Molecular Basis of Inheritance NEET Questions Pdf

Spread the love

Molecular Basis of Inheritance NEET Questions:

The molecular Basis of Inheritance is important for class 12 students appearing for the CBSE board exam as well as NEET Aspirants also. Below we are provided Molecular Basis of Inheritance NEET Questions Prepared by subject experts and students can refer to these Molecular Basis of Inheritance NEET MCQ Questions for their NEET exam preparation. 

These fully solved NEET Biology MCQ questions are applicable to all college students, freshers, or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam. These MCQs provided here help students to understand each Concept of the chapter in an easy and exciting way. Students can practice these MCQs thoroughly in order to score maximum marks in the NEET exam.

Mcq on Molecular Basis of Inheritance

 

Molecular Basis of Inheritance MCQ:

1. Select the correct match :
(a) Mathew MeselsOn and F. Stahl-Pisum sativum
(b) Alfred Hershey and Martha Chase –  TMV
(c) Alec Jeffreys – Streptococcus pneumnine
(d) Francois Jacob and Jacques Monod – Lac Operon
Answer: D

 

2. All of the following are part of an operon except______
(a) structural genes
(b) a promoter
(c) an enhancer
(d) an operator
Answer: C

 

3. AGGTATCGCAT is a sequence from the coding strand of a gene. What will be the corresponding sequence of the transcribed mRNA?
(a) ACCUAUGCCU
(b) AGGUAUCGU
(c) UGTUTCGCAT
(d) UCCAUAGCGUA
Answer: D

Read: MCQ on Principle of Inheritance and Variation 

4. Spliceosomes are not found in cells of____________
(a) Plants
(b) Animals
(c) Fungi
(d) Bacteria
Answer: D

 

5. If there are 999 bases in an RNA that codes for a protein with 33 amino acids, and the base at position 901 is deleted such that the length of the RNA becomes 998 bases, how many codons will be altered?
(a) 11
(b) 333
(c) 1
(d) 33
Answer: D

 

6. Which of the following is not required for any of the techniques of DNA fingerprinting available at present?
(a) DNA – DNA hybridization
(b) Polymerase chain reaction
(c) Zinc finger analysis
(d) Restriction enzymes
Answer: C

 

7. Satellite DNA is important because it_________
(a) Codes for enzymes needed for DNA replication
(b) Codes for proteins needed in the cell cycle.
(c) Shows a high degree of polymorphism in the population and also the same degree of polymorphism in an individual which is heritable from parents to children.
(d) Does not code for proteins and is the same in all members of the population.
Answer: C

Read: MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants 

8. The experimental proot for semi-conservative replication of DNA was first shown in a________
(a) Plant
(b) Fungus
(c) Bacterium
(d) Virus
Answer: C

 

9. During DNA replication, Okazaki fragments are used to elongate________
(a) The leading strand toward the replication fork
(b) The lagging strand towards the replication fork
(c) The leading strand away from the replication fork
(d) The lagging strand away from the replication fork
Answer: D

 

10. Which of the following RNAs should be most abundant in animal cells?
(a) rRNA
(b) m-RNA
(c) t-RNA
(d) mi-RNA
Answer: A

Also Read: Reproductive Health MCQ for NEET 

11. The final proof for DNA as the genetic material came from the experiments of________
(a) Griffith
(b) Hershey and Chase
(c) Avery, Mcleod, and McCarty
(d) Hargobind Khorana
Answer: B

 

12. The association of histone H1 with a nucleosome indicates__________
(a) Transcription is occurring
(b) DNA replication is occurring
(c) The DNA is condensed into a chromatin fiber
(d) The DNA double helix is exposed
Answer: C

 

13. DNA-dependent RNA polymerase catalyzes transcription on one strand of DNA which is called the________
(a) Template strand
(b) Alpha strand
(c) Antistrand
(d) Coding stran
Answer: A

Read: Reproduction in Organisms NEET Questions 

14. A molecule that can act as a genetic material must fulfill the traits given below, except________
(a) It should be able to generate its replica
(b) It should be unstable structurally and chemically
(c) It should provide the scope for slow changes that are required for evolution
(d) It should be able to express itself in the form of a Mendelian character
Answer: B

15. Taylor conducted the experiments to prove a semi-conservative mode of chromosome replication on________
(a) Vicia Faba
(b) Drosophila melanogaster
(c) E. coli
(d) Vinca Rosea
Answer: A

 

16. In sea urchin DNA, which is double-stranded 17%   of the bases were shown to cytosine. The percentages of the other three bases expected to be present in this DNA are______
(a) G 34%, A 24.5%, T 24.5%
(b) G 17%, A 16.5%, T 32.5%
(c) G 17%, A 33%, T 33%
(d) G 8.5%, A 50%, T 24.5%
Answer: C

Read: What is Reproduction 

17. Which one is not applicable to RNA________
(a) Complementary base pairing
(b) 5 phosphoryl and 3 hydroxyl ends
(c) Heterocyclic nitrogenous bases
(d) Char gaff’s rule
Answer: D

 

18. Transformation was discovered by_________
(a) Meselson and Stahl
(b) Hershey and Chase
(c) Griffith
(d) Watson and Crick
Answer: C

 

19. Removal of introns and joining of exons in a defined order during transcription is called________
(a) Splicing
(b) Inducing
(c) Slicing
(d) Looping
Answer: A

 

20. Removal of RNA polymerase III from nucleoplasm will affect the synthesis of________
(a) mRNA
(b) tRNA
(c) rRNA
(d) hnRNA
Answer: B

 

21. Which one is not a part of the transcription unit in DNA?
(a) Promoter
(b) Structural gene
(c) The inducer
(d) Terminator
Answer: C

 

22. The unequivocal proof of DNA as the genetic material came from studies on a_________
(a) Viriod
(b) Bacterium
(c) Bacterial virus
(d) Fungus
Answer: C

 

23. Which are the commonly used vectors for human Genome sequencing_________
(a) Expression vectors
(b) T/A cloning vectors
(c) BAC and YAC
(d) T-DNA
Answer: C

 

24. Which enzyme(s) will be produced in a cell in which there is a non-sense mutation in the lac y gene?
(a) Lactose permease and transacetylase
(b) Lactose permease
(c)Transacetylase
(d) B-galactosidase
Answer: D

 

25. Basis of DNA fingerprinting is___________
(a) Relative proportion of purines and pyrimidines
(b) Relative difference in DNA occurrence in blood, skin, and saliva
(c) Relative amounts of DNA in ridges and grooves of fingerprints
(d) Satellite DNA occurring as highly repeated short DNA segments
Answer: D

26. Whose experiments cracked DNA and discovered the triplet nature of genetic code?
(a) Nirenberg and Mathaei
(b) Beadle and Tatum
(c) Hershey and Chase
(d) Morgan and Sturtevant
Answer: A

MCQ on Molecular basis of Inheritance:

1. The nucleic acid synthesis takes place in___________

(a) 3’-5’ direction

(b) 5’-3’ direction

(c) Both ways

(d) Any direction

Answer: B

 

2. What is the nature of the strands of the DNA duplex?

(a) Anti-parallel and complementary

(b) Identical and complementary

(c) Anti=parallel and non-complementary

(d) Dissimilar and non-complementary

Answer: A

 

3. Transcription unit__________________

(a) starts with the TATA box

(b) starts with palindromic regions and ends with the rho factor.

(c) starts with the promoter region and ends in the terminator region

(d) starts with the CAAT region.

Answer: C

 

4. The sequence of structural genes in lac operon is__________

(a) Lac A, Lac Y, Lac Z

(b) Lac A, Lac Z, Lac Y

(c) Lac Y, Lac A, Lac A

(d) Lac Z, Lac Y, Lac A

Answer: D

 

5. In a n/RNA molecule, untranslated regions (UTRs) are present at__________

(a) 5’ – end (before start codon)

(b) 3’ – end (after stop codon)

(c) both (a) and (b)

(d) 3’- end only.

Answer: C

 

6. In eukaryotes, RNA II facilitates transcription of___________

(a) rRNA

(b) mRNA

(c) hnRNA

(d) tRNA

Answer: C

 

7. Human Genome Project led to the development of____________

(a) Biotechnology

(b) Bioinformatics

(c) Biosystematics

(d) Bioengineering

Answer: B

 

8. Which non-radioactive isotope was used by Messelson and Stahl in their experiment?

(a) P32

(b) S35

(c) N15

(d) None

Answer: C

 

9. During the expression of an operon, RNA polymerase binds to__________

(a) structural gene

(b) regulator gene

(c) operator

(d) promoter.

Answer: D

 

10. If the sequence of bases in DNA is GCTTAGGCAA then the sequence of bases in its transcript will be___________

(a) GCTTAGGCAA

(b) CGAATCCGTT

(c) CGAAUCCGUU

(d) AACGGAUUCG.

Answer: C

 

11. In transcription in eukaryotes, heterogeneous nuclear RNA (hnRNA) is transcribed by___________

(a) RNA polymerase I

(b) RNA polymerase II

(c) RNA polymerase II

(d) all of these.

Answer: B

 

12. The enzyme involved in transcription________

(a) DNA Polymerase I

(b) DNA Polymerase III

(c) RNA Polymerase

(d) DNA Polymerase II

Answer: C

 

13. Non-sense codons participate in____________

(a) Releasing t-RNA from polynucleotide chain

(b) Formation of unspecified amino acids

(c) Terminating message of gene-controlled protein synthesis

(d) Conversion of sense DNA into non-sense DNA

Answer: C

 

14. During transcription, the site of the DNA molecule at which RNA polymerase binds is called_____________

(a) promoter

(b) regulator

(c) receptor

(d) enhancer.

Answer: A

 

15. Which of the following cannot act as inducer?

(a) Glucose

(b) Lactose

(c) Galactos

(d) Both (a) and (c)

Answer: D

 

16. Which of the following statements is correct regarding ribosomes?

(a) Most of a cell’s DNA molecules are stored there.

(b) Complete polypeptide is released from there.

(c) mRNAs are produced there.

(d) DNA replication takes place there.

Answer: B

 

17. The human chromosome with the highest and least number of genes in them are respectively___________

(a) chromosome 21 and Y

(b) chromosome 1 and X

(c) chromosome 1 and Y

(d) chromosome X and Y.

Answer: C

 

18. If the sequence of nitrogen bases of the coding strand of DNA in a transcription unit is: 5’ – ATGAATG – 3’, the sequence of bases in its RNA transcript would be__________

(a) 5’ – AUG A AUG – 3’

(b) 5’ – UACUU AC – 3’

(c) 5’ – CAUUCAU – 3’

(d) 5’ – GUAAGUA – 3’.

Answer: D

 

19. If the sequence of bases in the coding strand of DNA is ATTCGATG, then the sequence of bases in mRNA will be____________

(a) TAAGCTAC

(b) UAAGCUAC

(c) ATTCGATG

(d) AUUCGAUG.

Answer: D

 

20. If the base sequence of a codon in mRNA is 5’ – AUG – 3′ the sequence of tRNA pairing with it must be__________

(a) 5’ – UAC – 3’

(b) 5’ – CAU – 3’

(c) 5’-AUG – 3’

(d) 5’ – GUA – 3’

Answer: B

 

21. Select the incorrectly matched pairs

(a) Purines – Nitrogenous bases cytosine, thymine, and uracil

(b) Recombinant DNA – DNA formed by joining the DNA segments from two different sources

(c) rRNA – RNA found in ribosomes

(d) ATP – The energy-carrying compound in the cell

Answer: A

 

22. The net electric charge on DNA and histones is__________

(a) both positive

(b) both negative

(c) negative and positive, respectively

(d) zero.

Answer: C

 

23. If a double-stranded DNA has 20% of cytosine, what will be the percentage of adenine in it?

(a) 20%

(b) 40%

(c) 30%

(d) 60%

Answer: C

Above you will find a list of Molecular Basis of Inheritance NEET Questions is prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with MCQ on Molecular Basis of Inheritance available here to enhance your exam preparation level. Understand each MCQ clearly by consistently practicing the Molecular Basis of Inheritance Multiple Choice Questions and score well in your exams.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *