MCQ on Liver and its Disease

Spread the love

Liver MCQ Test:

The liver is the largest organ of vertebrate beings, which has an irregular shape and a dark red color. It is located in the right anterior part of the abdomen and is covered by a fibrous capsule. The liver plays an important role in metabolic activities such as the synthesis of plasmatic proteins, storing vitamins, removing substances that are harmful to the body from the blood, etc.

Dysfunction in the liver leads to cause various disorders such as hepatocarcinoma (liver cancer), non-alcoholic steatohepatitis and several congenital diseases such as Dubin-Johnson syndrome and Gilbert syndrome and hepatitis (A, B, and C), liver cirrhosis, etc.

Liver MCQ with Answers

1. Which of the following statements is true about the weight of the human liver?

(a) 1.30 kg to 1.56 kg

(b) 1.44 kg to 1.66 kg

(c) 1.36 kg to 1.71 kg

(d) 1.68 kg to 1.86 kg

Answer: B

 

2. Which of the following is the function of the human liver?

(a) Production of bile

(b) Metabolization of fats

(c) Metabolization of carbohydrates

(d) All of the above.

Answer: D

 

3. Albumin is the most important protein in blood serum. It is produced by _______.

(a) Heart

(b) Lungs

(c) Liver

(d) Endocrine glands

Answer: C

 

Which is the largest gland in the human body?

(a) Hypothalamus

(b) Liver

(c) Thyroid

(d) Pancreas

Answer: B

 

5. Which of the following vitamins is stored in the liver?

(a) Vitamin K

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) All of the above

Answer: D

 

6. Cirrhosis is a liver disease described by the abnormal structure and functioning of the liver. This is mainly diagnosed by _______.

(a) Blood Test

(b) Liver biopsy

(c) Physical examination

(d) All of the above

Answer: B

 

7. The most common type of incurable viral hepatitis in the United States is __________.

(a) Hepatitis A

(b) Hepatitis B

(c) Hepatitis C

(d) Hepatitis D

Answer: C

 

8. Severe, acute, or incurable liver disease results in __________.

(a) Blood clotting

(b) Production of blood proteins

(c) Elimination of water, drugs, and toxins from the body

(d) All of the above

Answer: D

 

9. Drinking too much alcohol over long periods results in__________.

(a) Fascioliasis

(b) Fatty liver disease

(c) Alcoholic liver disease

(d) Primary sclerosing cholangitis

Answer: C

 

10. Which of the following is not an example of liver disease?

(a) Fascioliasis

(b) Chickenpox

(c) Fatty liver disease

(d) Gilbert’s syndrome

Answer: B

 

11. Where is the liver located in the human body?

(a) On the left side of the Chest

(b) Beside Pancreas

(c) On top of Kidneys

(d) In the upper right portion of the Abdomen

Answer: D

 

12. Which of the following statements is true about the human liver?

(a) Liver is triangular in shape

(b) Liver is the only visceral organ that can regenerate

(c) Liver is the largest and the internal organ of the human body

(d) All of the above.

Answer: D

 

13. Liver functions include all the following except:

(a) Excretion of bile.

(b) Glycogenolysis

(c) Glycogenesis.

(d) Formation of essential amino acids.

Answer: D

 

14. Which of the following is liver disease?

(a) Appendicitis

(b) Cirrhosis

(c) Conjunctivitis

(d) Diabetes

Answer: B

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *