MS Windows MCQ | Windows MCQ Questions and Answers pdf

Spread the love

Windows MCQ Questions and Answers Pdf:

MS Windows MCQ | Windows MCQ Questions and Answers pdf


1. The window is__________

A. an object on the desktop, bounded by a rectangular frame

B. monitor screen

C. a group of objects on the monitor screen, limited by rectangular frames.

D. A gray stripe at the edge of the monitor screen with the START button placed on it.

Answer: A


2. While on the desktop in Windows, what happens pressing F5 to do?

A. Refreshes the screen

B. Opens help menu

C. Does Nothing

D. Opens Search

Answer: A


3. In Windows the function of “taskbar” is________

A. Display all functions of the system

B. Only display the name of the previously active window

C. Only display the name of the window that is working in the background

D. Switch between windows

Answer: D


4. In Windows which of the following statements about the taskbar is wrong:

A. The taskbar is always at the bottom of the screen

B. Click the taskbar button to switch between windows

C. Click the “Start” button on the left side of the taskbar to pop up the start menu

D. The time can be displayed on the taskbar

Answer: A


5. To access other computers in the Windows network environment, you can open the following:

A. My computer

B. My document

C. Network Neighborhood

D. control panel

Answer: C


6. In Windows, a folder can only contain_________

A. Folder 

B. file 

C. record 

D. files and folders

Answer: D


7. The correct operation method to use the mouse to select several discontinuous files in the resource manager window is to hold down ( ), and then click the name of the file to be chosen________

A. Shift key

B. Tab key

C. Alt key

D. Ctrl key

Answer: D


8. The left side of the Windows Explorer window displays______

A. All openable folders

B. The tree folder structure of the system

C. Files and folders under the opened folder

D. The path of each file is indeterminate

Answer: B


9. In Windows operating system, the correct statement about the path of the file is: 

A. Each file has two paths

B. The path of each file is unique

C. Each file has more than two paths

D. The path of each file is indeterminate

Answer: B


10. If there is no plus or minus sign in front of a folder in the directory structure of the Windows system, it means the folder:

A. has been expanded

B. not expanded

C. There are subfolders

D. does not contain any subfolders

Answer: D


11. In the process of using Windows98, if there is a mouse failure, and the mouse cannot be used, the operation to open the “Close Windows” dialog box is to press the_____

A. Shift +F4

B. Ctrl +F4

C. Alt +F4

D. ESC 

Answer: C


12. In Windows, files have four attributes. The files created by users generally have ( ) attributes? 

A. Archive 

B. read-only

C. system 

D. to hide

Answer: A


13. After the recycle bin is emptied, the files that were deleted before the recycle bin was emptied_________

A. All can not be recovered

B. All can be recovered

C. some can recover

D. None of the above

Answer: A


14. Which of the following statements about the recycle bin is correct: 

A. The recycle bin can temporarily store deleted files

B. The files in the recycle bin are unrecoverable

C. The files permanently deleted by the user are stored in the recycle bin

D. If the files in the recycle bin are restored, they may not return to their original locations

Answer: A


15, The clipboard in windows is_________

A. an area in the hard disk

B. an area in memory

C. an area in the cache

D. an area on a floppy disk

Answer: B


16. The default method of switching between Chinese and English in the windows system is_______

A. Ctrl +Space

B. Crtl +Shift

C. Shift +Alt+Ctrl

D. Alt +space

Answer: A


17. In windows, the following characters ( ) can appear in file names_______

A.  *

B. blank 

C. < 

D.?

Answer: B


18. Windows operating system is a______ 

A.single-user single-task operating system

B. multi-user single-task operating system

C. single-user multitasking operating system

D. Multi-user multi-tasking operating system

Answer: C


19. Which of the following devices are all computer input devices________

A. keyboard, light pen, plotter

B. mouse, scanner, printer

C. keyboard, microphone digital camera

D. light pen, mouse, MP3 player

Answer: C


20. If the paste in the edit menu of the windows window is unavailable, in what state, the paste is available_________

A. A file or folder has been copied

B. A file or folder has been cut

C. There is content in the clipboard

D. A file or folder is selected

Answer: C


21. After restoring a file from the recycle bin________

A. to a special folder

B. Go to any folder

C. go to C:

D. to the original position before deletion

Answer: D


22. After the Windows Form is minimized________

A. Equivalent to being closed

B. The program stops and does not run

C. No change

D. the program is transferred to the background

Answer: D


23. In the process of using Windows, if there is a mouse failure if the mouse cannot be used, the operation to open the “Start” menu is_______ 

A. Press Shift+Tab

B. Press Ctrl+Shift

C. Press Ctrl+Esc

D. Press the space bar

Answer: C


24. When the installation of Windows  is completed, the automatically installed applications are: 

A. Wps2000 

B. Word2000 

C. Excel2000 

D. writing pad

Answer: D


25. In Windows the function of “Recycle Bin” is________

A. to store the fragments of the disk

B. Fragments of storage files

C. Save the cut text

D. Store deleted files

Answer: D


26. Windows is a kind of______

A. single-user single-task operating system

B. single-user multitasking operating system

C. multi-user single-task operating system

D. multi-user multi-tasking operating system

Answer: B


27. Which of the following devices is not an input device is______

A. Scanner 

B. digital camera

C. Display 

D. Photoelectric reader

Answer: C


28. In Windows which of the following statements about the taskbar is wrong____

A. You can set the taskbar to automatically hide

B. You can switch between windows through the buttons on the taskbar

C. The taskbar can be moved

D. Only display the name of the window that is active when it is closed

Answer: D


29. Internet Explorer in Windows is mainly used for______   

A. Transfer files

B. to browse the web

C. to send an email

D. Edit web pages

Answer: B


30. In the process of using Windows, the mouse malfunctioned. If the mouse cannot be used, the operation to open the “Start” menu is:

A. Press Shift+Tab

B. Press the Ctrl+Shift key

C. Press Crtl +Esc

D. Press the space bar

Answer: C


31. In the process of using Windows, if there is a mouse failure, and the mouse cannot be used, the operation to open the “Start” menu is to press the ( ) key________

A. Alt +Esc

B. Crtl +Esc

C. Alt +Shift

D. Crtl +Tab

Answer: B


32. The keys on the microcomputer keyboard for inputting upper-shift characters are_____

A. Ctrl key

B. Shift key

C. Tab key

D. Alt key

Answer: B


33. The main function of the taskbar in Windows is_________

A. Display all functions of the system

B. Only display the name of the currently active window

C. Only display the name of the window running in the background

D. Switch between windows

Answer: D


34. The term “folder” means_______

A. file system element

B. multiple files stored in one place

C. Instructions on the storage box

D. Document stored on a CD

Answer: A


35. You can increase the size of the window to the size of the desktop______

A. Click on the expand button

B. drag one of the window borders to the screen size with the mouse

C. click on the “Minimize” button

D. Click on the “Close” button

Answer: A


36. Application window menu________

A. Consists of commands available in the application

B. Consists of paragraphs containing application commands

C. Consists of application control buttons

D. Shows statistical data about the document being processed in the window

E. Contains tools to “scroll” the document in the window.

Answer: B


37. Folders may contain_______

A. Only files

B. Only folders

C. files and folders

D. Files and no more than three folders

Answer: C


38. Desktop is_______

A. the place where the display is installed

B. keyboard stand

C. The image on the display screen with controls placed on it

D. A folder that stores the user’s documents.

Answer: C


39. In the default case of the system, besides using the mouse, the other methods that can be used to convert the input method are_______

A. Crtl +Shift

B. Crtl +Alt

C. Alt +Shift

D. Alt +Ctrl

Answer: A


40. The contents of the “Clipboard” in Windows are_______

A. In the hard disk

B. On a floppy disk

C. on the CD

D. in memory

Answer: D


41. In Windows Explorer, to select multiple consecutively arranged files or folders at one time, click the first object to be selected with the mouse, and then_________

A. Hold down the Shift key and click the last object

B. Hold down the Alt key and click the last object

C. Hold down the Ctrl key and click the last object

D. Move the mouse to the last object and click it again

Answer: A


42. Which of the following statements about the recycle bin is correct______ 

A. The recycle bin can temporarily store files deleted by users

B. The files in the recycle bin are unrecoverable

C. The files permanently deleted by the user are stored in the recycle bin

D. If a file in the recycle bin is restored, it may not necessarily return to its original location

Answer: A


43. Which of the following statements about the taskbar is wrong_______

A. The taskbar is always at the bottom of the screen

B. Click the “Start” button on the left side of the taskbar to pop up the start menu

C. The time can be displayed on the taskbar

D. Click the task button on the taskbar to switch windows.

Answer: A


44. Assuming that there is an icon of an application on the Windows desktop, in the system default mode, to run the program, you can_________

A. Click the icon with the left mouse button

B. Right-click the icon

C. Double-click the icon with the left mouse button

D. Double-click the icon with the right mouse button

Answer: C


45. The keys on the keyboard of the microcomputer for inputting upper-case characters and converting English uppercase and lowercase letters are_________

A. Alt 

B. Ctrl 

C. Shift 

D. Tab 

Answer: C


46. In the Windows network environment, to access other computers, you can open________

A. My computer

B. Control panel

C. Network Neighborhood

D. My document

Answer: C


47. The entire display screen of window_________

A. window 

B. the operating table

C. Workbench 

D. desktop 

Answer: D


48. The contents of the clipboard in Windows exist in_________

A. In the hard disk

B. On a floppy disk

C. on the CD

D. in memory

Answer: D


49. You can move a window on the desktop________

A. by grabbing its title bar with the mouse and dragging it to the right place

B. successively changing its horizontal and vertical dimensions

C. minimize and maximize the window several times. Someday it will take the desired position on the desktop

D. Both A and B

Answer: D


50. The name of a file in the Windows file system can_________

A. be up to 252 characters long

B. use the symbols of the national alphabet

C. contain characters: dot, colon, slash, asterisk, question mark

D.  Both A and B

Answer: D


51. With standard Windows installations, by double-clicking the left mouse button, you can_______

A.  select an object

B. open the object

C.  highlight a word in a text document

D. Both B and C

Answer: D


52. The application is used to work with simple text documents________

A. Notepad

B. Address book

C. Paint

D. Calculator

Answer: A


53. Restore window means_________

A. return the size and position on the desktop, which was before the “expand” or “collapse”

B. continue the work of the stopped application

C. continue the program after the crash

D. restore the application window after it has ended

Answer: A


54. With standard Windows installations, with a single right-click, you can____

A. call the context menu

B. open the object

C. highlight a word in a text document

D. set the current position of the information entry pointer

Answer: A

55. Taskbar is_______

A. a strip pressed to any edge of the screen (desktop) with indicators displayed on it, control buttons, and icons of active applications.

B. randomly placed icons on the screen

C. icon in the upper left corner of the application window

D. The top line of the application window, containing, in particular, the name of the application program.

Answer: A


56. Which of the following refers to the rectangular area for displaying information and running the program_______

A. Desktop

B. Dialog box

C. Menu

D. Window

Answer: D

57. If the window collapsed, then_______

A. the execution of the application program will stop

B. application windows will release the desktop, but their corresponding application will be active and its icon will remain on the taskbar

C. application windows will free up the desktop, but their corresponding application will be temporarily suspended, although its icon will remain on the taskbar

D. the corresponding application will be temporarily suspended, although the application window will not release the desktop

Answer: B


58. MS. Office 2000 was developed by …………..

A. Novel

B. Coral

C. Lotus

D. Micro soft

Answer: D


59. Title bar_______

A. contains information about the application window and window control buttons

B. string of special characters for service purposes

C. Contains only the name of the object processed by the application

D. Shows statistical data about the document being processed in the window

Answer: A

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *