Cell the unit of life Class 11 NEET Questions with Answers Pdf

Spread the love

Cell the Unit of Life NEET MCQ Questions and Answers

We are providing here important Cell the Unit of Life NEET MCQ. Students can practice these questions and answers to revise the key concepts. This will help them in obtaining excellent marks in NEET exam as well as CBSE board exam preparation also. 

These Cell the unit of Life NEET MCQ provided here are prepared by Biology subject experts of ybstudy.com and cover all the fundamental concepts involved in Cell the unit of life Class 11 chapter according to the NCERT syllabus.  All the MCQ questions are provided with correct answers. These questions bring you the extract of the all information about Cell the unit of life NEET MCQ based on verious definitions, diagrams, formulas and important facts are provided in the chapter.

These MCQ questions may be directly asked in the CBSE board exam or may be in NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Cell the Unit of Life MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.

Cell the unit of life Class 11 neet questions

Cell – The Unit of Life NEET previously asked Questions with years and Answers:

 

 1. Given below are two statements: (NEET-2022)

Statement I: Mycoplasma can pass through less than 1-micron filter size

Statement II: Mycoplasma are bacteria with cell wall

In the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

a) Statement I is incorrect but statement II is correct

b) Both statement I and statement II are correct

c) Both statement I and statement II are incorrect

d) Statement I is correct but statement II is incorrect

Answer: d) Statement I is correct but statement II is incorrect

 

2. Given below are two statements :  (NEET-2022)

Statement – I : Membrane-bound organelles of the endomembrane system coordinate cellular functions.

Statement – II : Mitochondria and chloroplasts are not considered a part of the endomembrane system. 

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below

a) Statement – I is correct but Statement – II is incorrect

b) Statement – I is incorrect but Statement – II is correct

c) Both Statement – I and Statement – II are correct

d) Both Statement – I and Statement – II are incorrect

Answer: c) Both Statement – I and Statement – II are correct 

 

3. Which of the following statements with respect to Endoplasmic Reticulum is incorrect? (NEET-2022)

a) SER are the sites for lipid synthesis

b) RER has ribosomes attached to ER

c) SER is devoid or ribosomes

d) In prokaryotes only RER are present

Answer: d) In prokaryotes only RER are present 

 

4. When the centromere is situated in the middle of two equal arms of chromosomes, the chromosome is referred as : (NEET-2021)

a) Acrocentric

b) Metacentric

c) Telocentric

d) Sub-metacentric

Answer: b) Metacentric

 

5. The organelles that are included in the endomembrane system are (NEET-2021)

a) Golgi complex, Endoplasmic reticulum, Mitochondria and Lysosomes

b) Endoplasmic reticulum, Mitochondria, Ribosomes and Lysosomes

c) Endoplasmic reticulum, Golgi complex, Lysosomes and Vacuoles

d) Golgi complex, Mitochondria, Ribosomes and Lysosomes

Answer: c) Endoplasmic reticulum, Golgi complex, Lysosomes and Vacuoles

 

6. Which of the following is an incorrect statement? (NEET-2021)

a) The perinuclear space forms a barrier between the materials present inside the nucleus and that of the cytoplasm.

b) Nuclear pores act as passages for proteins and RNA molecules in both directions between nucleus and cytoplasm.

c) Mature sieve tube elements possess a conspicuous nucleus and usual cytoplasmic organelles.

d) Microbodies are present both in plant and animal cells.

Answer: c) Mature sieve tube elements possess a conspicuous nucleus and usual cytoplasmic organelles.

 

7. The ‘cell theory’ was given by: (NEET-2020)

a) Robert Hooke

b) Antonie van Leeuwenhoek

c) Theodor Schwann and Matthias Schleiden

d) Rudolf Virchow

Answer: c) Theodor Schwann and Matthias Schleiden

 

8. Which is the important site of formation of glycoproteins and glycolipids in eukaryotic cells? (NEET-2020)

a) Peroxisomes

b) Golgi bodies

c) Polysomes

d) Endoplasmic reticulum

Answer: b) Golgi bodies

 

9. Which of the following statement about inclusion bodies incorrect ? (NEET-2020)

a) These are involved in ingestion of food particles.

b) They lie free in the cytoplasm.

c) These represent reserve material in cytoplasm.

d) They are not bound by any membrane.

Answer: a) These are involved in ingestion of food particles.

 

10. The size of Pleuropneumonia – like Organism (PPLO) is : (NEET-2020)

a) 0.02 μm

b) 1-2 μm

c) 10-20 μm

d) 0.1 μm

Answer: d) 0.1 μm

 

11. The biosynthesis of ribosomal RNA occurs in : (NEET-2020)

a) Ribosomes

b) Golgi apparatus

c) Microbodies

d) Nucleolus

Answer: d) Nucleolus

 

12. Which of the following is a correct match of the cell organelle with its function? (NEET-2019)

a) Mitochondria – Protein synthesis

b) Endoplasmic reticulum – ATP synthesis

c) Ribosome – Lipid synthesis

d) Lysosome – Digestion of macromolecules

Answer: D) Lysosome – Digestion of macromolecules

 

13. The cell wall of a plant cell is made up of: (NEET-2019)

a) Cellulose

b) Chitin

c) Peptidoglycan

d) Glycogen

Answer: a) Cellulose

 

14. Select the incorrect statement about the plasma membrane. (NEET-2019)

a) It is selectively permeable

b) It is made up of lipids and proteins

c) It is a rigid structure that gives shape to the cell

d) It regulates the movement of substances in and out of the cell

Answer: C) It is a rigid structure that gives shape to the cell

 

15. Select the incorrect statement about the cytoplasm. (NEET-2018)

a) It is the site of many metabolic reactions

b) It is made up of water, ions, and organic molecules

c) It contains various organelles suspended in a liquid matrix

d) It is present only in eukaryotic cells

Answer: D) It is present only in eukaryotic cells

 

16. Which one of the following is a double-membrane-bound organelle in eukaryotic cells that is responsible for generating ATP? (NEET-2018)

a) Nucleus

b) Ribosome

c) Mitochondrion

d) Chloroplast

Answer: c) Mitochondrion

 

17. Which of the following is a correct match of the cell organelle with its function? (NEET-2018)

a) Golgi apparatus – Protein synthesis

b) Chloroplast – ATP synthesis

c) Nucleus – DNA replication

d) Peroxisome – Detoxification

Answer: C) Nucleus – DNA replication

 

18. Which of the following is not a characteristic of prokaryotic cells? (NEET-2017)

a) Lack of a well-defined nucleus

b) Presence of cell wall

c) Presence of membrane-bound organelles

d) Presence of ribosomes

Answer: C) Presence of membrane-bound organelles

 

19. This cell organelle is responsible for extracting energy from carbohydrates to form ATP (NEET 2017)

a) Lysosome

b) Ribosome

c) Chloroplast

d) Mitochondrion

Answer: d) Mitochondrion

 

20. Which of the following is not a function of the plasma membrane? (NEET-2016)

a) Regulation of transport of molecules

b) Cell recognition and adhesion

c) Storage of genetic material

d) Protection of the cell

Answer: C) Storage of genetic material

 

21. A cell organelle containing hydrolytic enzymes is (NEET-2016)

a) Ribosome

b) Mesosome

c) Lysosome

d) Microsome

Answer: c) Lysosome

 

22. Which of the following is the site for the synthesis of proteins in a cell? (NEET-2016)

a) Mitochondria

b) Ribosome

c) Endoplasmic reticulum

d) Golgi apparatus

Answer: b) Ribosome

 

23. Which one of the following is not a function of lysosomes? (NEET-2015)

a) Digestion of macromolecules

b) Autolysis

c) Formation of spindle fibres

d) Digestion of old organelles

Answer: c) Formation of spindle fibres

 

Cell the Unit of Life NEET MCQ Questions Pdf

1. Which of the following events does not occur in rough endoplasmic reticulum_______

(a) Cleavage of signal peptide

(b) Protein glycosylation

(c) Protein folding

(d) Phospholipid synthesis

Answer: D

 

2. Many ribosomes may associate with a single mRNA to form multiple copies of a polypeptide simultaneously. Such strings of ribosomes are termed as__________

(a) Plastidome

(b) Polyhedral bodies

(c) Nucleosome

(d) Polysome

Answer:D

 

3. Which one of the following is not a constituent of cell membrane?


(a) Glycolipids


(c) Phospholipids


(6) Proline


(d) Cholesterol


Answer: B

 

4. The main organelle involved in modification andcrouting of newly synthesised proteins to their
destination is_________


(a) Mitochondria


(b) Endoplasmic reticulum


(c) Lysosome


(d) Chloroplast


Answer: B

 

5. Microtubules are constituents of_________


(a) Centrosome, nucleosome and centrioles


(b) Cilia, flagella and peroxisomes


(c) Spindle fibres, centrioles and cilia


(d) Centrioles, spindle fibres and chromatin


Answer: C

 

6. A cell organelle containing hydrolytic enzynme________


(a) Lysosome


(b) Ribosome


(c) Mesosome


(d) Microsome


Answer: A

 

7. Which of the following structures is not found in a oprokaryotic cells?

(a) Plasma membrane

(b) Nuclear envelope

(c) Ribosome

(d) Mesosome

Answer: B

 

8. Cellular organelles with membranes are___________

(a) Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria

(b) Nuclei, ribosomes and mitochondria

(c) Chromosomes, ribosomes and endoplasmic reticulum

(d) Endoplasmic reticulum, ribosomes and nuclei

Answer: A

 

9. Chromatophores take part in________

(a) Photosynthesis

(b) Movement

(c) Respiration

(d) Growth

Answer: A

 

10. The structure that help some bacteria to attach to rocks and for host tissues are________

(a) Holdfast

(b) Rhizoids

(c) Fimbriae

(d) Mesosomes

Answer: C

 

11. Select the mismatch:


(a) Gas vacuoles – Green bacteria


(b) Large central vacuoles – Animal cells


(c) Protists – Eukaryotes


(d) Methanogens – Prokaryotes


Answer: B

 

12. Water soluble pigments found in plant cell_________


(a) Anthocyanins


(b) Chlorophylls


(c) Xanthophylls


(d) Carotenoids


Answer: A

 

13. Mitochondria and chloropast are________


(a) Semi-autonomous organelles


(b) Formed by division of pre-existing orgnelles and they contain DNA but lack protein synthesizing machinery

Which one of the following options is correct?


(a) Both (a) and (b) are false


(b) Both (a) and (b) are correct


(c) (b) is true but (a) is false


(d) (a) is true but (b) is false


Answer: D

 

15. The Golgi complexj participates in_________

(a) Respiration in bacteria

(b) Formation of secretory vesicles

(c) Fatty acid breakdown

(d) Activation of amino acid

Answer : B

16. Which of the following is true for nucleolus?

(a) It takes part in spindle formation

(b) It is a membrane-bound structure

(c) Larger nucleoli are present in dividing cells

(d) It is a site for active ribosomal RNA synthesis

Answer : D

 

17. Select the incorrect match

(a) Submetacentric – L-shaped Chromosomes

(b) Allosomes – Sex chromosomes

(c)Lampbrush – Diplotene bivalents

(d) Polytene – Oocytes of amphibians

Answer : D

 

18. Which one of the following cell organelles is enclosed by a single membrane?


(a) Nucleus


(b) Mitochondria


(c) Chloroplasts


(d) Lysosomes


Answer: D

 

19. Which of the following structures is not found in a prokaryotic cells?


(a) Plasma membrane


(b) Nuclear envelope


(c) Ribosome


(d) Mesosome


Answer: B

 

20. Cellular organelles with membranes are________


(a) Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria


(b) Nuclei, ribosomes and mitochondria


(c) Chromosomes,, ribosomes and endoplasmic reticulumn


(d) Endoplasmic reticulum, ribosomes and nuclei


Answer: A

 

21. Middle lamella is composed of_______

(b) Phosphoglycerides

(d) Hemicellulose

(a) Calcium pectate

(c) Muramic acid.

Answer : A

 

22. Cytoskeleton is made up of_________

(a) Cellulose deposits

(c) Proteinaceous filament

(b) Cellulose microfibrils

(d) Calcium carbonate granules

Answer : C

 

23. What is true of membrane lipids and proteins_______

(a) None can flip-flop

(b) Both can flip-flop

(c) Proteins can flip-flop but lipids cannot

(d) Lipids can flip-flop but proteins cannot

Answer : D

 

24. Vacuole in a plant cell_________

(a) Lacks membrane, contains water and excretory substances

(b) Is membrane bound, contains water and excretory substances

(c) Is membrane bound, contains storage proteins.and lipids

(d) Lacks membrane and contains air

Answer: B

 

25. Polysome is formed by___________

(a) Ribosomes attached to each other in a linear arrangement

(b) Several ribosomes attached to a single mRNA

(c) Many ribosomes attached to a strand of endoplasmic reticulum

(d) A ribosome with several subunits.

Answer : B

 

26. Protein synthesis in an animal cell occurs_________


(a) Only on the ribosomes present in the cytosol


(b) On ribosomes present in cytoplasm as well as in mitochondria


(c) Only on ribosomes attached to the nuclear envelope and endoplasmic recticulum


(d) On ribosomes present in the nucleous as well as in cytoplasm.


Answer : B

 

27. In chloroplast, chlorophyll is present in_______


(a) Inner membrane


(b) Thylakoid membrane


(c) Outer membrane


(d) Stroma


Answer: B

 

28. Which of the following cell organelles is responsible for extracting energy from carbohydrates to form ATP?

(a) Lysosome

(b) Ribosome

(c) Chloroplast

(d) Mitochondrion

Answer : D

 

29. Nuclear envelope is a derivative of_________


(a) Rough endoplasmic reticulum


(b) Smooth endoplasmic reticulum


(c) Membrane of Golgi complex


(d) Microtubules


Answer: A

 

30. Which one of the following is not an inclusion body found in prokaryotes?


(a) Polysome 


(b) Phosphate granule


(c) Cyanophycean granule


(d) Glycogen granule


Answer: A

 

31. The chromosomes in which centromere is situated close to one and are_______


(a) Sub-metacentric


(b) Metacentric


(c) Acrocentric


(d) Telocentric


Answer: D

 

32. What is true about ribosomes_________


(a) These are found only in eukaryotic cells


(b) These are selt-splicing introns of same RNAs


(c) The prokarytotic ribosomes are 80 S, where S stands for sedimentation coefficient


(d) These are composed of ribonucleic acid and proteins


Answer: D

 

33. The important site for the formation of glycoproteins and glycolipids is_____________


(a) Vacuoles


(b) Plastids


(c) Lysosome


(d) Golgi apparatus


Answer : D

 

34. Peptide synthesis inside a cell takes place in____________


(a) Chloroplast


(b) Chromoplast


(c) Ribosomes


(d) Mitochondria


Answer: C

 

35. Plasma membrane consist mainly of________


(a) Protein embedded in a phospholipid bilayer


(b) Protein embedded in a polymer of glucose molecules


(c) Proteins embedded in a carbohydrate bilayer


(d) Phospholipids embedded in protein bilayer


Answer: A

 

36. The main arena of various types of activities of a cells is__________


(b) Plasma membrane


(a) Nucleus


(c) Cytoplasm


(d) Mitochondrion


Answer: C

 

37. The solid linear cytoskeletal elements having a diameter of 6nm and made up of a single type of monomer are known as___________


(a) Microfilaments


(b) Intermediate filaments


(c) Lamins


(d) Microtubules


Answer: A

 

38. The osmotic expansion of a cells kept in water is cheifly regulated by___________


(a) Mitochondria


(b) Vacuoles


(c) Plastids


(d) Ribosomes


Answer: B

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *