of recombinant DNA by joining with cloning vectors
b. Separation of DNA fragments according to their size
c. Cutting of DNA into fragments
d. Isolation of DNA molecule
Answer: b. Separation of DNA fragments according to their size

4. Gel matrices are generally of two types Agarose and Polyacrylamide. Which of the statements is correct with respect to agarose gels?
a. Agarose is a polysaccharide which is obtained from red algae
b. Agarose is a polysaccharide obtained from fungus
c. It is composed of glucose residues
d. It is obtained via dissolving in its water by boiling water and then cooling it
Answer: a. Agarose is a polysaccharide which is obtained from red algae

5. Which of the following is true for agarose gel during electrophoresis
a. The larger the fragment size, the farther it moves
b. The smaller the fragment size, the farther it moves
c. Positively charged fragments move to farther end
d. Negatively charged fragments move to farther end
Answer: b. The smaller the fragment size, the farther it moves

6. Polyacrylamide gels are the other types of gels that are commonly used. Which of the following statements is not correct with respect to these types of gels?
a. They are obtained via polymerization between acrylamide and bis-acrylamide
b. The components added for initiating polymerization are ammonium persulphate and TEMED
c.It is casted in horizontal and flat trays
d. TEMED catalyses the formation of free radicals from persulphate ions which leads to initiation of cross-linking
Answer: c. It is casted in horizontal and flat trays

7. What is the criterion for the movement of DNA fragments on agarose gel during gel electrophoresis?
a.The larger the fragment size, the farther it moves
b. The smaller the fragment size, the farther it moves
c. Positively charged fragments move to farther end
d. Negatively charged fragments do not move
Answer: b. The smaller the fragment size, the farther it moves

Hope you like and enjoy the MCQ on gel electrophoresis questions and answers.

Similar Posts