Reproduction in Organisms NEET Questions and Answers Pdf

Spread the love

Reproduction in Organisms NEET Questions: We here compiled all Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms NEET Questions this Class 12 Biology Chapter 1 will help you with board exam preparation as well as other competitive entrance examinations also like NEET, and CET.

We bring Here Reproduction in Organisms NEET Questions with Answers. which is very important from the NEET point of view. Reproduction in Organisms for NEET Questions Aspirants are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

It will be very helpful for those students who are willing to get good Scores in their NEET exam. Practice below Reproduction in Organisms NEET Questions Pdf Download. All these questions are provided with answers and detailed explanations. Check out the Biology MCQs provided below to get an idea of the type of questions to be asked in the NEET exam.

Reproduction in Organisms NEET Questions

Reproduction in Organisms NEET Questions

1. A temporary endocrine gland in the human body is___________
(b) Corpus cardiac
(d) Corpus allatum
(a) Pineal glans
(c) Corpus luteum
Answer: C

Read: MCQ on Nucleic Acid

2. Capacitation occurs in________
(a) Rete testis
(b) Epididymis
(c) Vas deferens
(d) Female reproductive tract
Answer : D

3. Several hormones like hCG, hPL, estrogen, and progesterone are produced by____________
(a) Ovary
(b) Placenta
(c) Fallopian tube
(d) Pituitary
Answer: B

Read: MCQ on Female Reproductive System

4. Select the incorrect statement__________
(a) LH triggers ovulation in the ovary
(b) LH and FSH decrease gradually during the follicular phase.
(c) LH triggers the secretion of androgens from the follicular phase Leydig cells
(d) FSH stimulates the Sertoli cells which help spermiogenesis.
Answer: B

5. Fetal ejection reflex in human females is induced by_________
(a) Differentiation of mammary glands
(b) Pressure exerted by amniotic fluid
(c) Release of oxytocin from the pituitary
(d) Fully developed fetus and placenta.
Answer : D

6. Which one of the following is the most likely root cause of why menstruation is not taking place in regularly cycling human females?
(a) Retention of well-developed corpus luteum
(b) Fertilization of the ovum
(c) Maintenance of the hypertrophic endometrial lining
(d) Maintenance of high concentration of sex hormones in the bloodstream.
Answer: B

7. Fertilization in humans is practically feasible only____________
(a) The Ovum and sperms are transported simultaneously to the ampullary – the isthmic junction of the fallopian tube
(b) The ovum and sperms are transported Simultaneously to the ampullary-isthmic junction of the cervix.
(c) The sperms are transported into the cervix within 45 hours of release to the ovum in the uterus
(d) The sperms are transported into the vagina just after the release of the ovum in the fallopian tube.
Answer: A

8. Central body of the ovule is called_______

a) hilum
b) nucellus
c) funicle
d) chalaza
Answer: B

9. Movement of the nonmotile male gamete upto the female gamete is known as__________
a) siphonogamy
b) triple fusion
c) syngamy
d) porogamy
Answer: A

10. Embryo sac is_____________
a) megasporangium
b) megaspore
c) female gamete
d) female gametophyte
Answer: D

11. Most common type of ovule in angiosperms is________
a) orthotropous
b) anatropous
c) campylotropous
d) amphitropous
Answer: B

12. For the formation of 50 seeds, how many minimum meiotic divisions are necessary?
a) 50
b) 63
c) 25
d) 75
Answer: B

13. In bisexual flowers, maturation of gynoecium before androecium is known as__________
a) protandry
b)gynandry
c) protogyny
d) decline
Answer: C

14. If the number of chromosomes in an endosperm cell is 27, what will be the chromosome number in the definitive nucleus?
a) 9
b) 18
c) 27
d) 36
Answer: B

15. Lever mechanism of pollination is observed in_________
a) Salvia
b) Jasmine
c) Bougainvillea
d) Butea
Answer: A

16. Identify the wrong one from the following: In an orthotropous ovule_________
a) the micropyle and chalaza are in one straight line
b) the micropyle and funicle are in one straight line
c) the funicle, embryo sac, micropyle, and style are all in one straight line
d) the funicle, chalaza, embryo sac, and micropyle are not in one straight line
Answer: C

17. Type of pollination in Vallisneria is_________
a) anemophily
b) hydrophily
c) omithophily
d) entomophily
Answer: B

18. The product of syngamy leads to the
formation of_________

a) endosperm
b) embryo
c) perisperm
d) cotyledon
Answer: B

19. In angiosperms, fertilization occurs________
a) in the stamen
b) when the male gamete fuses with an egg cell
c) on the outer surface of the ovary
d) sometime after pollination
Answer: B

20. In Helobial type of endosperm development__________
a) first only nuclei divide
b) only the first division is followed by cytokinesis
c) every nuclei division accompanied by cytokinesis
d) only the second division is followed by auxin
Answer: B

21. Entomophilous flowers usually show modified structures like________
a) tiny flowers with white color
b) dry pollens with a smooth surface
c) lightweight, bright-colored pollen
d) sticky pollen with a rough surface
Answer: D

22. Which of these is not an important component of the initiation of parturition in humans?

(a) Increase in estrogen and progesterone ratio
(b) Synthesis of prostaglandins
(c) Release of oxytocin
(d) Release of Prolactin
Answer : D

23. Changes in GnRH pulse frequency in females are controlled by circulating levels of___________
(a) Estrogen and inhibin
(b) Progesterone only
(c) Progesterone and inhibin
(d) Estrogen and progesterone.
Answer : D

24. Which of the following layers in an antral follicle is acellular?
(a) Granuloma
(b) Theca interna
(c) Stromna
(d) Zona pellucida
Answer: C

25. The amnion of the mammalian embryo is derived from__________
(a) mesoderm and trophoblast
(b) endoderm and mesoderm
(c) ectoderm and mesoderm
(d) ectoderm and endoderm
Answer: C

16. Hormones secreted by the placenta to maintain pregnancy are____________
(a) hCG, hPL, progestogens, estrogens
(b) hCG, hPL, estrogens, relaxin, oxytocin
(c) hCG, hPL, progestogens, prolactin
(d) hCG, progestogens, estrogens, glucocorticoids
Answer: A

27. What is the correct sequence of sperm formation?
(a) Spermatogonia, spermatozoa, spermatocyte, spermatid
(b) Spermatogonia, spermatocyte, spermatid, spermatozoa
(c) Spermatid, spermatozoa, Spermatogonia, spermatozoa
(d) Spermatogonia, spermatocyte, spermatozoa, spermatid.
Answer: B

28. The shared terminal duct of the reproductive and urinary system in the human male is___________
(a) Ureter
(b) Urethra
(c) Vas deferens
(d) Vasa efferentia
Answer: B

29. Which of the following events is not associated with ovulation in human females?
(a) Decrease in estradiol
(b) Full development of Graafian follicle
(c) Release of the secondary oocyte
(d) LH surge
Answer: A

30. The secretory phase in the human menstrual cycle is also called__________
(a) Luteal phase and lasts for about 6 days.
(b) Follicular phase and lasts for about 6 days.
(c) Luteal phase and lasts for about 13 days
(d) Follicular phase and lasts for about 13 days
Answer: C

31. What happens during fertilization in humans after many sperms reach close to the ovum?
(a) Secretions of acrosome help One sperm enter the cytoplasm of the ovum through zona pellucida
(b) All sperms except the one nearest to the ovum lose their tails.
(c) Cells of corona radiate trap all the sperms except one
(d) Only two sperms nearest the Ovum penetrate zona pellucida.
Answer: A

32. In human female, the blastocyst___________
(a) Forms placenta even before implantation
(b) Gets implanted into uterus 3 days after ovulation
(c) Gets nutrition trom uterine endometrial secretion only after implantation.
(d) Gets implanted in the endometrium by the trophoblast cell.
Answer : D

33. In human adult females, oxytocin__________
(a) Causes strong uterine contractions during parturition
(b) Is secreted by the anterior pituitary
(c) Stimulates growth of mammary glands
(d) Stimulates pituitary to secrete vasopressin
Answer: A

34. A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will affect______________
(a) Fertilization
(b) Formation of Zygote
(c) Pattern of cleavage
(d) Number of blastomeres produced
Answer: C

35. Which animals have developed the capacity for regeneration?
(a) Hydra, Starfish
(b) Plasmodium
(c) Earthworm
(d) Spongilla
Answer: A

36. What are the various stages of sexual reproduction?
(a) Growth, Development, Differentiation.
(b) Pre-fertilization, Fertilization, Post-fertilization.
(c) Fertilization, Post Fertilization, Pre Fertilization.
(d) Gametogenesis, Gamete transfer, Gamete Fertilization.
Answer: B

37. Which of the following group of animals show regeneration?
(a) Planaria, Hydra, Starfish
(b) Starfish, Amoeba, Plasmodium
(c) Amoeba, Hydra, Paramoecium
(d) Amoeba, Planaria, Starfish
Answer: A

38. Which one of the following statements is not correct?
(a) In bananas, potatoes, and ginger, the plantlets arise from the internodes present in the modified stem.
(b) Offspring produced by asexual reproduction is called a clone
(c) Water hyacinth can deplete oxygen and cause the death of fish
(d) All of the above
Answer: A

39. Apomixis is the development of a new plant_____________
(a) Without the fusion of gametes
(b) With the fusion of gametes
(c) From root cuts
(d) From stem cuts
Answer: A

40. A piece of potato tuber will form a new plant if it has_____
(a) Stored Food
(b) Roots
(c) Branches
(d) Eyes
Answer: D

41. Which physiological process is necessary for birth, growth, death, production of offspring, and continuity of the species?
(a) Digestion
(b) Transportation
(c) Metamerism
(d) Reproduction
Answer : D

42. Which part of the plant bryophyllum performs vegetative reproduction?
(a) Stem
(b) Floral buds
(c) Underground roots
(d) Buds on life margin
Answer: D

43. In which method of asexual reproduction the offspring are genetically identical, to the parents?
(a) Amitotic division
(b) Multiple fission
(c) Division
(d) Binary fission
Answer : D

44. In which method of asexual reproduction the division of cytoplasm is not possible?
(a) Amitotic division
(b) Binary fission
(c) Division
(d) Budding
Answer: A

45. Which of the following is not a natural method of vegetative reproduction?
(a) Suckers
(b) Cutting
(c) Runners
(d) Offsets
Answer: C

46. Which type of spores are produced by pteridophytes and gymnosperms?
(a) Spores
(b) Somatic spores
(c) Heterospores
(d) Homospores
Answer: D

47. Cellular totipotency was demonstrated by____________
(a) Robert Hook
(b) F.C. Steward
(c) Vladimir Kursk
(d) Nigel Marvin
Answer: B

48. Tissue/bacterial culture glassware and nutrients are sterilized through ___
(a) Autoencoder
(b) Clavicle
(c) Autoclave
(d) Dilute acetic acid
Answer: C

49. Animals which possess cleidoic eggs exhibit___________
(a) Internal fertilization and external development
(b) External fertilization and internal development
(c) Internal Fertilization and internal development
(d) External Fertilization and external development
Answer: A

50. The plants which bear only two types of hetero spores during the Sporophytic stage are known as______________
(a) Spores
(b) Somatic spores
(c) Homosporous
(d) Heterosporous
Answer: D

51. Which of the following is wrong about Chara?
(a) Upper antheridium and lower oogonium
(d) Globule is a male reproductive structure
(c) Globule and nucule are present on the same plant
(d) None of the above
Answer: B

52. The “eyes” of the potato tuber are___________
(a) Flower buds
(b) Rootbuds
(c) Shootbuds
(d) Axillary buds
Answer: D

53. What would be the number of chromosomes of the aleurone cells of a plant with 42 chromosomes in its root tip cells?
(a) 59
(b) 63
(c) 39
(d) 40
Answer: B

54. The process of transfer of pollen grains from the anther to the stigma is known as_________
(A) Distribution of pollen grains
(b) Transportation of pollen grains
(c) Formation of pollen grains
(d) Pollination
Answer: D

55. The fertilized eggs of reptiles and birds are covered with calcareous shells. Due to this, the zygote passes from which phase?
(a) Growth phase
(b) Vegetative phase
(c) Development phase
(d) Incubation phase
Answer: D

56. The term ‘clone’ cannot be applied to offspring formed by sexual reproduction because________
(a) offspring do not possess exact copies of parental DNA
(b) DNA of only one parent is copied and passed on to the offspring
(c) offspring are formed at different times
(d) DNA of parent and offspring are completely different
Answer: A

57. Which of the following options shows bisexual animals only?
(a) Amoeba, sponge, leech
(b) Sponge, cockroach, Amoeba
(c) Earthworm, sponge, leech
(d) Tapeworm, earthworm, honeybee
Answer: C

58. Select the option which arranges the given organisms in ascending order of their life span.
(a) Parrot < Crow < Butterfly < Banyan tree
(b) Butterfly < Crow < Parrot < Crocodile
(c) Fruit fly < Crocodile < Parrot < Banyan tree
(d) Parrot < Tortoise < Dog < Crow
Answer: C

59. Meiosis does not occur in_________
(a) asexually reproducing diploid individuals
(b) sexually reproducing haploid individuals
(c) sexually reproducing diploid individuals
(d) all of these.
Answer: A

60. Which of the following groups is formed only of the hermaphrodite organisms?
(a) Earthworm, tapeworm, housefly, frog
(b) Earthworm, tapeworm, seahorse, housefly
(c) Earthworm, leech, sponge, roundworm
(d) Earthworm, tapeworm, leech, sponge
Answer: D

61. The male gametes of rice plants have 12 chromosomes in their nucleus. The chromosome number in the female gamete, zygote, and the cells of the seedling will be, respectively___________
(a) 12,24,12
(b) 24,12,12
(c) 12, 24, 24
(d) 24, 12, 24.
Answer: C

62. If a butterfly has chromosome number 360 in its meiocyte (2n). What will be the chromosome number in its gametes?
(a) 380
(b) 190
(c) 95
(d) 760
Answer: B

63. Which of the following options correctly identifies artificial and natural methods of vegetative propagation?
Artificial methods – Natural methods
(a) Grafting – Cutting
(b) Layering – Bulbils
(c) Offset – Tissue culture
(d) Tubers – Rhizomes
Answer: B

64. There is no natural death in single-cell organisms like Amoeba and bacteria because__________
(a) they cannot reproduce sexually
(b) they reproduce by binary fission
(c) the parental body is distributed among the offspring
(d) they are microscopic.
Answer: C

We hope that the above-given Reproduction in Organisms NEET Questions will help you with your NEET exam Preparation. If you have any queries regarding the above Reproduction in Organisms NEET Questions Pdf, drop a comment below.

Important points to remember about Reproduction in Organisms NEET Questions:
  1. Reproduction is defined as the process in which an organism gives rise to young ones (offspring) similar to itself.
  2. Reproduction is a vital process without which species cannot survive for long. Each leaves its progeny by asexual or sexual means.
  3. When offspring is produced by a single parent with or without the involvement of gamete formation is called asexual reproduction.
  4. When two parents (opposite sex) participate in the reproductive process and also involve the fusion of male and female gametes, it is called sexual reproduction.
  5. Asexual reproduction is common among single-celled organisms and in plants and animals with relatively simple organizations eg. Amoeba, Paramecium).
  6. Organisms choose to reproduce asexually by different modes or ways like fragmentation, budding, binary fission, spore formation, Conidia formation, and Gemmules formation.
  7. Vegetative Reproduction: Plants reproduce asexually through their vegetative parts. Hence, the new plants formed are genetically identical to their parents.
  8. Sequential events that occur in sexual reproduction are grouped into three distinct stages 1. Pre-fertilization, 2. Fertilization and the 3. Post-fertilization.
  9. Syngamy (fertilization) occurs between the male and female gametes. Syngamy may occur either externally, outside the body of organisms, or internally, inside the body. Syngamy leads to the formation of a specialized cell called a zygote.
  10. The process of development of an embryo from the zygote is called embryogenesis. In animals, the zygote starts developing soon after its formation.
  11. Animals may be either oviparous or viviparous. Embryonal protection and care are better in viviparous organisms.
  12. In flowering plants, after fertilization, the ovary develops into fruit and ovules mature into seeds. Inside the mature seed is the progenitor of the next generation, the embryo.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *