Human Health and Disease MCQ NEET Pdf Download

Spread the love

MCQ on Human Health and Diseases Pdf:

Here we Provide accurate and detailed Answers of Human Health and Disease MCQ Class 12. These MCQs are designed by our subject experts to facilitate a smooth and easy understanding of any concepts. The NCERT MCQs for Class 12 Biology can be downloaded in the form of a PDF and students can use it as a reference tool to quickly review all the topic-wise MCQs given in your Biology textbook Syllabus.

These Human Health and Disease MCQ will help students to build a deeper understanding of each concept covered in the Biology textbook to score high in the board exam. Practicing these MCQ questions will help students to analyze their level of NEET preparation and the Basic knowledge of concepts and clear their doubts quickly.

These NEET MCQ questions may be directly asked in the CBSE board exam or maybe in the NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Human Health and Diseases MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.

Human Health and Disease MCQ for NEET
 

Human Health and Disease MCQ for NEET Pdf Download

1. Which one of the following is not a property of cancerous cells whereas the remaining three are?
(a) They divide in an uncontrolled manner
(b) They show contact inhibition
(c) They compete with normal cells for vital nutrients
(d) They do not remain confined in the area of formation.
Answer: B
 
 
2. At which stage of HIV infection does usually show symptoms of AIDS?
(a) When the infecting retrovirus enters host cells
(b) When viral DNA is produced by reverse transcriptase
(c) When HIV replicates rapidly in helper
T-lymphocytes and damage a large number of these
(d) Within 15 days of sexual contact with an infected person
Answer: C
 
 
3. A patient is suspected to be suffering from Acquired Immuno Deficiency Syndrome AIDS. Which diagnostic technique will you recommend doe its__________
(b) MRI
(d) WIDAL
(a) ELISA
(c) Ultrasound
Answer: A
 
 
4. Which of the following statements is correct concerning AIDS?
(a) AIDS patients are being fully cured cent percent with proper care and nutrition
(b) The causative HIV retrovirus enters helper lymphocytes thus reducing their numbers
(c) HIV can be transmitted through eating food together with an infected person
(d) Drug addicts are least susceptible to HIV infections
Answer: B

5. In which disease does mosquito-transmitted pathogen lymphatic vessels?
(a) Ringworm disease
(b) Elephantiasis
(c) Ascariasis
(d) Amoebiasis
Answer: B

6. Which of the following is not an autoimmune cause of chronic inflammation of disease?
(a) Alzheimer’s disease
(b) Rheumatoid arthritis
(c) Psoriasis
(d) Vitiligo
Answer: A

 

7. Transplantation of tissues/organs fails often due to non-acceptance by the patient’s body. Which type of immune response is responsible for such
reflection?

(a) Autoimmune response
(b) Cell-mediated immune response
(c) Hormonal immune response
(d) Physiological immune response

Answer: B

Read: Principles of Inheritance and Variation MCQ 

8. MALT constitutes about …. percent of the lymphoid tissue in the human body.
(a) 50%
(b) 70%
(c) 20%
(d) 10%
Answer: A

 

9. Which of the following set of diseases is caused by bacteria?
(a) Cholera and tetanus
(b) Typhoid and smallpox
(c) Tetanus and mumps
(d) Herpes and influenza
Answer: A

 

10. Asthma may be attributed to_________
(a) Allergic reaction of the mast cells in the lungs
(b) Inflammation of the trachea
(c) Accumulation of fluid in the lungs
(d) Bacterial infection of the lungs
Answer: A

Read: Sexual Reproduction in Flowering Plants MCQ 

11. Antivenom infection contains performed antibodies while polio drops that are administered into the body contain__________
(a) Attenuated pathogens
(b) Activated pathogens
(c) Harvested antibodies
(d) Gamma globulin
Answer: A

 

12. Infection of Ascaris usually occurs by_________

(a) Tse tse fly

(b) Mosquito bite

(c) Drinking water containing eggs of Ascaris

(d) Eating imperfectly cooked pork

Answer: C

Read: Reproductive Health MCQ 

13. Which one of the following statements is correct concerning immunity? 

(a) Preformed antibodies need to be injected to treat the bite by a viper snake

(b) The antibodies against smallpox pathogen are produced by T-lymphocytes

(c) Antibodies are protein molecules, each of which has four light chains

(d) Rejection of a kidney graft is the function of B-lymphocytes

Answer: A

 

14. Motile zygote of Plasmodium occurs in_______

(a) Human RBCs

(b) Human liver

(c) Gut of female Anopheles

(d) Salivary gland to Anopheles

Answer: C

 

15. The pathogen Microsporum responsible for ringworm disease in humans belongs to the same kingdom of organisms as that of_______

(a) Taena, a tapeworm

(b) Wuchereria, a filarial worm

(c) Rhizopus, a mold

(d) Ascaris, a roundworm

Answer: C

Also Read: Reproduction in Organisms MCQ for NEET 

 

Human Health and Disease NEET MCQ:

1. Immunosuppressants such as _________ prevent transplanted organs from being rejected in recipients.

(a) Thrombin

(b) Cyclosporine

(c) Aspirin

(d) None of the above

Answer: B

 

2. Antigen binding site in an antibody is found between____________

(a) two light chain

(b) two heavy chains

(c) one heavy chain and one light chain

(d) either between two light chains or between one heavy and one light chain depending upon the nature of the antigen.

Answer: C

 

3. AIDS is caused by HIV. Among the following, which one is not a mode of transmission of HIV?

(a) Transfusion of contaminated blood.

(b) Sharing the infected needles.

(c) Shaking hands with infected persons.

(d) Sexual contact with infected persons.

Answer: C

 

4. Which of the following pairs contains an infectious and a non-infectious disease respectively?

(a) Typhoid and AIDS

(b) AIDS and cancer

(c) Pneumonia and malaria

(d) Cancer and malaria

Answer: B

 

5. ___________ is an example of a stimulant.

(a) Lorazepam

(b) Amphetamine

(c) Oxazepam

(d) Phencyclidine

Answer: B

 

6. HIV mainly infects_____________

(a) Cytotoxic T-lymphocytes

(b) Helper lymphocytes

(c) Cell-mediated T-lymphocytes

(d) Killer lymphocytes

Answer: B

 

7. Elephantiasis is caused by______.

(a) Filarial worms

(b) Flatworms

(c) Tapeworms

(d) None of the above

Answer: A

 

8. The major phagocytic cells are___________

(a) Lymphocytes

(b) Mast cells

(c) Macrophages

(d) Plasma cells

Answer: C

 

9. Plague is caused by the bacterium _______.

(a)”Yersinia pseudotuberculosis

(b) Yersinia pestis

(c):Yersinia enterocolitica

(d) None of the above

Answer: B

 

 

10. Human Immunodeficiency Virus causes aids by attacking a type of white blood cell called_______.

(a) CD4

(b) CD3

(c) CD8

(d) None of the above

Answer: A

 

11. Aspirin is a/an____________

(a) Antibiotic

(b) Antipyretic

(c) Antiseptic

(d) None of these

Answer: B

 

12. Typhoid fever in human beings is caused by______________

(a) Plasmodium vivax

(b) Trichophyton

(c) Salmonella typhi

(d) Rhinoviruses.

Answer: C

 

13. Which one of the following sets includes bacterial diseases?

(a) Tetanus, tuberculosis, measles

(b) Diptheria, leprosy, plague

(c) Cholera, typhoid, mumps

(d) Malaria, mumps, poliomyelitis

Answer: B

 

14. Which one of the following is a matching pair of a drug and its category?

(a) Amphetamines-Stimulant

(b) Lysergic acid Diethylamide-Narcotic

(c) Heroin-psychotropic

(d) Benzodiazepan-pain killer

Answer: A

 

15. Which of the following is a viral disease?

(a) Diphtheria

(b) Filariasis

(c) Leprosy

(d) Influenza

Answer: D

 

16. The common cold is caused by__________

(a) Rhinoviruses

(b) Streptococcus pneumonia

(c) Salmonella typhimurium

(d) Plasmodium vivax.

Answer: A

 

17. Which form of pathogen is used in vaccination?

(a) Activated and strong pathogenic antigens

(b) Inactivated and weakened pathogenic antigens

(c) Hyperactive and strong pathogen

(d) Preformed antibodies

Answer:

 

18. A toxic substance, responsible for the chills and high fever recurring every three to four days in malarial fever, is______________

(a) interferon

(b) hemozoin

(c) hirudin

(d) colostrum

Answer: B

 

19. A protein or polysaccharide molecule that stimulates antibody formation______________

(a) antigen

(b) antibiotics

(c) exotoxin

(d) endotoxins.

Answer: A

Above you will find a list of Human Health and Diseases MCQ Questions and Answers Pdf is prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with MCQ available here to enhance your exam preparation level. Understand each MCQ clearly by consistently practicing the Human Health and Diseases MCQ and score well in your exams.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *