MCQ on Transgenic Plants

Spread the love

MCQs on transgenic plants 

Hello Students, how are you all hope you all will be well, in this Page we have shared with you more than 20 Important MCQs on transgenic plants with answers which is helpful for various entrance exams preparation. This transgenic plants MCQ pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. Transgenic plants are an important chapter for Class 11 and Class 12 Students

Transgenic plant Mcq

 

MCQs on transgenic plants 

1. Bacillus thuringiensis is a ________

A) water

B) Hot springs

C) soil bacterium

D) space bacterium

Answer: c

 

2. The controversy regarding the use of Bt corn is that it __________

a) is potentially harmful to monarch butterflies

b) is a potential allergen for humans

c) both (a) and (b)

d) can contaminate groundwater

Answer:  C

 

3. Metabolic interference is a term used to describe a method to metabolize a compound and prevent the synthesis of something that is normally produced. What compound(s) has been targeted for metabolic interference in tomatoes?

a) ACC (1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid)

b) SAM (S-adenosylmethionine)

c) Both (a) and (b)

d) AOA (aminooxy acetic acid)

Answer: c

 

4. Starch content of potatoes can be increased by using a bacterial gene, known as _____________

a) sucrose phosphate synthase gene

b) ADP glucose pyrophosphorylase gene

c) polygalactouranase gene

d) none of the above

Answer: b

 

5. Which of the following is considered a visual marker?

a) Antibiotic marker

b) Resistance marker

c) Selectable marker

d) Screenable marker

Answer: c

 

6. Name the marker gene of streptomycin?

a) HPT

b) SPT

c) PAT

d)  BXN

Answer: b

 

7. Name the first transgenic virus-resistant plant?

a)  Rice

b) Cotton

c)  Tobacco

d) Tomato

Answer: c

 

8) In transgenic plants that have been manipulated to express pathogenesis-related (PR) proteins all the time it has been shown that ____________

a)  these do not protect at all against pathogens

b)  expression of one PR protein provides high levels of protection against many pathogens

c) expression of two PR proteins provides some protection against a few pathogens

d) these proteins trigger the production of other antimicrobial defenses

Answer : d

 

9. Which of the following gene detoxify the herbicide bromoxynil?

a) Nitrilase

b) Glutathione S-transferase (GST)

c) Phosphinothricin acetyltransferase

d) All of these

Answer: a

 

10. For developing herbicide resistance in transgenic plants which of the following approaches/(es) is/are used?

a) Target molecule is made insensitive to the herbicide

b) Target protein is overproduced

c) A pathway should be introduced that detoxify the herbicide

d) All of the above

Answer : d

 

11. Which of the following is not a characteristic of a transgenic crop?

a) herbicide resistance

b) Bt insect resistance toxin

c) increased methionine content

d) none of these

Answer : d

 

12. Phosphinothricin acetyltransferase is encoded by_________________

a) gene bxn in Klebsiella pneumoniae

b) bar gene in Streptomyces spp

c) both (1) and (2)

d) none of these

Answer: b

 

13. Reducing the expression of pectin methylesterase (PME) has resulted in______________

a) plants with resistance to bacteria and fungi

b) tomato juice that has a higher viscosity

c) tomato fruit that last longer before they become rotten

d) tomato fruit that will not ripen

Answer: b

 

14. Resistance to glyphosate in transgenic petunia plants has been developed by the transfer of____________

a) gene for EPSPS(5-enol-pyruvyl shikimate 3 phosphate synthase)

b) gene for ALS (acetolactate synthase)

c) gene for GS (glutamine synthase)

d) any of the above

Answer: a

 

15. Which of the following compounds has been produced in transgenic plants to improve tolerance to salt stress and water deficit?

a) Sucrose

b) Mannitol

c) Nicotine

d) Octopine

Answer: b

 

16. Expression of antisense RNA in transgenic plants is a general method used to______________

a) activate the expression of all genes in a biochemical pathway

b) eliminate the expression of all genes in a biochemical pathway

c) block the expression of virus coat protein genes

d) reduce or eliminate the expression of individual genes

Answer : d

 

17. Tomatoes exhibiting delayed ripening express antisense RNA against__________

a) glycerol 1 phosphate acyl transferase

b) polygalactouranase

c) ACC deaminase

d) sucrose phosphate synthase gene

Answer: c

 

18. Given the DNA sequence ATTAAGGC, which sequence would be used by researchers as an antisense molecule?

a) AUUAAGGC

b) UAAUUCCG

c) CGGAATTA

d) TAATTCCG

Answer: a

 

19. Resistance to L-phosphinothricin in tobacco plants is developed by the transfer of________

a) gene for EPSPS (5-enol-pyruvyl shikimate 3 phosphate synthase)

b) gene for ALS (acetolactate synthase)

c) gene for GS (glutamine synthase)

d) any of the above

Answer: c

 

20. Name the technique which is used to enhance the life of a tomato.

a) Antisense technology

b) In vitro gene transfer

c) Ex vivo gene transfer

d) Molecular farming

Answer: a

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *