MCQ on Geostationary Satellite

Spread the love

MCQ on Geostationary Satellite: 

  • A geostationary satellite is a satellite orbiting the Earth in a geosynchronous orbit, which means it has the same period as the Earth. That is to say, the orbital speed of the geostationary satellite around the Earth is the same as the rotation speed of the Earth.
  • The orbits in which geostationary satellites operate are called geosynchronous orbits. When viewed from a specific location on Earth, a satellite in geosynchronous orbit appears in the same position in the sky after passing a sidereal day.
  • The circular geosynchronous orbit has a radius of 26,199 miles (42,164 kilometers).
  • Geostationary satellites are not necessarily geostationary satellites, but stationary satellites must be geostationary satellites.
  • Geostationary satellites are divided into geostationary orbit geostationary satellites, inclined orbit geostationary satellites, and polar orbit geostationary satellites.
  • Geostationary satellites play an important role in global communications and weather forecasting.
  • Geostationary satellites have many uses, such as communicating with space vehicles (such as the Hubble Telescope and spacecraft), audio communications, Internet, cable broadcast, wireless signals, and weather forecasting.

Geostationary Satellites MCQ with Answers:

1. Geostationary satellites launched by different countries, the same is________

A. cycle

B. centripetal force

C. quality

D. centripetal acceleration

Answer: A

 

2. The height of a geostationary satellite is_________

A. 1000 km

B. 32000 km

C. 36000 km

D. 850 km

Answer: C

 

3. Which of the following statements about geostationary satellites is correct______

A. Its acceleration must be less than 9.8m/s 2

B. Its speed is less than 7.9km/s

C. Its period is one day and the orbital plane coincides with the equatorial plane

D. All of these

Answer: D

 

4. Geostationary satellites___________

A. are placed at a fixed point above the earth

B. rotate the earth about a fixed axis

C. rotate the earth about a varying axis

D. all of the mentioned

Answer: A

 

5. India’s first domestic geostationary satellite 1NSAT-IA was launched on 10th April 1982 from

A. USSR

B.USA

C. THE UK

D. UP

Answer: B

 

6. Minimum number of geostationary satellites needed for satellite communication is 

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: 3

 

7. Which one of the following statements is correct? 

A. A single geostationary satellite can cover the whole part of the earth for microwave communication

B. At least three geostationary satellites in the same orbit around the earth can cover the whole part of the earth for microwave communication.

C. The first Indian communication satellite is Telstar.

D. satellite communication is not like line-of-sight microwave communication.

Answer: B

 

8. The angle subtended by earth at geostationary communication satellite is………..

A. 17.34°

B. 51.4°

C. 120°

D. 60°

Answer: A

 

9. There are many geostationary satellites above the earth (as a sphere with uniform mass distribution), which of the following statements is correct________

A. their quality may vary

B. The magnitude of their speed may vary

C. Their centripetal accelerations may be different in magnitude

D. They may be at different distances from the center of the earth

Answer: A

 

10. A geostationary satellite is an artificial satellite that is synchronized with the earth’s rotation. The following characteristics are possessed by a geostationary satellite__________

A. over the equator

B. a certain height from the ground

C. The linear velocity is constant

D. All of these

Answer: D

 

11. A geostationary satellite is one which___________

A. hangs motionless in space about 36000 km from Earth

B. travels around the Earth in 24 hours

C. remains stationary above the Earth

D. appears stationary to everybody on Earth

Answer : D

 

12. The geostationary communication satellite APPLE is parked in the equatorial orbit at

A. 102° E longitude over Sumatra

B. 90° E longitude over Bangladesh

C. 74° E longitude over India

D. 67° E longitude over Pakistan

Answer: A

 

13. Which of the following statements about geostationary satellites is correct_______

A. Geostationary satellites must be in the Earth’s equatorial plane

B. The distance from the geostationary satellite to the center of the Earth is

C. The period of a geostationary satellite is equal to the period of the Earth’s rotation

D. All of these

Answer: D

 

14. Which of the following statements about geostationary communication satellites is correct________

A. it must be orbiting the equator

B. The orbital radius of this kind of satellite launched by each country is the same

C. Its linear velocity must be greater than the first cosmic velocity

D. it can operate over the north and south poles

Answer: B

 

15. Most waves used for communication purposes rely on geostationary satellites because_____

A. they cannot transmit data at long distances due to the curvature of the earth

B. they are reflected by the atmosphere

C. they are very cheap

D. it does not occupy space on the Earth’s surface

Answer: A

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *