MCQ on Muscle Contraction Pdf

Spread the love

MCQ on Muscle Contraction Pdf:

Muscles are the soft tissue that is present in most animals and muscle cells contain protein filaments like actin and myosin. Muscle cells are generally cylindrically in shape, size about 10 to 100 μm thick and 100 mm long. Due to these distinctive properties, a skeletal muscle cell is called a muscle fiber. Muscle contraction can define as an increase in the tension or a decrease in the length of a muscle. For Contraction of Muscles Calcium and Magnesium are Used. Generally Muscles contraction occurs by calcium ions get attached to the troponin which is present between the actin filament and is also attached to a muscle protein. Muscles require More energy for contractions. This energy for muscle contractions is derived from the Cellular Energy ATP molecules present in the muscles. The direct source of energy for muscle contraction is ATP and creatinine.

Here below we listed the best Muscles Physiology MCQ with Answer Pdf Gear up for your Exam Preparation with top and good MCQ on Muscle Contraction that is also recommended by toppers, making it easier for you to score more in the Exam.

MCQ on Muscle Contraction Pdf

 

Muscle Contraction MCQ Pdf:

1. Which of the following ions are necessary for the chemical events of muscle contraction?

(a) Sodium and potassium

(b) Sodium and magnesium

(c) Calcium and magnesium

(d) Sodium and calcium

Answer: C

Explanation: As we know Muscles are the soft tissue that is present in most animals and muscle cells contain protein filaments like actin and myosin. Muscle contraction can define as an increase in the tension or a decrease in the length of a muscle. For Contraction of Muscles Calcium and Magnesium are Used. So the correct option is Option C

 

2. What is the location of troponin in the process of muscle contraction?

(a) Attached to myosin filament

(b) Attached to tropomyosin

(c) Attached to myosin cross bridge

(d) Attached to T – tubule

Answer: B

Explanation: Generally Muscles contraction occurs by calcium ions get attached to the troponin which is present between the actin filament and is also attached to a muscle protein. So that’s why the Option B is Correct

 

3. Which one yields ATP required for Muscle contraction?

(a)Myoglobin

(b)Creatine Phosphate

(c) Both a and B

(d) Myosin

Answer: B

Explanation:  Muscles require More energy for contractions. This energy for muscle contractions is derived from the Cellular Energy ATP molecules present in the muscles. Creatine phosphate present within all the muscle cells is a high-energy compound that cleaves them for making more ATP quickly. In the case of resting muscle, creatine combines with ATP to form creatine phosphate and ADP. So the Correct option is Option B

 

4. Which of the following is a direct source of energy for muscle contraction?

(a) ATP

(b) Creatine phosphate

(c) Lactic acid

(d) Both (a) and (b)

Answer: D

Explanation: The direct source of energy for muscle contraction is ATP and creatinine. ATP binds to myosin after which it is hydrolyzed to release ATP as cellular energy. Creatine phosphate is used to regenerate ATP Molecules in the body and thus it is also a direct source of energy during muscle contraction. So the correct Option is  D.

 

5. The generation of excitation-contraction coupling involves all the following events except__________

(a) Generation of endplate potential

(b) Release of calcium from troponin

(c) Formation of cross-linkages between actin and myosin

(d) Hydrolysis of ATP to ADP

Answer: B

Explanation: Excitation–contraction coupling is a physiological process that converts an electrical stimulus to a mechanical response in a cell. It is the link between the action potential generated in the sarcolemma and the start of a muscle contraction. So the correct Option is B. 

 

6. Select the correct statement about muscle contraction.

(a) Calcium ions combine with troponin to cause a conformational change in tropomyosin

(b) Myosin and actin slide together because of the binding and contraction of actin filaments

(c) Tropomyosin wraps around myosin and blocks the binding sites between actin and myosin

(d) Both A and B

Answer: A

Explanation: Calcium ions bind to troponin, which causes conformational changes in troponin and now tropomyosin moves away from the myosin-binding sites on actin filaments. Once the tropomyosin is removed, a cross-bridge can form between actin and myosin, triggering contraction. Hence,  the correct option for muscle contraction is Calcium ions combined with troponin to cause a conformational change in tropomyosin. So, the correct Option is A

 

7. Muscle cells are ___________

a) irregularly shaped

b) cylindrically shaped

c) extremely fragile

d) extremely labile

Answer: B

Explanation: Muscle cells are generally cylindrically in shape, size about 10 to 100 μm thick, and 100 mm long. Due to these distinctive properties, a skeletal muscle cell is called a muscle fiber.

 

8. Calcium, during muscle contraction binds with

(a) Tropomyosin

(b) TpC

(c) TpI

(d) TpT

Answer: B

 

9. The “Sliding filament model of muscle contraction” was proposed in the year____________

(a) 1954

(b) 1964

(c) 1974

(d) 1984

Answer: A

Explanation: The “Sliding filament model of muscle contraction” was proposed in the year 1954 by two groups of British investigators, Andrew Huxley and Rolf Niedergerke, and Hugh Huxley and Jean Hanson.

 

10. The length of this is reduced while the muscle contracts___________

(a) sarcomere

(b) I-Band

(c) A-Band

(d) H-Zone

Answer: C

 

11. This about muscle fibres is true__________

(a) for energy, they depend on anaerobic procedures

(b) better adapted for slow sustained activities

(c) myoglobin content is high

(d) possess mitochondria in huge numbers

Answer: A

 

12. Muscle fatigue is due to the accumulation of_____________

(a) carbon dioxide

(b) lactic acid

(c) creatine phosphate

(d) none of the above

Answer: B 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *