MCQ on Cloud Computing

Spread the love

Cloud Computing MCQ: Cloud computing is a technology in which a variety of technology-based facilities are provided using the Internet. These services include databases, software, storage, etc. Cloud computing simply means “providing any computing service or service to the user through the Internet.”

Through cloud computing, cloud service providers give the user an online space in which the user can store his data and then access that data from any corner of the world via the Internet.

Google Drive is an example of cloud computing. You can store data on your smartphone or computer in Google Drive and then access the data stored in Google Drive anytime, anywhere by logging in with your Gmail ID.

You can think of cloud computing as memory installed in your computer like a hard disk or any other storage device. But the difference is that a hard disk or other storage device stores your data on your local computer only. But cloud computing technology takes the help of cloud servers to store your data, and you need an internet connection to access your data.

Here below we have shared some Cloud Computing MCQ with Answers Pdf.

MCQ on Cloud Computing

1. Cloud Computing refers to____________
a) Cloud computing means tasks and services that are provided and hosted on the Internet on special services for a fee.
b) Cloud computing is the delivery of computing services—including servers, storage, databases, networking, software, analytics, and intelligence.
c) Cloud Computing is a tool used to create an application
d) Both a and b
Answer: D

2. Which of the following is part of cloud computing?
a) Management Software.
b) Cloud Server.
c) Cloud Storage.
d) All of these
Answer: D

3. Which of the following is an example of cloud computing?
a) Emails, calendars,
b) Skype,
c) WhatsApp
d) All of these
Answer: D

4. Which of the following is a type of cloud computing?
a) private clouds,
b) public clouds,
c) hybrid clouds,
d) All of these
Answer: D

5. Which of the following is not a type of cloud server?
a) Merged Cloud Servers
b) Private Cloud Servers
c) Dedicated Cloud Servers
d) Public Cloud Servers
Answer: A

6. What are the 3 layers in cloud computing?
a) infrastructure as a service (IaaS),
b) platform as a service (PaaS),
c) software as a service (SaaS).
d) All of these
Answer: D

7. What are the benefits of cloud computing?
a) Accessibility anywhere, with any device.
b) Centralized data security. …
c) Higher performance and availability
d) All of these
Answer: D

8. Who is the father of cloud computing?
a) J. C. R. Licklider
b) Alan Turing
c) Tim Berners-Lee
d) Dennis Ritchie
Answer: A

9. Cloud computing is the development and application of________ technology.
A. Parallel computing
B. Grid computing
C. Distributed computing
D. All three options are
Answer: D

10. It is generally believed that my country’s cloud computing industry chain is mainly divided into four levels, including the underlying components and cloud infrastructure.
A. Infrastructure layer
B. Platform and software layer
C. Operation support layer
D. Application service layer
Answer: A

11. Through Computing Cloud, Amazon allows customers to rent computers through Web Service to run their applications________
A. S3
B. HDFS
C. EC2
D. GFS
Answer: C

12. Judging from the research status, the following is not a characteristic of cloud computing________
A. Very large scale
B. Virtualization
C. Privatization
D. High reliability
Answer: C

13. Cloud computing can be divided into three categories from the perspective of service methods__________
A. Private Cloud
B. Financial cloud
C. Hybrid cloud
D. Government affairs cloud
E. Public cloud
Answer: (A, C, E)

14. The type of cloud computing service that uses the platform as a service is___________
A. IaaS
B. PaaS
C. SaaS
D. none of the three options
Answer: C

15. DaaS refers to_________
A. Software as a service
B. Data as a service
C. Security as a service
D. Desktop as a service
Answer: B

16. The deployment mode of cloud computing does not include______
A. Public cloud
B. Private Cloud
C. Hybrid cloud
D. Government cloud
Answer: D

17. The following are PaaS platforms provided by domestic companies________
A. Amazon AWS
B. Tencent Qcloud
C. Ali ACE
D. Sina SAE
Answer: D

18. Google App Engine belongs to the type of product.
A. IaaS
B. PaaS
C. SaaS
D. DaaS
Answer: B

19. The concept that does not belong to network virtualization is_______
A. VLAN
B. VPN
C. VEPA
D. SAN
Answer: D

20. The following features are not the main features of virtualization.
A. High scalability
B. High availability
C. High Security
D. Simple technology
Answer: D

21. Virtualization can_______
A. Make servers consume less power
B. Higher scalability
C. Reduce management costs
D. Buy more servers
Answer: B

22. Which of the following features is not the main feature of cloud computing____
A. High scalability
B. Adoption of virtualization technology
C. Simple technology implementation
D. Users can purchase cloud computing resources and services of any scale at any time according to their needs
Answer: C

23. Which of the following statements about cloud computing is wrong:
A. virtualization
B. dynamic scalability
C. management of multiple devices
D. individual autonomy
Answer: D

24. Compared with network computing, what does not belong to the characteristics of cloud computing is_______
A. highly shared resources
B. suitable for tightly coupled scientific computing
C. supporting virtual machines
D. suitable for commercial fields
Answer: B

25. A user rents a virtual machine from a cloud service provider for daily use and returns the virtual machine to the cloud service provider when traveling. Which key feature of cloud computing does this reflect?
A. On-demand self-service
B. Location-independent resource pool
C. Pay-per-use
D. Rapid elasticity
Answer: C

26. The option that does not belong to the disadvantages of cloud computing is____
A. Limited privacy and security guarantees
B. The functions of cloud computing may be limited
C. Cannot provide reliable and safe data storage
D. There may be offline problems
Answer: C

27. In what year did cloud computing first officially appear in the business world?
A. 1959
B. 1984
C. 1996
D. 2006
Answer: D

28. SaaS layer service is____
A. providing servers, storage, and network resources
B. providing services to users with application service platforms or development environments
C. providing services to customers with application software
D. None of these
Answer: C

29. Which of the following statements about SaaS is wrong is____
A. on-demand lease
B. network access
C. users can install other application software on it
D. users can obtain software installed on the supplier through leasing
Answer: C

30. The following is not PaaS services___
A. database system
B. authentication system
C. network security system
D. data resource service
Answer: C

31. Which of the following belongs to the IaaS service type to build a data center for_____
A. users to purchase servers, networks, and storage.
B. Deliver basic hardware resources such as servers, storage, and networks to users through the network, and deploy operating systems and application software by users.
C. The application is delivered to the user through the network, and the user accesses the application through a browser.
D. None of these
Answer: B

Hopefully, these MCQ on Cloud Computing will help you gain a better understanding of cloud computing. If you have additional questions, please feel free to ask. Below we have also collected some cloud computing Multiple choice questions, just take a look.

Cloud Computing MCQ (Multiple Choice Questions)

1. Which of the following aspects does cloud computing mean to enterprises?
A. Reduced maintenance costs
B. Can obtain better storage capacity
C. Can solve information storage and computing problems more efficiently
D. Can improve system performance
Answer: ABCD

2. The advantages of cloud computing are reflected in which of the following aspect
A, number of equipment
B, equipment cost
C, management cost
D, operation and maintenance cost
Answer: ABCD

3. Which of the following are characteristics of cloud computing?
A, An extensive network access
B, measurable service
C, elastic service
D, resource pooling
Answer: ABCD

4. The following statements about distributed computing are correct:
A. It is easier to provide security measures
B. Improve the fault tolerance of the system
C. The hardware investment for each site is less than that of intermediate sites
D. Can be transferred when a site cannot operate to other sites
Answer: BCD

5. What are the advantages of distributed computing
A. high availability
B. fast computing speed
C. improve system fault tolerance
D. reduce maintenance costs
Answer: ABC

6. Advantages of the SaaS model
A. No need to bear the cost of software project formulation and implementation
B. No need to pay software license fees
C. No need to pay platform software fees such as database purchases
D. No need to pay for hardware equipment such as servers and networks
Answer: ABCD

7. What are the advantages of SaaS
A, more flexible use of software
B, better control of user data
C, better software delivery and product optimization
D, reduce the required IT resources
Answer: ACD

8. The following statements about PaaS are correct:
A, PaaS provides applications
B, PaaS provides basic platforms
C, PaaS provides technical support for platforms
D, PaaS provides services such as application system development and optimization for platforms
Answer: BCD

9. What are the following that belong to advantages of PaaS
A, can handle ultra-high performance application scenarios
B, faster application development and deployment
C, better response to burst traffic
D, reduce the complexity of development and testing
Answer: BCD

10. What resources does IaaS mainly provide
A, network resource
B, storage resource
C, computing resource
D, operating system
Answer: ABCD

11. What are the advantages of IaaS
A rapid provision of infrastructure
B, improved utilization of resources
C, pay-as-you-go
D, high scalability
Answer: ABCD

12. Which of the following options are the advantages of a hybrid cloud?
A. The cost of a hybrid cloud will be higher than that of a pure private cloud
B. Hybrid cloud is inherently safer than traditional computing
C. Hybrid cloud can be adjusted and configured
D. Storage can be expanded
Answer: BCD

13. Which of the following statements about the hybrid cloud are correct?
A. Deploy applications with high-security requirements on self-built private clouds
B. Deploy publicly accessible applications on public clouds
C. Deploy applications only on public clouds
D. Realize optimal use of hybrid clouds resource allocation
Answer: ABD

14. Compared with the public cloud, which of the following advantages does the hybrid cloud have?
A. Data backup is more flexible;
B. Can effectively reduce enterprise costs;
C. Adopt a more reliable homogeneous resource network;
D. Improve system service capabilities and user experience;
Answer: ABD

Hopefully, with these MCQ on Cloud Computing, you gain a better understanding of cloud computing. If you have additional questions, please feel free to ask.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *