Basic Computer MCQ

Spread the love

Basic Computer MCQ with Answers Pdf:

Basic Computer MCQ is important for every student appearing for the competitive entrance exams such as SSC, HSC, SSC-CGL, SSC, UPSC, and State PCS Exams of all states. Below we are provided Computer MCQ Questions Prepared by subject experts and students can refer to this computer MCQ for competitive exams for their exam preparation. 

Below computer objective questions are prepared for every student who wants to clear their entrance exam. This fully solved computer MCQ for competitive exams applies to all college students, freshers, or experienced as well as various tests & contests in colleges. Aspirants can enhance their knowledge through regular practice which will help them crack any exam. 

These MCQ questions for computer fundamentals questions and answers provided here help students to understand each Concept of the chapter easily and interestingly. Students can practice this computer MCQ online tests thoroughly to score maximum marks in competitive exams.

Basic Computer MCQ

Basic Computer MCQ for Competitive Exam:

1. The original meaning of the English word “computer”?

a) type of telescope

b) electronic apparatus

c) cathode ray tube

d) the person who makes the calculations

Answer: D


2. The program is_________

a) games intended for use on a computer.

b) a set of instructions in machine language, which is stored as a file on a magnetic disk and, at the user’s command, is loaded into a computer for execution.

c) a set of instructions designed to start a computer.

d) a set of instructions designed to operate a computer.

Answer: B


3. The unit of measurement of information is_______

a) baud

b) bit

c) ampere

d) hertz

Answer: A


4. What number system is used to represent a number in computer memory________

a) decimal

b) binary

c) ternary

d) sexagesimal

Answer: B


5. Which of the following devices are input devices______

a) keyboard

b) diskette

c) scanner

d) Both A and C

Answer: D


6. Which of the following devices are output devices________

a) hard drive

b) display

c) printer

d) Both B and C

Answer: D


7. Data processing is carried out by________

a) processor

b) hard drive

c) server

d) scanner

Answer: A


8. Which device has the most negative impact on human health_______

a) CD-ROM drive

b) audio speakers

c) display

d) hard drive

Answer: C


9. The term “Operating System” means_________

a) a set of programs that ensure the operation of a computer

b) a program for preparing patients for complex operations

d) a program that provides the ability to develop complex documents

d) none of these

Answer: A


10. Application programs are_____

a) programs designed to solve specific problems.

b) programs that control the operation of hardware and provide services to us and our application systems.

c) games, drivers, etc.

d) programs that are stored on various types of removable media.

Answer: A


11. System programs_______

a) manage the operation of hardware devices and provide services to us and our application systems.

b) control the operation of the computer with the help of electrical impulses.

c) games, drivers, etc.

d) programs that are stored on the hard drive.

Answer: A


12. Who is the founder of domestic computer technology?

a) S.A. Lebedev

b) M.V. Lomonosov

c) P.L. Chebyshev

d) N.I. Lobachevsky

Answer: A


13. The computer is___________

a) a device for obtaining and fixing still images of material objects using light.

b) a device or system capable of performing a given, well-defined sequence of operations. These are most often numerical calculations and data manipulation operations, but I / O operations are also included here.

c) description of a set of input-output devices.

d) technologies for the accumulation, processing, and transmission of information using certain (technical) means.

Answer: B


14. Computer architecture is_______

a) a description of the details of the technical and physical structure of the computer.

b) description of a set of input-output devices.

c) a description of the software required for the operation oThe modem computer.

d) description of the structure and functions of the computer at a level sufficient to understand the principles of operation and the command system of the computer.

Answer: D


15. RAM is the memory that___________

a) the currently executing program and the data with which it directly works are stored.

b) information is stored, the presence of which is constantly necessary for the computer.

c) information is stored, whether the computer is running or not.

d) programs are stored that are designed to provide a dialogue between the user and the computer.

Answer: A


16. CACHE memory is__________

a) memory in which one program is being processed at a given time.

b) memory designed for long-term storage of information, regardless of whether the computer is running or not.

c) it is super-RAM, which stores the most frequently used parts of RAM.

d) the memory in which the system files of the operating system are stored.

Answer: C


17. The modem is a device for:

a) storage of information.

b) processing information at a given time.

c) transmission of information via telephone communication channels.

d) printing information.

Answer: B


18. The printer can be_______

a) matrix; laser; jet; sublimation; solid ink.

b) mechanical, kinescope (CRT), liquid crystal, plasma, laser, and projection.

c) monophonic, stereophonic, pseudo stereophonic.

d) touch, slider, shell.

Answer: A


19. The term “folder” means______

a) file system element

b) multiple files stored in one place

c) Instructions on the storage box

d) Document stored on a CD

Answer: A


20. Folders may contain__________

a) Only files

b) Only folders

c) files and folders

d) Files and no more than three folders

Answer: C


21. Desktop is_____________

a) the place where the display is installed

b) keyboard stand

c) The image on the display screen with controls placed on it

d) A folder that stores the user’s documents.

Answer: C


22. The window is_________

a) an object on the desktop, bounded by a rectangular frame

b) monitor screen

c) a group of objects on the monitor screen, limited by rectangular frames.

d) A gray stripe at the edge of the monitor screen with the START button placed on it.

Answer: A


23. Taskbar is a_________

a) a strip pressed to any edge of the screen (desktop) with indicators displayed on it, control buttons, and icons of active applications.

b) randomly placed icons on the screen

c) icon in the upper left corner of the application window

d) The top line of the application window, containing, in particular, the name of the application program.

Answer: A


24. The main components of the central processing unit are______

a) control device, registers.

b) control unit, arithmetic logic unit, cache memory.

c) control device, arithmetic logic unit.

d) control unit, arithmetic logic unit, registers, cache memory.

Answer: D


25. External memory is used for__________

a) storage of operational, frequently changing information in the process of solving the problem.

b) long-term storage of information, regardless of whether the computer is running or not.

c) storing information inside a computer.

d) processing information at a given time.

Answer: B


26. Personal computers include_______

a) desktop computer, laptop, subnotebook, tablet computer.

b) desktop computer, laptop, subnotebook, netbook, tablet computer, personal digital assistant.

c) netbook, tablet computer, pocket personal computer.

d) desktop computer, laptop, and subnotebook.

Answer: C


27. What does the processor do?

a) is processing one program at a given time.

b) controls the course of the computational process and performs arithmetic and logical operations.

c) connects peripheral devices to the trunk.

d) controls the operation of a computer with the help of electrical impulses.

Answer: B


28. What is a cooler?

a) A device for cooling the central processor.

b) Technologies for the accumulation, processing, and transmission of information using certain (technical) means.

c) Memory in which one program is being processed at a given time.

d) This is a control program (or a set of programs) designed to organize a multi-program mode of operation.

Answer: A


29. Working memory is_________

a) volatile memory, which temporarily stores data and commands needed by the processor during its operation.

b) high-speed, ultra-rapid memory.

c) memory designed for long-term storage of information, regardless of whether the computer is running or not.

d) the memory in which the system files of the operating system are stored.

Answer: A


30. What is a supervisor?

a) An integrated scientific and engineering discipline that studies all aspects of the development, design, creation, evaluation, and operation of computer systems for processing information, their application, and their impact on various areas of human activity.

b) Memory in which one program is being processed at a given time.

c) This is a control program (or a set of programs) designed to organize a multi-program mode of operation.

d) Technologies for the accumulation, processing, and transmission of information using certain (technical) means.

Answer: C


31. Informatics is___________

a) this is an area of ​​human activity associated with the processes of converting information using computers and their interaction with the application environment.

b) it is a science that studies the structure and most general properties of information, its search, storage, transmission, and processing using a computer.

c) a complex scientific and engineering discipline that studies all aspects of the development, design, creation, evaluation, and operation of computer systems for processing information, their application, and their impact on various areas of human activity.

d) technological operations with scientific and technical information, documentary, librarianship, storage, and processing of scientific research materials.

Answer: D


32. The main function of informatics______

a) development of methods and means of information transformation and their use in the organization of the technological process of information processing.

b) study of information processes of any nature.

c) the development of information technology and the creation of the latest technology for processing information based on the results of the study of information processes.

d) solving scientific and engineering problems of creating, implementing, and ensuring the effective use of computer equipment and technology in all spheres of public life.

Answer: A


33. What is cybernetics?

a) the science of artificial intelligence.

b) the science of the general laws governing the processes of control and transmission of information in machines, living organisms, and society.

c) computer science.

d) the science of the forms and laws of human thinking.

Answer: B


34. Information technology is______

a) information about someone or something, transmitted in the form of signs or signals.

b) technologies for the accumulation, processing, and transmission of information using certain (technical) means.

c) the processes of transmission, accumulation, and processing of information in the communication of people, living organisms, technical devices, and the life of society.

d) a system for working with programs, files, and data tables on a computer.

Answer: B

This article leads you to basic computer MCQ pdf which is an important topic from the competitive exams standpoint and Other Entrance Exams. The MCQ below lists different topics with corresponding computer MCQ questions, facilitating smooth learning and search experience.

Computer MCQ Question Quiz:

1. What is computer science?

Answer: It is the science that deals with the study and application of automatic information processing.

2. What is the computer?

Answer: It is an electronic system that allows data entry, processing, and storage.

3. What is hardware?

Answer: They are the physical and tangible components, the parts that can be seen and touched.

4. What is software?

Answer: They are the intangible and logical paths, which enable the computer to carry out all the processes.

5. What are input devices?

Answer: They are elements that allow the user to enter data, information, commands, and computer programs.

6. What are the most used input devices?

Answer: Keyboard, mouse, scanner, CD-ROM, joystick, microphone, and digital camera.

7. What is the keyboard?

Answer: It allows communication between the user and the computer.

8. What is the mouse or mouse?

Answer: it is used for easy navigation when operating programs, which appear on the monitor in graphical environments.

9. What is the scanner?

Answer: This device is used to digitize images or text.

10. What is the microphone?

Answer: It allows you to record voice or sound and store the information in an audio file.

11. What does the joystick consist of?

Answer: It consists of a lever or control that allows you to move the cursor or object on the screen as in video games.

12. What is a webcam?

Answer: It is a video camera designed for computers, it allows you to see the interlocutor while connecting to the internet to talk with people who are far away.

13. The output devices are those that?

Answer: They are those that we use to obtain the information that is stored in the memory of the computer and that is processed.

14. What is a monitor?

Answer: It is the main output device of a computer since thanks to it we can observe information.

15. What are the headphones for?

Answer: They are devices placed in the ear to be able to listen to the sounds of the sound card that it sends.

16. What is the function of the fax?

Answer: It is a device by which a copy of another transmitted print is printed.

17. What is the printer?

Answer: It is one of the most used devices, both in the office and at home. It allows having the record on a sheet of paper of the information contained in the computer.

18. What does the operating system do?

Answer: It is the software on which the other applications installed on the computer work and it is the most important of the programs.

19. How many and what are the operating systems that exist?

Answer: Single, multitask, single-thread, multi-thread, single-user, and multi-user.

20. What is a storage medium?

Answer: They are the ones in charge of storing the data that the CPU uses, to save and retrieve information.

21. What is the function of the hard drive?

Answer: It is the most important storage medium because it is where files are saved when working on the computer.

22. What is a file?

Answer: It is a set of data that is stored in a certain format, the file can be recorded on the computer’s hard drive or on some other storage medium.

23. What is a folder?

Answer: It is a space that is used to store documents or files in storage units and helps to sort files by name to locate them easily.

24. What is the function of an antivirus

Answer: It is a program that prevents or avoids the activation of a virus as well as its programming

25. What is the internet?

Answer: It is the global communications system that links thousands of individual networks and that is why it is known as the network of networks.

26. Is a set of linked and cross-referenced information available to the public eye?

Answer: LAN network

27. What can a word processor be applied to?

Answer: Creation, edition, imprecise

28. What are the advantages of using a text processor?

Answer: Documents can be partially saved for you to use as many times as necessary

29. What is the vertical scroll bar for?

Answer: Used to scroll through the pages of a document

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *