Resources and Development Class 10 MCQ Online Test

Spread the love

Prepare for the Resources and Development Class 10 MCQ Online Test with our Free extensive MCQ bank! Practice thousands of high-quality questions

Natural resources are components of the natural environment used in the production process to meet the material and cultural needs of society. Natural resources are divided into inexhaustible (agro-climatic, geothermal, hydropower) and exhaustible.

In turn, exhaustible resources are divided into non-renewable and renewable (land, water, biological, and recreational). Here below we have collected some important Resources and Development Class 10 MCQ Online Test. Take a Look…

 

Resources and Development Class 10 MCQ Online Test:

1. Which of the following is a natural resource?
(A) land
(B) building
(C) Human ability
(D) none of these
Answer: (A)

2. based on origin, resources can be classified as ______ and_____.
(A) Biotic and Abiotic
(B) Renewable and Non-renewable
(C) Potential and Developed
(D) None of the above
Answer: (A)

3. Which energy source is non-renewable?
(A) water
(B) Solar
(C) Coal
(D) wind
Answer: (C)

4. What type of resource is tidal energy?
(A) renewable
(B) Abiotic
(C) Humanized
(D) Bio
Answer: (A)

5. Which of the following is a renewable energy source?
(A) Natural gas
(B) water
(C) Coal
(D) Petroleum
Answer: (B)

6. Maximum consumption of electricity in India occurs in?
(A) in household chores
(B) in business activities
(C) In Industries
(D) in agricultural works
Answer: (C)

7. “We have plenty to fill our bellies, but not enough to fill our bellies”. said by?
(A) Nehru’s
(B) Medha Patekar
(C) Gandhiji
(D) Sundar Lal Bahuguna
Answer: (C)

8. World Environment Day is celebrated on?
(A) June 2
(C) June 5
(B) 4th June
(D) June 7
Answer: (C)

9. Black soil is suitable for-
(A) for Cotton
(B) Litchi
(C) Wheat
(D) Bajra
Answer: (A)

10. In which of the following states black soil is found?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Jharkhand
(C) Rajasthan
(D) Maharashtra
Answer: (D)

11. Where was the first international Earth Summit held?
(A) Rio de Janeiro.
(B) Geneva
(C) Switzerland.
(D) Philippines
Answer: A

12. Which of the following is essential for the sustainable existence of all forms of life?
(A) Resource planning
(B) Resource management
(C) Resource extraction
(D) Resource generation
Answer: A

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *