MCQ on UV Radiation with Answers

MCQ on UV Radiation with Answers Pdf: 

  • Ultraviolet radiation is invisible to the eye electromagnetic radiation, which is in the spectrum between visible and x-ray (invisible) radiation.
  • Its main source on Earth is the sun, in the rays of which there are three types of ultraviolet: UVC, UVB, and UVA.
  • The natural and main source of ultraviolet radiation on Earth is the Sun. In fact, it is from this radiation that we are saved by sunscreens.
  • At the same time, far ultraviolet is completely absorbed by the Earth’s atmosphere, and UV -A just reaches the surface, causing a pleasant tan.
  • The benefits of Ultraviolet Rays of ultraviolet light have strong biological activity. They can even change the chemical structure of tissues and cells.
  • Under the control of ultraviolet radiation, vitamin D is produced in our body, oxidation processes become more frequent, and tissues begin to absorb oxygen more actively and release decay products.
  • UV radiation can accelerate the aging process (or photoaging) of the skin, as well as lead to visual impairment.
  • UV radiation can lead to cancer of the eyelid and dangerous changes in the cornea, as well as cause cataracts.

MCQ on UV Radiation With Answers

1. UV radiation can be produced by______________?
A. Heating the filament
B. Electron excitation in the gas
C. Ionization of atoms
D. All the above
Answer: B. Electron excitation in the gas
Explanation:
UV radiation is produced by the excitation of electrons in the gas.

Read: Fermentation MCQ

2. The most harmful of ultraviolet radiation is________
A. UV-C,
B. UV-B,
C. UV-A,
D. All the above.
Answer: A. UV-C
Explanation
: UV-C radiation is the most harmful as it has the shortest wavelength and highest energy among UV rays.

Read: Female representative system

3. Which of the following represents ultraviolet light of wavelengths that are potentially injurious (1 Å = 10-10m)
A. 2000 to 3200Å
B. 3200 to 4000 Å
C. 4000 to 4600Å
D. 4600 to 5200 Å
Answer: A. 2000 to 3200Å
Explanation:
UV light with wavelengths between 2000 to 3200Å is potentially injurious to health.

Read: Environmental Studies

4. The colour of fluorescent penetrant under the presence of a UV light is_________
A. Yellow-green
B. Red
C. Blue
D. Green
Answer: A. Yellow-green
Explanation:
Fluorescent penetrant under UV light typically appears yellow-green in color.

Read: MCQ on Immunity

5. Excessive sun exposure can roughen the skin and even cause skin cancer because sunlight contains________
A. ultraviolet
B. infrared
C. Ultrasound
D. Infrasound
Answer: A. ultraviolet
Explanation:
Excessive sun exposure, which contains ultraviolet radiation, can damage the skin and lead to conditions like sunburn and skin cancer.

Read: Human Genome Project

6. Magnetic particles with fluorescent coating are seen under which light?
A. White light
B. Infrared light
C. Blacklight
D. Ultraviolet light
Answer: D. Ultraviolet light
Explanation:
Magnetic particles with fluorescent coating become visible under ultraviolet light.

Read: Electrophoresis

7. which one of the following can be erased using UV light?
A. EPROM
B. prom
C. EEPROM
D. none of the above
Answer: A. EPROM
Explanation:
EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory) can be erased using UV light.

Read: Male Reproductive System

8. Ultra violet radiations of the Sun do not reach the earth because the earth’s atmosphere is surrounded by_________
A. Carbon dioxide
B. Ammonia
C. Chlorine
D. Ozone
Answer: D. Ozone
Explanation:
The ozone layer in the earth’s atmosphere absorbs most of the harmful UV radiation from the Sun.

Read: MCQ on Antibiotics

9. Ultraviolet radiation from sunlight causes a reaction that produces__________
A. Fluoride
B. CO
C. SO2
D. Ozone
Answer: D. Ozone
Explanation:
Ultraviolet radiation from sunlight causes a reaction that produces ozone in the Earth’s atmosphere.

Read: MCQ on Viruses

10. Direct UV rays are capable of causing__________
A. fertilization
B. sunburn
C. anemia
D. hepatitis
Answer: B. sunburn
Explanation:
Direct exposure to UV rays can cause sunburn.

Read: MCQ on Amitosis

11. In summer, among the cosmetics sold on the market, there is a kind of “sunscreen”, which is very popular with beauty-loving ladies. Its special effect is shown in_______
A. Block UV rays
B. block infrared rays
C. block sunlight
D. All of the above are correct
Answer: A. Block UV rays
Explanation:
Sunscreen is designed to block or absorb UV rays to protect the skin from sun damage.

Read: Autoclave MCQ

12. In manage, the wavelength of ultraviolet light is___________
A. 2500 to 3000a°
B. 3500 to 4000a°
C. 4500 to 5000a°
D. none of the above
Answer: B. 3500 to 4000a°
Explanation:
The wavelength of ultraviolet light falls within the range of 3500 to 4000Å.

Read: Blood Transfusion

13. Most of the ultraviolet rays in sunlight are absorbed by which of the following substances?
A. atmosphere
B. ground
C. Earth’s surface and flora and fauna
D. ozone layer
Answer: D. ozone layer
Explanation:
The ozone layer absorbs most of the ultraviolet rays in sunlight.

Read: Biochemistry MCQ

14. Which of the following statements is true about ultraviolet light_________
A. Ultraviolet rays are visible light
C. Ultraviolet rays do not have light energy
C. The human body cannot be exposed to ultraviolet light
D. Hospitals commonly use ultraviolet irradiation for sterilization and disinfection
Answer: D. Hospitals commonly use ultraviolet irradiation for sterilization and disinfection
Explanation:
Ultraviolet light is commonly used in hospitals for sterilization and disinfection purposes.

Read: Heart MCQ

15. The purpose of welding workers wearing protective goggles is______
A. UV protection can cause damage to human eyes and facial skin
B. Prevents burns from sparks from welding
C. Prevent the gas emitted during welding from causing harm to the human body
D. Prevent eye irritation from gas emitted during welding
Answer: A. UV protection can cause damage to human eyes and facial skin
Explanation:
Protective goggles worn by welding workers protect against UV radiation, which can damage the eyes and skin.

Read: MCQ on Microbiology

16. Which of the following statements does not belong to the UV function is_______
A. Helps in the synthesis of vitamin D in the body
B. kill microorganisms
C. Diagnose the disease
D. make fluorescent substances glow
Answer: C. Diagnose the disease
Explanation:
UV light is not typically used for diagnosing diseases.

Read: MCQ on Mendelian Genetics

17. Which of the following statements is correct about the use of UV rays?
A. TV remote control
B. Proper UV exposure helps the body synthesize vitamin D
C. Anti-counterfeiting measures on banknotes
D. Night vision goggles on military installations
Answer: B. Proper UV exposure helps the body synthesize vitamin D
Explanation:
Proper UV exposure helps the body synthesize vitamin D, an essential nutrient.

Read: MCQ on Embryo

18. Which of the following statements is incorrect_______
A. UV rays are light blue
B. Ultraviolet rays irradiate the human body too much, which is harmful to the human body
C. Sunlight is an important source of ultraviolet rays
D. UV light can be used to sterilize
Answer: A. UV rays are light blue
Explanation:
UV rays are not light blue; they are not visible to the human eye. They can have various effects on health and are commonly associated with sunlight.

Similar Articles:

NEET MCQMHT CET MCQ
MCQ on Nucleic AcidMCQ on Bacteria
MCQ on RDTMCQ on Food Chain
Genetic EngineeringGene Therapy
MCQ on AIDSMCQ on Plant Harmone
MCQ on Genetic DisordersMCQ on Genetic Material

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *