MCQ on Tissue for Class 7, 9 and NEET Pdf

Spread the love

Multiple Choice Questions on Tissue | Animal and Plant Tissue:

The MCQ on tissue with answers is prepared for Class 7, Class 9, and NEET students. These fully solved MCQ on Tissue questions apply to all school students. Students can enhance their knowledge through regular practice which will help them crack an exam. Free PDF Download of Tissue NEET MCQ

MCQ on Tissue

 

MCQ Questions on Tissue for NEET Pdf:

1. Simple tissue is defined as_________
(a) Group of similar cells which are common in origin
b) Different types of cells performing the same functions
(c) Different types of cells performing different functions
(d) Organized group cells performing many functions
Answer: A

2. Epithelial cells get nutrients from________
(a) Neighboring cells
(b) Blood vessels
(c) Lymph vessels
(d) Underlying tissue
Answer: D

3. Squamous epithelium is also called________
(a) Germinal epithelium
(b) Columnar epithelium
(c) Pavement epithelium
(d) Sensory epithelium
Answer: C

4. Ciliated columnar epithelial cells are present in_________
(a) Trachea
(b) Fallopian tube
(c) Pancreatic duct of the pancreas
(d) None of these
Answer: B

5. Human mammary glands belong to one of the following types of glands________
(a) Single alveolar
(b) Coiled tubular
(c) Compound tubuloalveolar or ppnid
(d) Single tubular
Answer: C

6. Transitional epithelium is found in________
(a) Larynx
(b) Kidney
(c) Vein
(d) Ureter and renal pelvis
Answer: D

7. Areolar tissue connects______
(a) The skin with muscles
(b) Muscle to muscle
(c) Bone to bone
(d) Bone to muscle
Answer: A

8. Epithelial tissues arise from
(a) Ectoderm
(c) Mesoderm
(b) Endoderm
(d) All of the above
Answer: D

9. Brush-bordered epithelium is found in
(a) Fallopian tube
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Trachea
Answer: C

10. Inner surface of fallopian tubes, bronchi, and bronchioles are lined by_______
(a) Squamous epithelium
(b) Ciliated epithelium
(c) Columnar epithelium
(d) Cuboidal epithelium
Answer: B

11. An example of merocrine gland is_________
(a) Sebaceous gland
(b) Pineal gland
(c) Salivary gland
(d) Mammary gland
Answer: C

12. The intestine and stomach in mammals are lined by
(a) Cuboidal epithelium
(b) Squamous epithelium
(c) Columnar epithelium
(d) Stratified epithelium
Answer: C

13. The function of villi in the intestine is________
(a) Absorption of food
(b) Increase in the absorptive surface of food
(c) Control of intestinal movement
(d) Hindrance in the movement of food
Answer: B

14. Nature of mammary gland is_________
(a) Apocrine
(c) Holocrine
(b) Merocrine
(d) None of these
Answer: A

15. Pseudostratified columnar epithelium is found in_________
(a) Wall of the Cloaca
(b) Male urethra
(c) Oviduct
(d) Oesophagus
Answer: B

16. Pseudostratified epithelium is found in_______
(a) Pharynx
(b) Testes
(c) Trachea
(d) Epidermis
Answer: C

17. In animals, gametes are derived from_________
(a) Epithelial tissue
(b) Occur singly
(c) Nervous tissue
(d) None of the above
Answer: A

18. Tendon is made up of_______________
(a) Yellow fibrous connective tissue
(b) Adipose tissue
(c) Modified white fibrous tissue
(d areolar tissue
Answer: C

19. When the glandular cells breakdown completely, the gland is known as_________
(a) Holocrine glans
(b) Apocrine glans
(c) Merocrine glans
(d) None of the above
Answer: A

20. Hyaline cartilage is present in________
(a) The end of digits
(b) Tip of the nose
(c) Epiglottis of mammals
(d) Articular ends of long bones
Answer: D

21. Calcified cartilage is present in_______
(a) Pinna
(b) Supra scapular of the pectoral girdle of frog
(c) Ends of bones
(d) Intervertebral discs
Answer: B

22. Bundles of striated muscle fibers called fasciculi are enclosed by a sheath called________
(a) Epimysium
(b) Endomysium
(c) Perimysium
(d) Peritoneum
Answer: B

23. Stratum germinativum is an example of which kind of epithelium__________
(a) Cuboidal
(b) Columnar
(c) Ciliated
(d) Squamous
Answer: A

24. The triceps and biceps muscles are of_________
(a) Antagonist type
(b) Involuntary type
(c) Smooth type
(d) Sphincter type
Answer: C

25. The major protein of the connective tissues is_______
(a) Collagen
(b) Keratin
(c) Melanin
(d) Myosin
Answer: C

26. The color in the brown fat is due to_________
(a) Its larger capacity for generating heat
(b) Large number of mitochondria present
(c) A high concentration of iron-containing cytochrome pigments
(d) Presence of chromatophores
Answer: B

27. Polymorphonuclear leucocytes are________
(a) Monocytes
(b) Lymphocytes
(c) Granulocytes
(d) Agranulocytes
Answer: A

28. The plasma resembles in its composition, the filtrate produced in the glomerulus except for the presence of_________
(a) Glucose
(b) Chlorides
(c) Amino acids
(d) Proteins
Answer: D

29. In human embryo, main haemopoietic tissue is___________
(a) Spleen
(b) Liver
(c) Bone marrow
(d) Kidney
Answer: A

30. Thick sheath of connective tissue enclosing the entire nerve is__________
(a) Neurilemma
(b) Endoneurium
(c) Epineurium
(d) Perineurium
Answer: A

31. The value of resting membrane potential is_________
(a) 90 mV
(b) -100 mV
(c) +100 mV
(d) +90 mV
Answer: D

32. An epithelial tissue that has thin and flat cells arranged edge to edge to appear like closely packed tiles, is found at the________
(a) Inner lining of the stomach
(b) Inner lining of cheeks
(c) Outer surface of the ovary
(d) Inner lining of the fallopian tube
Answer: A

Above you will find an MCQ on Tissue questions with answers Pdf is prepared as per the latest prescribed syllabus. Ace up your preparation with MCQ on tissue available here to enhance your exam preparation level. Understand each MCQ clearly by consistently practicing the Tissue Multiple Choice Questions and score well in your exams.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *