MCQ Questions on Gravitation For Class 10 Pdf

Spread the love

MCQ Questions on Gravitation For Class 10  : 

Here We bring Gravitation MCQ Questions and Answers for class 10. which is very important from the board exam point of view. Multiple Choice Questions on Gravitation for class 10 are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

 

MCQ on Gravitation for Class 10 Pdf

1. Choose the factor on which the orbital velocity does not depend when the satellite is orbiting close to the earth’s surface________

(a) The mass of the earth

(b) The mass of the satellite

(c) The orbital radius

(d) The radius of the earth

Answer: (b) The mass of the satellite

 

2. The atmosphere around the earth is held by_____________

(a) Gravity

(b) Winds

(c) Clouds

(d) None of the above

Answer: (a) Gravity

 

3. If the gravitation effect were to be lesser than this present effect, which other force would likely have altered?

(a) Electrostatic force.

(b) Archimedes principle.

(c) Viscous effect.

(d) None of these.

Answer: (b) Archimedes principle 

 

4. What is the weight of a body at the earth’s center?

(a) Zero.

(b) Same as on the surface of the earth.

(c) Less than the weight on the earth’s surface.

(d) None of the above

Answer: (a) Zero

 

5. The value of acceleration due to gravity___________

(a) is the same on the equator and poles

(b) is least on poles

(c) is least on the equator

(d) increases from the pole to the equator

Answer: (c) is least on the equator

 

6. A boy is whirling a stone tied to a string in a horizontal circular path. If the string breaks, the stone___________

(a) will continue to move in the circular path

(b) will move along a straight line toward the center of the circular path

(c) will move along a straight line tangential to the circular path

(d) will move along a straight line perpendicular to the circular path away from the boy

Answer: (c) will move along a straight line tangential to the circular path

 

7. The force of attraction between two unit point masses separated by a unit distance is called___________

(a) gravitational potential

(b) acceleration due to gravity

(c) gravitational field

(d) universal gravitational constant

Answer: (d) universal gravitational constant

 

8. The weight of an object at the center of the Earth of radius R is _________________

(a) zero

(b) infinite

(c) R times the weight at the surface of the Earth

(d) 1/R2 times the weight at the surface of the Earth

Answer: (a) zero

 

9. A girl is whirling a stone tied with a string in a horizontal circular path as shown in the following figure:

If the string breaks the stone:

(a) Will move along a straight line toward the center of the circular path

(b) Will move along a straight line the tangential to the circular path

(c) Will move along a straight line perpendicular to the circular path away from the boy

(d) Will continue to move in the circular path

Answer: (b) Will move along a straight line the tangential to the circular path

 

10. The force which keeps the body moving in a circular motion when accelerated is______________

(a) Centripetal force

(b) Magnetic force

(c) Electrostatic force

(d) Force of gravitation

Answer. (a) Centripetal force

 

11. What would be the year if the distance between the earth and the sun gets doubled?

(a) 1032 days

(b) 129 days

(c) 365 days

(d) 730 days

Answer: (a) 1032 days

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *