Computer Fundamental MCQ Pdf

Spread the love

MCQ on Computer – Fundamental, Basics, Network, Design:

In the previous article, we discuss basic computer knowledge. These basic knowledge are like our internal skills. If we want to go further in the future, these internal skills must be cultivated. 

The framework is ever-changing, but the general underlying knowledge is almost unchanged. Understanding this knowledge can help us learn knowledge faster and better understand the operating mechanism of a computer. 
Of course, these Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers Pdf are often asked in interviews, and computer science entrance exams. Some readers often ask what is the basic knowledge of computers? study order? Recommended books? Here we discuss the Top 60 computer fundamental MCQ:

Introduction to computer Fundamental:

  • A computer is an electronic machine that serializes and controls any type of data and solves all kinds of mathematical and logical problems with perfect accuracy in a very short time.
  • COMPUTER stands for Common Operating Machine Purposely Used for Technological and Educational Research.
  • In 1642, a machine was developed by the name of Pascaline to add and subtract numbers.
  • In 1822, Charles Babbage invented the machine called the Difference Engine, which is considered to be the basis of the present-day computer.
  • Later he improved this machine and named it Analytical Engine and made it General Purpose Computing Machine.
  • There are two types of computers digital computers and analog computers.
  • Computers are divided into five generations: first generation, second generation, third generation, fourth generation, and Fifth Generation.
MCQ on Computer - Basics, Fundamentals, Network, Design

Computer Fundamental MCQ:

1. The brain of the computer is called?

A. RAM

B. ROM

C. CPU

D. Mouse

Answer: C


2. With the help of which the data printed on the computer printed on paper?

A. Mouse

B. keyboard

C. RAM

D. Printer

Answer: D


3. What was the world’s first digital computer?

A. Univac

B. T-3A

C. VIC/20

D. none of these

Answer: A


4. Who was the inventor of WWW (World Wide Web)?

A. James Gosling

B. Tim Berners Lee

C. Charles Babbage

D. von Neumann

Answer: B


5. A complete computer system includes two parts________

A. Instruction system and system software

B. hardware system and software system

C. CPU, and operating system

D. the host and external devices

Answer: B


6. Among the following software, which is system software_______

A. Word 

B. Flash 

C. Excel 

D. Windows XP

Answer: D


7. The basic function of the computer controller is______

A. Perform arithmetic and logical operations

B. Store various control information

C. Maintain various control states

D. Command and control the work of various components of the computer

Answer: D


8. Who invented the computer?

A. Charles Babbage

B. von Neumann

C. Tim Berners Lee

D. none of these

Answer: A


9. What is the full name of DOS?

A. Desk Operating System

B. Disk Operating System

C. Dynamic Operating System

D. Disk opposite System

Answer: B


10. What is the full name of the CPU?

A. Central Pixel Unit

B. Central Processing Unit

C. Central Processing Universal

D. none of these

Answer: B


11. Which of the following is a search engine?

A. Bing

B. Wolfram Alpha

C. Chrome

D. Opera

Answer: A


12. Software systems are divided into two categories_______

A. System software and application software

B. operating system and computer language processing program

C. tool software, and application software

D. System software and tool software A

Answer: A


13. Use computers to control the launch of artificial satellites and missiles. According to the classification of computer applications, it should belong to___________

A. Scientific computing

B. Auxiliary design

C. Data processing

D. Real-time control

Answer: D


14. The main function of the language processing program is_________

A. Convert natural language into the source program

B. Convert user commands into source programs

C. Convert a source program to a machine language program

D. Automatically generate source programs according to design requirements

Answer: C


15. The host computer of the microcomputer consists of a CPU and_________

A. External memory

B. Motherboard 

C. Internal memory

D. Input and output devices

Answer: C


16. For a microcomputer, its performance mainly depends on____

A. the capacity of the internal memory

B. The performance of the CPU

C. the resolution of the display

D. the capacity of the hard disk

Answer: B


17. Commonly used input devices are____

A. keyboard, monitor, CD-ROM

B. keyboard, mouse, scanner

C.  keyboard, mouse, plotter

D. keyboard, microphone, printer

Answer: B


18. The computer working principle proposed by von Neumann adopts______

A. Machine Language and Hexadecimal

B. ASCII encoding and instruction system

C. program control working mode

D. CPU and internal memory

Answer: C


19. How many bytes are in 1KB?

A. 1024 megabytes

B. 1024 gigabytes

C. 1024 bytes

D. 1024 nanobytes

Answer: C


20. What is the full form of HTML?

A. Hypertag Markup Language

B. Hypertext Markup Language

C. Hypertach Markup Language

D. Hypertext Makeup Leauge

Answer: B


21. In which part of the computer does most of the processing take place?

A. CPU

B. RAM

C. ROM

D. none of these

Answer: A


22. What is the full form of WAN?

A. World Area Network

B. Wide Area Network

C. Window Area Net

D. Wipe Area Network

Answer: B


23. What is the full form of FAX?

A. Fine away xerox

B. Find away xerox

C. Far away xerox

D. Fun away xerox

Answer: C


24. How many megabytes are in 1GB?

A. 512 megabytes

B. 1024 megabytes

C. 256 megabytes

D. none of these

Answer: B


25. Which one of the following is not a computer language?

A. JAVA

B. C++

C. C

D. BING

Answer: D


26. Which was the first web search engine?

A. Google

B. Yahoo

C. Aliweb

D. Bing

Answer: C


27. Which instrument was first designed for calculation?

A. Computer

B. Calculator

C. abacus

D. none of these

Answer: C


28. The most important system software of a computer is________ if it is lacking, the computer system cannot work.

A. Management system

B. database system

C. language processing program

D. operating system

Answer: D


29. Inside the microcomputer, data is transmitted, stored, and processed in the form of___________

A. Binary 

B. Octal 

C. decimal

D. Hexadecimal 

Answer: A


30. The hard disk and CD of the computer____

A. It belongs to internal memory

B. It belongs to external memory

C. respectively, internal memory, external memory

D. belonging to random access memory

Answer: B


31. When was the first computer made in the world?

A. 1976

B. 1966

C. 1978

D. 1975

Answer: A


32. What was the name of the first computer made in India?

A. Buddha

B. Siddhartha

C. Vivek

D. Ashok

Answer: B


33. In which country was the ultimate computer manufactured?

A. China

B. America

C. France

D. India

Answer: D


34. By whom was the basic computer language developed?

A. John. Yes. cami

B. Jim Clark

C. Pascal

D. none of these

Answer: A


35. Among the following descriptions, the correct one is ______

A. 1KB=1024* 1024B

B. 1MB= 1OOO *1OOOB

C. 1KB =1024MB

D. 1MB =1024KB

Answer: D


36. Which of the following is a computer operating system? 

A. System software

B. Application software

C, language compiler and scheduler

D. Windows operating procedures

Answer: A


37. The main function of the operating system is__________

A. Translate the source program into the target program

B. It is convenient for users to manage data

C. Manage and schedule hardware and software resources of computer systems

D. Realize the transfer of software and hardware

Answer: C


37. The computer structure based on binary and program control is proposed by___

A. Boolean 

B. von Neumann

C. Babbage 

D. Turing 

Answer: B


38. Which is the correct order of reading and writing speed_______

A. RAM > Cache > Hard Disk > CD

B. Cache > RAM > Hard Disk > CD

C. Cache > Hard Disk > RAM > CD

D. RAM > Hard Disk > Optical Disc > Cache

Answer: B


39. Which of the following languages ​​can be directly recognized and executed by computer hardware?

A. Machine language

B. Assembly language

C. high-level language

D. low-level language

Answer: A


40. In the process of using the computer, the explanation for the phenomenon of “crash” is______

A. The printer is not installed

B. The computer cannot work normally due to the failure

C. The service life of the display has expired

D. Performance testing software is not installed

Answer: B


41. Regarding the speed of the computer, the incorrect statement is______ 

A. The higher the main frequency, the faster the operation speed

B. The larger the memory, the faster the operation speed

C. The more data bits processed by the CPU per unit time, the faster the operation speed

D. The longer the access cycle, the faster the operation speed

Answer: D


42. The main reason why computers use binary numbers is________

A. In line with personal habits

B. Convenient data input and output

C. a large amount of stored information

D. Easy to implement with electronic components

Answer: D


43. When purchasing a PC, you can often hear PII, PIII, etc., referring to_______

A. Main frequency

B. the brand of the hard disk

C. the type of microprocessor

D. the model of the display

Answer: C


44. The resolution of the display is generally expressed in__________

A. How many characters can be displayed

B. The amount of information that can be displayed

C. the number of colors that can be displayed

D. Multiply the horizontal pixels by the vertical pixels

Answer: D


45. The level of display resolution_______

A. Under the same character area, the more pixels, the lower the resolution

B. Under the same character area, the more pixels, the more unclear the displayed characters

C. Under the same character area, the more pixels, the higher the resolution

D. Under the same character area, the fewer the pixels, the better the character resolution

Answer: C


46. A CD-ROM can store information______

A. 100MB 

B. 200MB 

C. 500MB 

D. 650MB 

Answer: D


47. Multitasking operating system, its meaning refers to________

A. Can be used by multiple people at the same time

B. can run multiple programs at the same time

C. can be connected to multiple devices to run

D. can load multiple files

Answer: B


48. The computer can realize automatic continuous operation because it adopts the principle of_______

A. Boolean logic

B. digital circuit

C. Stored program

D. Integrated circuit

Answer: C


49. Although the functions of the computer are getting stronger and stronger, it ( ) has not changed______

A. The capacity of random access memory

B. Human-machine interface and input/output devices

C. program control principle and system structure

D. The speed of the CPU

Answer: C


50. A complete computer system consists of_____

A. System software and application software

B. hardware system and software system

C. host and external devices

D. hardware system and operating system

Answer: B


51. The CPU and internal memory are usually collectively referred to as________ 

A. Microcomputer system

B. Motherboard 

C. CPU 

D. host

Answer: D


52. Computer hardware mainly includes three major components, namely_______

A. CPU, memory, input/output devices

B. CPU, the arithmetic unit, controller

C. memory, input/output devices, system bus

D. CPU, controller, input/output device

Answer: A


53. In the performance indicators of the computer, the memory capacity available to the user usually refers to_______

A. ROM capacity

B. The capacity of RAM

C. the capacity of CD-ROM

D. The capacity of RAM and ROM

Answer: B


54. Computer software refers to the general term of ______

A. Algorithms and data structures

B. Program and data

C. Programs and Documentation

D. Documents and data

Answer: C


55. The application software of the computer refers to_____

A. All software that can be used

B. The basic software that the computer needs to use

C. a certain software that each user needs to use

D. Software was written for a specific application purpose

Answer: D


56. Which of these computers has its own instruction system, its basic instructions are usually composed of________

A. opcode and operand address code

B. Opcodes and operands

C. operand and address code

D. Operation instructions and operands

Answer: A


57. The source program refers to______ 

A. Programs are written in assembly language or high-level language

B. Programs are written by programmers themselves

C. Programs are written in machine language

D. Programs are written by users themselves

Answer: A


58. The target program refers to__________

A. Program is written in assembly language

B. Application 

C. Programs are written in machine language

D. To compile the program

Answer: C


59. All programs that can be executed on the computer are_______

A. Assembler 

B. application 

C. source program

D. target program

Answer: D


60. In the computer, the basic unit of information storage is________

A. bit

B. bytes 

C. word

D.  word length

Answer: B


61. In the aspect of realizing industrial production automation, the computer is mainly manifested in_______

A. Artificial intelligence

B. Scientific computing

C. Data processing

D. Real-time control

Answer: D


62. In computer applications, CAI refers to_________

A. Computer-assisted teaching

B. Computer Aided Design

C. Computer Aided Manufacturing

D. computer-aided testing

Answer: A

Computer Fundamental One line Questions and Answers:

1. What is the full form of WWW?

Answer: World Wide Web

2. Who discovered the world’s first electronic computer?

Answer: Alan Turing

3. Who is the founder and inventor of the World Wide Web?

Answer: Tim Berners-Lee

4. The brain of the computer is?

Answer: CPU

5. Who invented the computer?

Answer: The computer was invented by Sir Charles Tevez.

6. How many types of computers are there?

Answer: There are two types of computers, first digital and Second analog computers.

7. What is meant by Personal Computer (PC)?

Answer: Personal computers (PCs) are the computers that we use personally. These are the smallest computers in the present time.

 8. What is meant by A.L.U?

Answer: The part of the computer in which all mathematical and logical problems are solved is called ALU i.e. Arithmetic and Logic Unit.

9. What is the full name of RTC?

Answer: Real Time Clock.

10. Which computer is the fastest?

Answer: supercomputer

11. Which option indicates computer errors?

Answer: bug

12. Permanent memory present in the computer is called?

Answer: ROM

13. Which material is used to make I.C chips used in computers?

Answer: Silicon

14. The set of instructions that gives commands to the computer to do something is called?

Answer: program

15. Permanent memory in a computer is?

Answer: ROM

16. What is meant by getting a BUG in a program?

Answer: Error

17. What is the smallest unit of computer data?

Answer: Byte

18. Name the first computer language developed is______

Answer: Fortron

19. What is the full form of CPU?

Answer: Central Processing Unit

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *