MCQ on Phylum Coelenterata

Spread the love

MCQ on Phylum Coelenterata Pdf:

We bring Here MCQ Questions and Answers on Phylum Coelenterata. which is very important from the NEET point of view.  With every question test your knowledge. Multiple Choice Questions on Coelenterata for NEET Aspirants are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

It will be very helpful for those students who are willing to get good marks in their board exam preparation. Get the Multiple choice questions on Coelenterata Pdf. All these questions are provided with answers and a detailed explanation of each Question. Check out the MCQs provided below to get an idea of the type of questions to be asked on Phylum Coelenterata in the NEET exam.

 

Important points to Remember about Phylum Coelenterata

  1. Coelenterates are animals with tissue grade of organization, Acoelomate, and blind sac body plan. Individuals are radially or biradially symmetrical with a central gastrovascular cavity communicating with the exterior by the mouth. Anus is absent.
  2. Distinct head and appendages are absent, However, short, slender, flexible tentacles are present around the mouth, which serve for food capturing, ingestion, and for defense.
  3. Coelenterates possess nematocysts, which serve the function of paralyzing the prey by injecting poison or holding the prey or are used for adhesion. They are more abundant on tentacles.
  4. They exhibit the phenomenon of polymorphism (the existence of an organism in more than one form). Two main types of structures polyp and medusa are formed.
  5. Polyp is a cylindrical, sessile, and asexual zooid while the medusa is an umbrella-like free swimming and sexual zooid.
  6. Digestion is both intracellular and intercellular. Respiratory, circulatory, and excretory systems are absent.
  7. The nervous system is of the most primitive type in the form of a network of nerve cells and their processes. A nerve net of synaptic or non-synaptic pattern with diffuse conduction. 
  8. Asexual reproduction occurs by budding or fission; gametes. Sexual forms. sexual reproduction by monoecious or dioecious. Development exhibits planula larva, and hydraulic larva (In Hydra).

Read: MCQ on Phylum Platyhelminthes 

 

Phylum Coelenterata MCQ for NEET:

The poisonous fluid present in the nematocysts of Hydra is_________
(a) Toxin
(b) Venom
(c) Haematin
(d) Hypnotoxin
Answer: D

 

2. The nematocysts develop from__________
(a) Musculo-epithelial cells
(b) Interstitial cells
(c) Digestive cells
(d) Nerve cell
Answer: B

Also Read: NCERT class 11 Biology MCQ Chapter Wise 

3. One of the following types of cells in Hydra bear both flagella and pseudopodia__________
(a) Secretory cells
(b) Gland cells one
(c) Nutritive cells
(d) Epithelial cells
Answer: C

 

4. In concentrates, oxygen is carried to tissues by________
(a) Blood pigment
(b) Plasma
(c) Trachea
(d) Diffusion
Answer: D

 

5. Mark the most correct statement related to Hydra_________
(a) It has a network of nerves
(b) It has synaptic nerve net
(c) It has a nervous plexus
(d) It has a neuro-muscular sensory system
Answer: D

6. Digestion in Hydra is_______
(a) Intracellular
(b) Extracellular
(c) First extracellular and then intracellular
(d) First intracellular and then extracellular
Answer: C

 

7. A Hydra can suddenly contract its body by the contraction of_________
(a) Musculo-glandular cells
(b) Musculo-nutritive cells
(c) Musculo- epithelial cells
(d) Interstitial cells
Answer: C

 

8. The mesogloea of Hydra contains_________
(a) Nerve cells
(b) Sensory cells
(c) Muscle fibers
(d) No cells
Answer: D

 

9. Nematocysts take part in____________
(a) Locomotion
(b) Offence and defense
(c) Food capture
(d) All the above
Answer : D

 

10. Sea fan belongs to____________
(a) Crinoidea
(b) Coelentrata
(c) Echinodermata
(d) Mollusca
Answer: B

 

11. Nematocysts are activated by_________
(a) Water
(b) Touch
(c) Brain
(d) None of the above
Answer: B

 

12. Among the following organisms point out a completely non-parasitic form__________
(a) Leech
(b) Mosquito
(c) Sea anemone
(d) Tapeworm
Answer: C

 

13. Which of the following symmetry is found in adult sea anemones?
(a) Sphericalo
(b) Biradial
(c) Bilateral
(d) None of these
Answer: B

 

14. Corals belong to the phylum_______
(a) Protozoa
(b) Porifera
(c) Cnidaria
(d) Mollusca
Answer: C

 

15. Which of the following does not have a polyp form?
(a) Hydrozoa
(b) Scyphozoa
(c) Anthozoa
(d) All the above
Answer: B

16. Jellyfish is placed in which class of Coelenterata___________
(a) Anthozoa
(b) Scyphozoa
(c) Hydrozoa
(d) None of the above
Answer: B

 

17. One of the special characteristics of Coelenterata only is the Occurrence of__________
(a) Hermaphroditism
(b) Polymorphism
(c) Flame cells
(d) Nematocysts
Answer: D

 

18. Portuguese Man of War is__________
(a) Pennatulal
(b) Coral
(c) Physalia
(d) Obelia
Answer: C

 

19. Which pair of cells are present in the epidermis of Hydra but not in its endoderm?
(a) Stinging cells and interstitial cells
(b) Gland cells and germ cells
(c) Stinging cells and germ cells.
(d) Stinging cells and gland cells
Answer: D

 

20. If Hydra is broken into pieces___________
(a) Hydra will die
(b) Every fragment will grow into a complete Hydra
(c) Some fragments will form complete Hydra
(d) Hydra will undergo sexual reproduction
Answer: B

We hope the above given MCQ on Phylum Coelenterata with Answers Pdf Download will help you to score high in your board exam as well as various competitive entrance examinations also. If you have any queries regarding Phylum Coelenterata Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *