Evolution MCQ for NEET Class 12 Pdf Download

Spread the love

Evolution NEET Questions with Answers pdf download:

These Evolution NEET Questions are designed by our subject experts to facilitate a smooth and easy understanding of any concepts. The NCERT MCQs for Class 12 Biology can be downloaded in the form of a PDF and students can use it as a reference tool to quickly review all the topic-wise MCQs given in your Biology textbook Syllabus.

These Class 12 Evolution MCQs will help students to build a deeper understanding of each concept covered in the Biology textbook. Practicing these MCQ questions will help students to analyze their level of NEET preparation and the Basic knowledge of concepts and clear their doubts quickly.

These Evolution NEET questions may be directly asked in the CBSE board exam or maybe in the NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Evolution MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.

Evolution MCQs for NEET
 
 

Evolution MCQ for NEET Pdf:

1. According to Hugo de Vries, the mechanism of evolution is_______
(a) Phenotypic
(b) Saltation
(c) Multiple-step mutations
(d) Minor mutations
Answer: B

 

2. Artificial selection to obtain cows yielding higher milk output represents______
(a) stabilizing selection as it stabilizes this character in the population
(b) directional as it pushes the mean of the character in one direction
(c) disruptive as it splits the population into two, one yielding higher output and the other lower output
(d) stabilizing followed by disruptive as it stabilizes the population to produce higher-yielding cows
Answer: B

Read: MCQ on Molecular Basis of Inheritance 

3. In the Hardy-Weinberg equation, the frequency of heterozygous individual is represented by______
(a) P²
(b) PQ
(c) 2pq
(d) q
Answer: C

 

4. The tendency of the population to remain in genetic equilibrium may be disturbed by________
(a) Random mating
(b) Lack of migration
(c) Lack of mutations
(d) Lack of random mating
Answer: D

 

5. The chronological order of human evolution from early to the recent is_________
(a) Australopithecus > Ramapithecus > Homo habilis > Homo erectus
(b) Ramapithecus > Australopithecus > Homo habilis > Homo erectus
(c) Ramapithecus Homohabilis > Australopithecus > Homo erectus
(d) Australopithecus > Homo habilis > Ramapithecus > Homo erectus
Answer: B

Also Read: MCQ on Principle of Inheritance and Variation 

6. Which of the following had the smallest brain capacity?
(a) Homo erectus
(b) Homo sapiens
(c) Homo Neanderthalensis
(d) Homo habilis
Answer: D

 

7. Among the following sets of examples for divergent evolution, select the incorrect option______
(a) Brain of the Bat, Man, and Cheetah
(b) Heart of Bat, Man, and Cheetah
(c) Forelimbs of man, bat, and cheetah
(d) Eye of octopus, bat, and cheetah.
Answer: D

 

8. The similarity of bone structure in the forelimbs of many vertebrates is an example of______
(a) Convergent evolution
(b) Analogy
(c) Homology
(d) Adaptive radiation
Answer: C

 

9. Which of the following is the correct sequence of events in the origin of life?
(I) Formation of protobionts
(II) Synthesis of organic monomers
(III) Synthesis of organic polymers
(IV) Formation of DNA-based genetic systems

(a) I, II, III, IV
(b) II, III, I, IV
(c) I, III, II, IV
(d) II, III, IV, I
Answer: B

Also Read: MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants 

10. Analogous structures are a result of____________
(a) Convergent evolution
(b) Shared ancestry
(c) Stabilizing selection
(d) Divergent evolution
Answer: A

 

11. Variation in gene frequencies within the population can occur by chance rather than by natural selection. This is referred to as_________
(a) Genetic flow
(b) Genetic drift
(c) Random mating
(d) Genetic load
Answer: B
 
 
12. According to Darwin, the organic evolution is due to_______
(a) Competition within closely related species
(b) Reduced feeding efficiency in one species due to the presence of interfering species
(c) Intraspecific competition
(d) Interspecific competition
Answer: D
 
 
13. The extinct human who lived 1,00,000 to 40,000 years ago, in Europe, Asia, and parts of Africa with short stature, heavy eyebrows, retreating foreheads, large jaws with heavy teeth, stocky bodies, a Wembering gait, and stooped posture was_________
(a) Homo habilis
(b) Cro-magnon humans
(c) Neanderthal human 
(d) Ramapithecus
Answer: C
 
 
14. Genetic drift operates in__________
(a) Small isolated population
(b) Large isolated population
(c) Non-reproductive population
(d) Slow reproductive population
Answer: A
 
15. Following are the two statements regarding the origin of life___________
(i) The earliest organisms that appeared on the earth were non-green and presumably anaerobe
(ii) The first autotrophic organisms were the chemoautotrophs that never released oxygen
(a) is correct but (i) is false
(b) Both (i) and (ii) are correct
(c) Both (i) and (ii) are false
(d) (i) is correct but (ii) is false
Answer: B
 
 
16. Which of the following structures is homologous_______
(b) Hind limb of a rabbit
(d) Dorsal fin of a shark
(a) Wing of a moth
(c) Flipper of whale
Answer: C
 
 
17. The wings of a bird and the wings of an insect are________
(a) Homologous structures and represent divergent evolution
(b) Analogous structures and represent convergent evolution
(c) Phylogenic structures and represent divergent evolution
(d) Homologous structures and
convergent evolution
Answer: B
 
 
18. Industrial melanism is an example of______
(a) Natural selection
(b) Neo Lamarckism
(c) Neo Darwinism
(d) Mutation
Answer: A
 
 
19. Forelimbs of cats, and lizards used in walking; forelimbs of whales used in swimming, and forelimbs of bats used in flying are an example of____________
(a) Analogous organs
(b) Adaptive radiation
(c) Homologous organs
(d) Convergent evolution
Answer: C
 
 
20. The process by which organisms with different evolutionary histories evolve similar phenotypic adaptations in response to a common environmental challenge is called__________
(a) Natural selection
(b) Convergent evolution
(c) Non-random evolution
(d) Adaptive radiation
Answer: B
 
 
 

Class 12 Evolution MCQs for NEET Pdf:

1. Who proposed that the first form of the could have come from pre-existing non-living organic molecules?
(a) S.L. Miller
(b) Oparin and Haldane
(c)Charles Darwin
(d)Alfred Wallace
Answer: B

2. Which of the following are analogous structures?
(a) Gills of prawn and lungs of cow
(b) Wings of pigeons and wings of a bat
(c) Flippers of dolphin and legs of the rabbit
(d) Thorns of bougainvillea and tendrils of cucurbita
Answer: B

3. According to Darwin, organic evolution is due to_________
(a) Competition with closely related species
(b) Reduced feeding efficiency in one species due to the presence of another species
(c) Intraspecific competition
(d) Interspecific competition
Answer : D

4. Fossils are generally found in ______________
(a) sedimentary rocks
(b) igneous rocks
(c) metamorphic rocks
(d) any type of rock.
Answer: A

5. The theory of spontaneous generation stated that__________
(a) life arose from living forms only
(b) life can arise from both living and non-living
(c) life can arise from non-living things only
(d) life arises spontaneously, neither from the living nor from the non-living.
Answer: C

6. Industrial melanism is an example of____
(a) Natural Selection
(b) Mutation
(c) Neo Lamarckism
(d) None of the above
Answer: A

7. The bones of forelimbs of whales, bats, cheetahs, and man are similar in structure, because__________
(a) one organism has given rise to another
(b) they share a common ancestor
(c) they perform the same function.
(d) They have biochemical similarities.
Answer: B

8. Abiogenesis theory of origin supports_________
(a) spontaneous generation
(b) origin of life from blue-green algae
(c) origin of life is due to pre-existing organisms
(d) organic evolution is due to chemical reactions.
Answer: A

9. The forelimbs of cats, and lizards used in walking; the forelimbs of whales used in swimming, and the forelimbs of bats used in flying are examples of__________
(a) Adaptive Radiation
(b) Convergent evolution
(c) Analogous organs
(d) Homologous organs
Answer : D

10. What is common to a whale, shark, and seal?
(a) Seasonal migration
(b) Homeothermy
(c) Subcutaneous fat
(d) Convergent Evolution
Answer: D

11. Analogous organs arise due to_____________
(a) divergent evolution
(b) artificial selection
(c) genetic drift
(d) convergent evolution.
Answer: D

12. The correct sequence for the manufacture of the compounds on the primitive earth is____________
(a) NH3, CH4, protein and carbohydrate
(b) protein, carbohydrate, water, and nucleic acid
(c) NH3, CH4, carbohydrate and nucleic acid
(d) NH3, carbohydrate, protein, and nucleic acid.
Answer : D

13. The wings of a bird and the wings of an insect are____________
(a) Analogous structures
(b) Homologous structures
(c) Phylogenetic structures
(d) None of the above
Answer: A

 

14. The character that proves that frogs have evolved from fishes is_____________
(a) their ability to swim in water
(b) tadpole larva in frogs
(c) similarity in the shape of the head
(d) their feeding on aquatic plants.
Answer: B

15. Which of the following are the most suitable indications of SO2 pollution in the environment______________
(a) Ants
(b) Algae
(c) Fungi
(d) Litchens
Answer : D

16. Identify the correct arrangement of periods of a Palaeozoic era in ascending order in geological time scale.
(a) Cambrian → Devonian → Ordovician → Silurian → Carboniferous → Permian
(b) Cambrian → Ordovician → Silurian → Devonian → Carboniferous → Permian
(c) Cambrian → Ordovician → Devonian → Silurian → Carboniferous → Permian
(d) Silurian → Devonian → Cambrian → Ordovician → Permian → Carboniferous
Answer: B

17. A population will not exist in Hardy-Weinberg equilibrium if____________
A. There are no mutations
B. Population is large
C. individuals selectively mate
D. Population has not migrated
Answer: C

Above you will find a list of Evolution NEET Questions prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with Evolution NEET Questions to enhance your exam preparation level. Understand each MCQ clearly by consistently practicing the Evolution MCQ for NEET and score well in your exams.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *